Zaregistrován
17. 9. 2009
Dopredu sa ospravedlňujem, že v tomto vlákne nemám žiadne fotografie, ide mi skôr o odbornú radu ako by ste postupovali.
Dostala sa mi do ruky minca ktorá má v prípade pravosti skutočne veľký význam, minimálne pre mňa. Nedokážem sa však pohnúť ďalej s určením či je minca pravá alebo nie. Obehal som všetkých známych, žiaľ spektrálna analýza neukázala nič nakoľko k minci neexistuje porovnávací materiál. Od viacerých odborníkov mám protichodné stanoviská.
Moja otázka znie? Existuje akákoľvek technická metóda kde by sme vedeli s istotou povedať či sa jedná o predmet starý tisíc rokov alebo 50? Jedná sa o striebro, na povrchu sú drobné usadeniny.
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
Zaregistrován
16. 2. 2008
Jedna jedinná zázračná metoda neexistuje. K odhalení padělku vede celá řada drobných indýcijí.
Jednáli se o drahou minci a máš nějaké podezření, nekupuj ji.😉
Zaregistrován
17. 9. 2009
Minca je moja nebola drahá, tu ide skôr o historickú hodnotu. Riešim to oficiálne s múzeom, viacerými odborníkmi a nevieme si rady. Riešil som to aj so špičkovými archeológmi z ČR, ale zhodli sme sa že jediné čo by nás posunulo ďalej sú technické metódy o ktorých nevedia
Zaregistrován
16. 2. 2008
Stejně si myslím že by jsi měl ukázat fotku.😉
Zaregistrován
23. 10. 2006
Metóda určenia pravosti mince existuje , ale patrí ku kategórii "prísne tajne".
Dúfam logicka ti napovie prečo ...😉
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Zaregistrován
17. 9. 2009
Dakujem za Vase postrehy, kazdopadne ak by ste mali akykolvek napad. Moze sa jednat aj o mierne destruktivnu metodu nakolko sa jedna o jednostrannu mincu, stacilo by aj pomerne velke rozpatie nakolko su len dve moznosti.
A - uplne novodoba vec max 50 rokov
B - vec stara viac ako 1000 rokov
Cize cokolvek co dokaze spolahlivo vylucit novodoby povod nas posuva dalej
Zaregistrován
7. 10. 2006
Když už nechceš dát fotky, napiš alespoň o jaké období a území ražby se jedná a také jména odborníků, na které ses obrátil. Třeba zná někdo někoho dalšího, kdo by Ti dokázal pomoci.
Zaregistrován
17. 9. 2009
Fotky zatial nedávam, lebo by som nerád ako sa hovorí robil vlny keď neviem či sa jedná o pravú vec. Vec som riesil s doc. ludkom galuskom, co je spickovy odbornik na velku moravu, takze obdobie 8-9 storocie lokalita CR/SK
Zaregistrován
7. 10. 2006
Předpokládám, že doc. Galuška nedělá numismatiku, je to archeolog, nemusí znát evropské ražby z tohoto období. Pokud naznačuješ, že by se mohlo jednat o velkomoravskou ražbu, tak to je celkem nepravděpodobné.
Zaregistrován
17. 9. 2009
Nie samozrejme nenaznacujem že by sa jednalo o velkomoravsku razbu.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.