Moderátoři: Jaromir, smith, ikanek

Zdenda-Kubik

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2015

Vytvořeno:
17. 2. 2019, 12:31

Zdenda-Kubik napsal/a: Co se týká čísel, tak se zeptejte třeba pana Gaertnera, co dělá aukce: bankovky malinko, pak hodně dlouho nic, pak mince, pak dlouho nic, pak známky, který dělaj 90% jeho obratu. ...

Ta jeho aukce Sudet na Praga to bylo neuvěřitelné co se prodalo a za kolik... nesmysly za absurdní ceny

Nejsem sberatel. Jsem SYSEL.

Zdenda-Kubik

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2015

Vytvořeno:
17. 2. 2019, 12:34

Zdenda-Kubik napsal/a: To je nějakej magor, třeba u těch pc 1919 píše v diskuzi, že mají hodnotu 20 mega, ale mají hodnotu tak 100 až 1000 krát menší, záleží přesně na typu. ...

Nic nevidím, na který účet?

Nejsem sberatel. Jsem SYSEL.

Fidzi

Uživatel

Zaregistrován:
10. 3. 2009

Vytvořeno:
17. 2. 2019, 12:35

Páni, nemažme si medové motúzy popod fúzy, ale povedzme si to na rovinu - klasické zberateľstvo umiera. Známky umreli s príchodom SMS a emailov. V triede môjho syna už známky nikto nezbiera. Za mojich časov ich zbieralo cca 75% spolužiakov - chlapci aj dievčatá. To o čom sa tu teraz bavíte je už len investičná filatélia, ktorá s bežnými známkami nemá nič spoločné. To, že úspešný človek si dnes z nostalgie a márnivosti kúpi potlačený papierik za milión z hľadiska budúcnosti nič neznamená, pretože súčasná generácia už známky vôbec nepozná.

Na zberateľských dňoch sa predávali veľké albumy plné známok za cenu 4€... a nikto ich nechcel. Vo filatélii máte katalógy s cenami, ktoré sú úplne mimo reality (uvádzajú niekoľkonásobok skutočnej hodnoty). O tom svedčia aj čísla, ktoré tu uvádza Al-bunda - známok je na Delcampe veľká ponuka, ale nulový dopyt.

Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Profilový obrázek
smith

Moderátor

Zaregistrován:
6. 2. 2009

Vytvořeno:
17. 2. 2019, 12:48

Páni, nemažme si medové motúzy popod fúzy, ale povedzme si to na rovinu - klasické zberateľstvo umiera. Známky umreli s príchodom SMS a emailov. V triede môjho syna už známky nikto nezbiera. Za mojich časov ich zbieralo cca 75% spolužiakov - chlapci aj dievčatá. To o čom sa tu teraz bavíte je už len investičná filatélia, ktorá s bežnými známkami nemá nič spoločné. To, že úspešný človek si dnes z nostalgie a márnivosti kúpi potlačený papierik za milión z hľadiska budúcnosti nič neznamená, pretože súčasná generácia už známky vôbec nepozná. Na zberateľských dňoch sa predávali veľké albumy plné známok za cenu 4€... a nikto ich nechcel. Vo filatélii máte katalógy s cenami, ktoré sú úplne mimo reality (uvádzajú niekoľkonásobok skutočnej hodnoty). O tom svedčia aj čísla, ktoré tu uvádza Al-bunda - známok je na Delcampe veľká ponuka, ale nulový dopyt.

Fidzi napsal/a:

Známky umreli s príchodom SMS a emailov.

Podľa tejto logiky bankovky a mince umreli zavedením platobných kariet .... Trend smeruje k úplnej likvidácii hotovostných tranzakcii.

To by si sa čudoval, aký je dopyt, a nie po drahých položkách. Evidentne nesleduješ filatelistický trh.

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

david kopriva

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2019

Vytvořeno:
17. 2. 2019, 12:50

stejně jako 99% všech existujících mincí je k ničemu sběratelsky a tržně, tak také 99% existuíjích známek je k ničemu sběratelsky a tržně

oč méně peněz a zájmu jde do sajrajtu tím více penez půjde od kvalitních a prověřených, starých, vzácných atd známek

...blíží se doba bezhotovostní, kdy i mince jako takové existovat nebudou coby platidlo...přesto numismatika nezanikne, stejně jako fil. ne s nahrazením poštovních emisí a pošty jako takové bůhví čím

...filatelie se jen vrací k normálu...dětský či široký lidový zájem o ni není vůbec důležitý ...filatelie vznikla jako zábava šlechty a jiné elity - KINGS HOBBY....vše ostatní je mýtus a komoušská propaganda

...trh s výtvarným uměním či diamanty (v určitém segmentu kvalit) jede velmi dobře a taky se nepovažuje za nutné aby se to zajímali děti či malí sběratelé...

david kopriva

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2019

Vytvořeno:
17. 2. 2019, 12:51

oprava : ....tím více peněz půjde DO kvalitních a prověřených, starých, vzácných atd známek

Fidzi

Uživatel

Zaregistrován:
10. 3. 2009

Vytvořeno:
17. 2. 2019, 13:06

smith napsal/a:

Podľa tejto logiky bankovky a mince umreli zavedením platobných kariet .... Trend smeruje k úplnej likvidácii hotovostných tranzakcii.

Smith, platobné karty hotovosť ani zďaleka nevytlačili, takže mince neumreli. Zatiaľ. Alebo ty máš v peňaženke len platobnú kartu bez mincí a bankoviek ?

Sent from my ZX Spectrum

Fidzi

Uživatel

Zaregistrován:
10. 3. 2009

Vytvořeno:
17. 2. 2019, 13:12

david kopriva napsal/a:

oč méně peněz a zájmu jde do sajrajtu tím více penez půjde od kvalitních a prověřených, starých, vzácných atd známek

...filatelie se jen vrací k normálu...dětský či široký lidový zájem o ni není vůbec důležitý ...filatelie vznikla jako zábava šlechty a jiné elity - KINGS HOBBY....vše ostatní je mýtus a komoušská propaganda

Za socializmu sa táto hra nazývala lietadlo. Keď každý kto chcel letieť v klube "vyvolených" musel zaplatiť vstupné a niekomu odchodné, aby sa tam dostal. No a potom už len čakal až sa dostane rada aj na neho, svoje členstvo výhodne predá a rozprávkovo na tom zarobí. Tak nejak mi to pripomína súčasné zberateľstvo. Pytlíček do dokázal.😉

Sent from my ZX Spectrum

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
17. 2. 2019, 13:13

david kopriva napsal/a:

.... úplně ti největší mně známí investoři ve filatelii se ale o mince vůbec nezajímají.
...kolik je klubů fil. je úplně irelevantní, jde o kvality ne o kvantity, navíc lidi jsou dnes v internetových komunitách nikoli v klubech okresních měst..

...dobré sbírky známek jsou likvidní v řádu hodin, nemějte obav, trochu do toho vidím...

Ale argument typu, že největší investoři se nezajímají o mince, je ve své podstatě bezpředmětný. Stejně bych mohl reagovat v obráceném gardu. Ale to jsou zcela bezpředmětné argumenty.

Jsme na sběratelském fóru, kde se sdružuje více skupin sběratelů a pak si prvotně hleďme sběratelských činností. A abych řekl pravdu, pak i naprosto obyčejný sběratel známek, který zná svůj obor, je mně milejší, než snob s mnohamilionovým kompletem všeho možného, o čem, až na cenu, nic neví.

Takže pokud budu mít např. sbírku padělků L-B známek emise 1850, bude podle Vás okamžitě prodejná za 100 % ceny jednotlivých známek? Podotýkám, bude se jednat pouze o jednotlivé známky v pěkné zachovalosti.
Já svojí sbírku mincí jsem schopen takto prodat.

Numismatika je pomocná historická věda, která zkoumá měnové systémy a jejich nástroje. Abyste tohoto cíle se zdarem dosáhl, musíte poznat historii konkrétní doby na daném území. Tyto okolnosti formují hospodářský vývoj, který je regulován měnovou politikou a jejími měnovými nástroji. Tedy mince samotná je důležitá až v konečné fázi. O měnové historii se učí i studenti na VŠE, je to jejich učivo. Není tedy pravdou, že numismatika je primitivní věda. Právě naopak se jedná o poměrně složitou vědu, která má mnoho zákoutí.

Dále nesmíte zapomenout na skutečnost, že se nacházíme v období jistého blahobytu. Pak se jistě nemůžeme vyhnout otázce na téma vývoje v dobách recese. Kvalitní zboží bude likviditní i nadále, ale co zbytek?

A o důležitosti mincí nemá cenu pochybovat, jedná se totiž o historii několika tisíc let. Např. portréty římských císařů známe pouze z mincí, datace některých historických událostí byla upřesněna až na základě mincí atd.

Nechci zde vést spor na otázku, který obor je lepší, pouze jsem si dovolil reagovat na Vaše jednostranné poznámky ve prospěch filatelie, protože to není z principu pravda.

A jedna poznámka závěrem. Nehodnoťme vzácnost pouze podle hodnoty, protože vzácnost čehokoli se nehodnotí pouze financemi. Ve sbírce mám i některé mince, které vykazují mnohem větší vzácnost a získal jsem je za dobré ceny, než některé jiné mnohamilionové oblíbené snobské záležitosti. Co je vzácné a co běžné, o tom rozhodují především znalosti, nikoli obchodníci, kteří dokáží svoje pohádky vnutit lidem, kteří mají sice peníze, ale přehled naprosto žádný.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

ferovyobchodnik

Uživatel

Zaregistrován:
25. 11. 2016

Vytvořeno:
17. 2. 2019, 13:22

smith napsal/a: Podľa tejto logiky bankovky a mince umreli zavedením platobných kariet .... Trend smeruje k úplnej likvidácii hotovostných tranzakcii. ...

já mám už jen mobil😋

ferovyobchodnik@seznam.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.