Nechtěl jsem již na těchto stránkách reagovat, ale musím reagovat.
Dovedu pochopit, že jako obchodník v oblasti filatelie musíte ze zištných důvodů zastávat tyto názory, ale pak se musím také zeptat, jaký máte přehled a zkušenosti z oblasti numismatiky? Já se sbírání mincí věnuji více než 30. let a např. z oblasti filatelie jsem utekl právě z důvodu naprosto mrtvého prostředí, které se nedá s numismatikou srovnat.
První díla o numismatice již vyšla mnoho let před tím, než začaly v Evropě platit známky. Velká většina kvalitních mincí má svoje krásné příběhy atd.
Aby měla sběratelská činnost nějaký smysl, pak každá tato činnost musí být rozvrstvena do více cenových skupin. Pokud budu vlastnit kvalitní sbírku v ceně 200 tisíc korun, pak jí musí trh vcelku bezproblémově vstřebat. Pokud budu vlastnit sbírku v ceně 2 miliony korun, musí platit to samé. Atd. V oblasti numismatiky to je vcelku běžná součást dnešního sběratelského světa. Bohužel, když jsem prodával vcelku kvalitní sbírku známek stal se z toho velký problém. Samozřejmě o pár kvalitních položek byl zájem, ale pak co se zbytkem, který vlastní velká většina ostatních sběratelů? Jak sám jste kdysi řekl-samostatné známky v oblasti Rakouska jaksi netáhnou.
Pokud bych dnes prodával sbírku mincí, bude prodána neodkladně. Jak sleduji ze svého okolí, do Klubu filatelistů chodí pár starších lidí, kteří vlastní klukovské sbírky. Znám ale ve svém okolí několik numismatických sbírek v hodnotách několika milionů korun. V blízkém krajském městě byly dva kluby filatelistů, dnes zbyl jeden, kde se schází nad obyčejnými výběry pár jednotlivců. Existuje zde i pobočka ČNS, která pořádá aukce, výlety a její činnost se odehrává na úplně jiné úrovní.
Proto pane Kopřivo, nesrovnávejte úroveň jednotlivých sběratelských činností pouze podle Prahy a pár jednotlivců, kteří jsou schopni utrácet stamiliony. Já mám přehled o obou činnostech a ke sbírání známek bych se již nikdy nevrátil.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zdenda-Kubik napsal/a:
To je nějakej magor, třeba u těch pc 1919 píše v diskuzi, že mají hodnotu 20 mega, ale mají hodnotu tak 100 až 1000 krát menší, záleží přesně na typu.
Ta 50/50 tím pádem bude spíš falzum, ve světle toho, co jsem tam viděl
My, kteri ho zname uz nejaky ten patek z filatelistickych skupin na facebooku, to vime davno, ze tenhle "invalidni duchodce" (krasny eufemismus pro cigany) z Vyskova je zraly na psychiatrii. Z me strany to byla samozrejme ironie :-)
Mimochodem psal jsem Vam na messenger 😉
Evropa1: Jestli to soudite dle filatelistickych klubu, tak pak chapu, ze vam to pripada mrtve. Jenze doba pokrocila a vice filatelistu se sdruzuje na socialnich sitich a nemaji potrebu byt cleny KF. A pozoruji, ze u nas po tom propadu v poctu filatelistu pribyvaji novi filateliste vekove vetsinou 40+, kteri uz maji odrostlejsi deti ci jsou singl a pravdepodobne z nudy a toho, ze maji penize navic, zacinaji sbirat. Jinak ve svete roste pocet filatelistu predevsim v Asii (Cina atd.) a Americe. Toz asi tak.
Samozřejmě, o to mně nejde. Chtěl jsem pouze říci, že pokud budu prodávat sbírku mincí, zájem bude mnohem větší a možnosti prodeje budou mnohem příznivější, než v oblasti známek a to jsou moje zkušenosti.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Tak ono staci se podivat na nejvetsi svetovy sberatelsky portal Delcampe.
https://www.delcampe.net/en_GB/collectables/
cisla hovori jasne:
numusmatika & notafilie - 1,2 milionu polozek
filatelie - 23,5 milionu polozek
pohlednice - 51 milionu polozek
z ebay cisla nemam, ale bude to tam predpokladam podobne
Zdenda-Kubik napsal/a:
Co se týká čísel, tak se zeptejte třeba pana Gaertnera, co dělá aukce:
bankovky malinko, pak hodně dlouho nic, pak mince, pak dlouho nic, pak známky, který dělaj 90% jeho obratu.
Gaertnera sleduji na Delcampe, protoze sbiram Nemecko. Ma tam dost peknych veci. Ale ty Sudety, no nevim, vypada to jako vyrobek filatelie-fedor 😁
to Evropa ...literatura num. je i logicky starší, ale zdaleka jí není dnes tolik co fil., jde o statisíce různých titulů, o článcíh nemluvě - to téma je prostě větší, specializace nekonečná, na trhu miliardy položek...
..Vaše zkušenosti jsou subjektivní a samozřejmě je respektuji, ale já uvádím data, viz výše...počty sběratelů a obraty atd., navíc ve světě je trend k dalšímu posilování filatelie jasný vzhledem k růstu střední třídy ve velkých zemích, jejich kulturní, ekonomické a národní sebevědomí atd...Indie (očekávaný růst fil. na 20 mil ze souč. 2 mil. během jedné generace, JV Asie, Turecko, Egypt...a kupodivu pořád roste USA)
... existuje mnoho sběratelů či investorů, kteří mají špičkové num. i fil. sbírky a baví je stále obojí:)
.... úplně ti největší mně známí investoři ve filatelii se ale o mince vůbec nezajímají - moje subjektivní pozorování
.... i mimo Prahu jsou lidé se sbírkami ve stovkách mil. CZK ve známkách
....malá lidová fil. klesá, velká roste, stejně jako celý i tuzemský trh, obraty všech aukcí, cena snad všech známek (to ale bude dočasné), včetně i toho "malého" aukra...
...kolik je klubů fil. je úplně irelevantní, jde o kvality ne o kvantity, navíc lidi jsou dnes v internetových komunitách nikoli v klubech okresních měst...
... organizovaná fil. a práce svazu u nás beztak nestojí takřka za nic...tj. žádná škoda
...dobré sbírky známek jsou likvidní v řádu hodin, nemějte obav, trochu do toho vidím...
...dobré staré Rakousko (byť až na vyjímky žádné tržně skutečně perspektivní známky NEMÁ) ukázalo 3-letý růst o 30%, zajímavou známku v dobré aukci prodáte s pravděpodobností 70-80%, viz prodejnost ve vídeňských ale i našich aukcích
....když už o mě pojednáváte v osobní rovině, co jsem a nejsem, tak tedy (jinak bych to nezmiňoval)...filatelii dělám celý život, nejsem obchodník, ale pouhý zprostředkovatel, znalec a poradce...a samozřejmě sběratel (mám jako jediný u nás kompletní Rakousko)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.