Moderátoři: smith, Wjem

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#31 3. 7. 2011, 23:20

Ano, citace ve spojení s velmi známými jmény mne také zarazila, ale nerad věci bezdůvodně přeceňuji...
Pokusím se zapátrat také, ať vím co vlastně mám. Takže se budu těšit z malebné krajinky a třeba budu v budoucnu i jinak mile překapen.
Děkuji za vysvětlení😉

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

#32 3. 7. 2011, 23:49

Našel jsem ho i v souvislosti s dalšími představiteli raného českého Art Brut a ti jsou naopak zcela neznámí (zatím)...
A propos, jistá podobnost ve stylu krajinomalby s Jaroslavem Švihlou tu je, ale to by mohlo jen svědčit o příbuzenském vztahu obou výtvarníků. Ostatně, takový Jiří Bouda třebas taky hodně čerpá z díla svého mnohem slavnějšího otce Cyrila...
Je klidně možné, že Václav Švihla maloval tradicionalisticky a k tomu se nechával "unést" i spiritismem... Na začátku 20. století to nebylo neobvyklé a já mám kupříkladu realistický (tradicionalistický) dřevoryt - autoportrét od Bohumila Kubišty, kterýžto se však proslavil zejména jako představitel kubismu... Ovšem, jeho tradicionalistické věci rozhodně nejsou bezcenné🙂

Pohledej na netu, budeš-li mít cestu do Liberce, zastav se v té galerii, kde mají Jaroslava Švihlu, poptej se... Konec konců, dost možná je i ten Jaroslav Švihla ještě živý a mohl by něco vědět...

Tohle výtvarné objevování má leccos do sebe... mohu jedině doporučit😉

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.