Moderátoři: Šenfi, acme2000, smith

acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

Vytvořeno:
19. 3. 2009, 18:40

šenfi > myslím, že tady už je to natolik offtopic, že by se pak dalo smáznout celé téma, až se tu nějak dohádáme :-D

Šenfi

Moderátor

Zaregistrován:
30. 3. 2008

Vytvořeno:
19. 3. 2009, 18:45

Ono například zrovna před 14 dny se jeden začínající sběratel ptal na bankovky emise 53. Chtěl jsem tu tam dán odkaz na Radkovu fotografii z Bajera, ale protože je někde v jiným tématu, tak jsem jí prostě nenašelamusel jsem ho odkázat ať si to zkusí najít.
Prostě neber to zase jako nějakej výpad na tvou osbu 😉

Šenfi

Moderátor

Zaregistrován:
30. 3. 2008

Vytvořeno:
19. 3. 2009, 18:50

šenfi > myslím, že tady už je to natolik offtopic, že by se pak dalo smáznout celé téma, až se tu nějak dohádáme :-D

OK jak myslíš 😃 , tak pokud souhlasíte, mohli by jsme to tu nechat dojet a až by to tu umlklo, tak by se to co je out mohlo dát pryč, aby to nově příchozí nemátlo 😉

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
19. 3. 2009, 19:02

Nebo přejmenovat téma a nechat pro výstrahu kterak asi ne...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Šenfi

Moderátor

Zaregistrován:
30. 3. 2008

Vytvořeno:
19. 3. 2009, 19:05

a abych si taky přiložil svý polínko do kamen 😆

MMERe opravdu by ses měl zamyslet, jak už uvedl a citoval Acme, jestli chceš opravdu sbírat nebo jen hromadit.
Ono totiž sbírání není jen o tom, že mám alba plný bankovek, ale také, že o nich něco vím a k tomu se prostě bez literatury neobejdeš 😉
Například já,když si mám vybrat mezi dobrou knihou a bankovkou, tak radši sáhnu po té knize už jen proto, že mi kniha dá víc a později bych jí už třeba ani nemusel sehnat.
Což u bankovky zas tak velkej problém není (pokud se bavíme v cenových relacích kniha versus bankovka)

Zkrátka katalog je základní věc, ani ne tak kvůli cenám, ale všeobecné orientaci, vždyť ty jak jsi sám uvedl ani nevíš, jaké bankovky vytvořil Švabinský a Mucha, natož orientace v základních sériích a to jsou elementární věci, za které tě samozřejmě nijak netaháme, ale po takové době už bys přeci jen měl alespoň ze zdejších příspěvků ledacos pochytit 😉

Šenfi

Moderátor

Zaregistrován:
30. 3. 2008

Vytvořeno:
19. 3. 2009, 19:06

Nebo přejmenovat téma a nechat pro výstrahu kterak asi ne...

Jak chcete, mně to je šumák 😃

MMER3

Uživatel

Zaregistrován:
31. 8. 2008

Vytvořeno:
20. 3. 2009, 15:12

Pro acme a Šenfi: Acme: Nevidím v bankovkách jen to, za kolik je ,,střelit" , ale za kolik prodat přebytky, což dělá každý, především chci být a jsem sběratel, ne hromaditel ani obchodník. I když dřív jsem to neřešil vůbec a nechával si vše, to je také důvod, proč mám některé bankovky i 10x a pak mám zbytečně plná alba. Souhlasit musím určitě i s tím, že bankovky mají svojí historii, a pokud o nich nic nevím, je lepší je nesbírat a proto sbírám jen některé, o nichž něco vím. Obvykle i vím, co se dělo ve státě, kde platily v době jejich platnosti, proč byly vydány atd. .
šenfi: Ještě jednou zopakuji, že pokud mám tu možnost, tak bankovky nehromadím, ale sbírám a to samé platí i u mincí. Samozřejmě ale nemám na vybranou, když ke mně někdo přijde a řekne ,,bankovkám nerozumím, zabírají mi jen místo a pokud si je nevemeš, tak je vyhodím nebo si s nimi zatopím v kamnech´´, pak mi to moje sběratelské srdce nedovolí a vemu vše, i když je tam něco třeba 10x a zbytek prodám. To samé je u konvultů, třeba si koupím konvult, i když je tam bankovka 10x a pak je prodávám a nechám si tam jen to co chci. V poslední době však musí potvrdit, že (protože už jsem toho hodně nasbíral) procházím burzy a kupuji některé bankovky a mince jen proto, abych je pak několikanásobně dráž prodal buď osobně nebo na internetu.
A nakonec bych byl rád, abyste mi pomohli vysvětlit to slovo ,,konvult´´, ne, že bych nevěděl, co to je (to vím), ale v SSČ (slovník spis.češtiny) je pouze slovo ,,konvolut´´ a ne ,,konvult´´, tak nevím.
A už si nechci kazit narozeninový den, takže se s vámi pro dnešek loučím.

Confidentia dimidia pars profectus, proscipientia ea alia!
Neustále aktualizovaný seznam bankovek a mincí, které sháním a nabízím, Vám rád pošlu e-mailem.

acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

Vytvořeno:
20. 3. 2009, 15:23

konvult není nic, konvolut je sbírka listin. chybně nyní používáno pro označení něčeho ze stejné sorty ve větším množství (chybně dle výkladu, nicméně zažilo se to, používám to taky).

no zatím jsi nám zde své znalosti nepředvedl, tvé otázky se vždy týkaly takových věcí jako jestli prodat za 10 nebo 11 Kč... takže z toho si jiný "první pohled" nemůžu udělat, za což se omlouvám - nicméně je to tak :-D

acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

Vytvořeno:
20. 3. 2009, 15:25

jo a že přeju králi a císaři hezké narozeniny ;-)

MMER3

Uživatel

Zaregistrován:
31. 8. 2008

Vytvořeno:
20. 3. 2009, 15:58

jo a že přeju králi a císaři hezké narozeniny ;-)

Děkuji za gratulaci a doufám, že jste pochopil, o čem MMER je, pokud ne, pak posílám odkaz na článek, kde je to vysvtěleno: http://mmer.blog.cz/0808/otevrena-zpoved-autora-internetovych-stranek-mmer-a-krale-a-cisare-mmer
Pozorně si prosím přečtěte 7.řádek od konce, ten je na tom pro Vás nejdůležitější.

Confidentia dimidia pars profectus, proscipientia ea alia!
Neustále aktualizovaný seznam bankovek a mincí, které sháním a nabízím, Vám rád pošlu e-mailem.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.