Abych se připojil k nové a sběratelsky užitečnější diskuzi... . Exotické bankovky moc nesbírám, i když jak se říká, výjimka potvrzuje pravidlo, a tak začínám sbírat Čínu, Vietnam sbírám již přes rok, ale do žídného z exotických států moc nevrážím. Nově sbírám i Thajsko - mince mám všechny a bankovky jen do 100 THB, ostatní jsem si nemohl nechat, protože jsem byl s původním majitelem domluven, že mu je do čtvrt roku vrátím nebo zaplatím a tak jsem je musel prodat a některé i vrátit. Mám i pár kousků z Malajsie, kterou chci rozšířovat. Egypt byste u mě také našli - dokupuji jej a mám zatím od 25 piastrů do 10 liber a mám přislíbené i další. Mince pak mám např. i ze Spijených -arabských emirátů atd. . Vzdálenější Evropu sem psát nebudu - tu mám skoro celou, začínám i s bankovkami z Řecka, ale protože mám zatím jen jednu, tak jí asi prodám a rozšřím ostatní státy. Jinak k té předchozí diskuzi: jsem rád, když MMER beru jako recesi, když se z ní vytvoří takováto, víceméně neurážející a přesto vtipná diskuze, u které mi (tak jako Šenfimu) málem praskala bránice smíchem - jinak ,,SPŽ´´ nic neznamená, správně je to ,,SPSŽ´´ (vysvětlení je ukaždého článku na ISSPSŽ) a znamená to ,,Strana pro spokojený život´´.
Jinak vykoupím Vietnam 100, 500, 1000, 5000, 50 000 + dongů, vše od roku 1987.
Confidentia dimidia pars profectus, proscipientia ea alia!
Neustále aktualizovaný seznam bankovek a mincí, které sháním a nabízím, Vám rád pošlu e-mailem.
Egypt a Thajsko starší bankovky neseženeš či nezaplatíš(často tisíce € za kus), bankovky Číny nemá cenu u nás sbírat neboť tu starších není dostatek a jinak na jejich bankovky je 8nebo 10 dílná monografie(dohromady dle prodejce hmotnost 2,5kg knížek.
Vietnam od roku 1945 se sbírat zatím ještě dá, ty nejlepší bankovky se tam dají většinou sehnad ještě do 3- 5000Kč/kus a řekl bych, ze lze časem očekávat vzhledem počtu obyvatel Vietnamu zajímavé zhodnocení...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Děkuji za reakci, ale je to tak, že narozdíl od některých z vás nesbírám všechny bankovky od středověku po dnešek, ale jen určité emise a to jak v Československu, tak ve vietnamu a Číně a sbírám ty, které jsem schopen sehnat a ne ty, které nejsem schopen sehnat a např.u Egypta sbírám bankovky až od poloviny 90.let. Jinak, nepíše se ,,sehnad´´, ale ,,sehnat´´, což si myslí, že není tak těžké slovo.
Neustále aktualizovaný seznam bankovek a mincí, které sháním a nabízím, Vám rád pošlu e-mailem.
MMERe nechtěj abych začal hledat chyby(a překlepy)u jiných.... 👿
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Protoze se tu rozbehla vcelku ziva diskuze, rozhodl jsem se tema nezamykat. Ale navrhnul bych nove pravidlo a to ZAKAZ OPRAVOVANI PRAVOPISNYCH CHYB Verim tomu, ze kdyz nam bylo ctrnact, tak jsme meli dost volneho casu na tuto milou kratochvili, ale jak clovek starne, pribyvaji povinosti a starosti a hodnoty se posouvaji nekam jinam.
Diskutuje tu spousta inteligentnich lidi a chybka se sem tam vloudi, ale to se proste stava a opravdu si nemyslim ze by to nejak degradovalo odbornou uroven diskuse. Takze, vyjadrujte se🙂
... viděl jsem království mlékem a strdím oplývajícím, kde lidé mohli mluvit a psát, jak jim zobák narost.... ne, to nebylo království MMER, leč králoství RIHAV :-D
... už taky blbnu... jen k předchozímu příspěvku Hanes159... nevím jak ostatní, ale já rovněž sbírám celý svět, ale - řekl bych - tak nějak nezapáleně. Tzn. že nepohrdnu pěknou bankovkou, kterou dostanu nebo se mi prostě někde líbí ke koupi, ale je to spíš pro takové obšírné rozšíření sbírky - jakýsi dokladový stav, co platí v kterém státu... nicméně nelze celý svět sbírat nějak systematicky, uceleně, to se prostě do jednoho lidského života a financí nedá vtěsnat... takže jsem zaměřen na ČS (do 1993), Německo (zejména na periodu 1914 -> hyperinflace -> 1945), hyperinflační měny obecně (mnoho variant, většinou levnější a dostupná záležitost, ať jde o poválečné Maďarsko, Jugoslávii 90. let, Zaire, Zimbabwe, Polsko...). Apropó.. Je tu ještě někdo na Německo ve zmíněné periodě? :-)
Jestli jste si nevšiml, tak nekritizuji ostatní uživatele za překlepy, ale za chyby, které očividně nebyly způsobeny překlepy. Vždy se proto koukám, zda není písmeno i vedle o, jako v případě Spojených, alias Spijených arabských emirátů, ale takové tvrdé a měkké i není vedle sebe a udělat prot chybu v i a y nelze překlepem, ale nevzdělaností v ČJ. Jinak se tu tedy už nebudeme kritizovat a budeme raději probírat sběratelské záleřitosti, kvůli nimž byl tento server založen. A jentak mimochodem vím, že jsem v jednom z mých příspěvků napsal ,,vietnam´´ místo ,,Vietnam´´ a bylo to jednoduše proto, že jsem Shift pustil o milisekundu dřív, než jsem stisknul písmeno ,,V´´ a ne proto, že bych si snad myslel, že se ,,Vietnam´´ píše s malým ,,v´´ .
A co do sbírání jsem na to podobně jako vy, uceleně sbírám jen vybrané státy, ale nepohrdnu žádnou bankovkou, kterou si buď nechám, nebo jí vyměním za jinou či prodám zájemci, pokud se nějaký najde, ale většinou je nenabízím k prodeji, jen když si jí někdo najde v mé sbírce, tak mu jí prodám nebo dám za jinou. Jinak Německo sbírám jen vybrané emise a to emisi 1933-1939 (10 - 1000 RM), ale protože zatím se mi do toho nechce vrážet několik set nebo tisíc korun, tak mám zatím jen 10-50 RM a sháním za dobrou cenu v dobrém stavu 100 RM. Mám nabídku i na 1000 RM a to za 900, ale tolik se mi dávat nechce, přestože to je dobrá cena.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.