Je ve sbírce tolarového období velkým hříchem kombinovat jednotlivé nominály z mincoven českých, rakouských a uherských? Rád bych měl zastoupeno co nejvíce českých ražeb
řada z nich je pro mne však finančně obtížně dostupných ale nabízí se jejich doplnění ražbou např. z Kremnice. Jak to řešíte vy? Děkuji.
Ale celá problematika stojí někde úplně jinde. Pokud si zvolíte mince určitého měnového systému, které budou např. zároveň patřit do zvoleného období, či určitého státního celku, nebo k mincím určitého panovníka, pak tomuto názoru nerozumím. Ve všech případech tedy musíte zařazovat pouze ty mince, které do zvolené sběratelské oblasti patří a to bez ohledu na jejich původ, protože všechny by si měly být ve vašich očích rovny. Pokud si zvolíte pouze mince bohemiky, pak neřešte problematiku mincí z jiných mincoven atd.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Rád bych vytvořil sbírku , sestávající z mincí, kterýma se platilo v naší zemi od přemyslovských dob. Nezajímají mě typy, chtěl bych ale mít zastoupeno maximum nominálů jednotlivých panovníků. Denáry a groše jsou jasné, u tolarového období mám dva problémy. Některé nominály se v Kr. českém vůbec nerazily, přesto se jimi u nás platilo. Problém druhý je cena - např tolar Ferdinanda 3 ražený u nás stojí kolem sto tisíc, tolar stejného panovníka z rakouské mincovny, v krásné zachovalosti, koupím za 15 tisíc. Jeden dlouholetý numismatik mě vzal jako hosta na aukci. Líbil se mě tam krásný Leopold z Kremnice, on a jeho kolegové mě však přesvědčovali, že takto namíchané mince netvoří sbírku, aler guláš, že je třeba si vybrat ražby některé země a toho se striktně držet. Že mít třeba toho Leopolda složeného z českých krejcarů doplněného čtvrt a půltolarem z Kremnice a třeba Vídeňským tolarem je numismatický nesmysl.
O chuti a o barvách se nedá přít . …antické přísloví…Zvolte svou cestu. Možná se v budoucnu změní , možná ne .Ale každá sbírka, pokuď se to nepřehání je obohacující záležitost .A s věcmi , kterým člověk rozumí se dobře žije nehledě na to , že do budoucna vám může poskytnout kromě radosti i finanční zázemí….Prostě jděte do toho :- )
Evropa1 napsal/a:
Ale celá problematika stojí někde úplně jinde. Pokud si zvolíte mince určitého měnového systému, které budou např. zároveň patřit do zvoleného období, či určitého státního celku, nebo k mincím určitého panovníka, pak tomuto názoru nerozumím....
Už když jsem to psal, říkal jsem si: "To on se Evropa určitě ozve" 😃 😉
Budování soukromé sbírky má výhradně jen jeden účel a to je dělat radost svému majiteli. I kdyby si do ní zařadil třeba knoflík ze saka ředitele pobočky České spořitelny, nikomu do toho nic není. Existují na to sice různé názory ale ne pravidla nebo dokonce předpisy. Občas se tu setkávám s výkřiky: "Toto do sbírky nepatří" a vždy mne to nadzdvihne. 😉
To je právě to, že je to trochu složitější, protože na našem území se neplatilo pouze mincemi, které byly na našem území vyraženy. Např. v době konvenční měny na našem území platily všechny mince tohoto měnového systému a to bez ohledu na jejich původ-platily zde mince vyražené Ve Vídni, Kremnici, Velké Bani, Karlovském Bělehradě, Miláně, Benátkách a dalších mincovnách. Tedy nezáleží na původu ražby, ale na mincích nominálů, které patřily do daného měnového systému.
Pokud mohu napsat svůj názor, pak bych se nepouštěl do takto široké oblasti zájmu. Předně nebudete mít šanci nabýt veškeré znalosti a informace a pokud nejste maximálně finančně zajištěn, pak ani tohoto cíle nelze nedosáhnout.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Ale já jsem napsal pouze svůj názor na dotaz tazatele a pokud jsi si všiml, tazatel se zeptal a já jsem pouze odpověděl. Nebo to se již nesmí?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.