Vsiml jsem si, podle toho, co nabizis na Aukru.. Pravdou je, ze nic z toho, co jsem napsal se u nas moc sehnat neda, ale kdyz se clovek trosku porozhledne v zahranici, tak se to da. Ten St Pierre Miquelon se shani extremne blbe, zejmena vyssi nominaly (od 500 Franku 1950 nahoru a i ty pretistene z nasledujicich let..), ale jsou krasny🙂
Sice to neni uplne cilene,ale kdyz v Zimbabwe zacli emitovat ty silene nominaly tak sem vicemene z recese(protoze vytvarne to neni nic krasnyho) zacal tuto zemi "sbirat"
Dříve mne lákal i Egypt, Sudan, Ethiopie a další ale to jsem vzdal, protože starší vydání jsou nesehnatelná téměř v jakémkoliv stavu a nebo se často pohybují ve stovkách či tisících €. 🙂
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Jo, kdybych nevedel, co s penezma, tak se mi fakt moc libi stara Kanada a Australie.. ale to je fakt cenove totalne mimo🙂
Po Kanadě jsem se také pokukoval společně se Skotskem a lákalo mne i staré Mexiko. Díval jsem se, že Tonga letos vydala novou emisi, tak máš zase co kupovat.
Již delší dobu zjišťuji opravdu velký problém sehnat asijské bankovky z období 1950-1970, kde je jich spousta nesehnatelných a to ani v oběhové kvalitě(nebo ani za násobek ceny katalogu), připadně jsou sehnatelné jen v posledním vydání a tedy zcela jinými signaturami než na počátku emise🙂
[
](http://img191.imagevenue.com/img.php?image=60474_Tonga100_0708Pnews635_123_134lo.jpg)
novinka z plastu... 😈
Tak ja to vezmu poporadku.. tu prvni nemam, tu druhou nemam a ta treti je na ceste ke me🙂 Zatim mam Tongu jen od roku 1967 - z tehle emise jich mam par (hlavne nizsi nominaly) a z tech nasledujicich ty, co jsem na ne nekde za rozumny peniz narazil🙂
No a s tou nesehnatelnosti bankovek z obdobi 1950 - 1970. tak mam pocit ze to dost plati u vsech ne postkomunistickych zemi😉
To já nemůžu sehnat třeba relatině novou 50 a 100NGT Bhutanu z roku 1981 ani z oběhu(hrůza u tak nové věci...) a to sleduji již aukce cca 3 roky a to začínají v katalogu pro oběhový stav na 3 a 5 dolarech...hrůza !!! 😞
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.