Dopredu sa ospravedlňujem, že v tomto vlákne nemám žiadne fotografie, ide mi skôr o odbornú radu ako by ste postupovali.
Dostala sa mi do ruky minca ktorá má v prípade pravosti skutočne veľký význam, minimálne pre mňa. Nedokážem sa však pohnúť ďalej s určením či je minca pravá alebo nie. Obehal som všetkých známych, žiaľ spektrálna analýza neukázala nič nakoľko k minci neexistuje porovnávací materiál. Od viacerých odborníkov mám protichodné stanoviská.
Moja otázka znie? Existuje akákoľvek technická metóda kde by sme vedeli s istotou povedať či sa jedná o predmet starý tisíc rokov alebo 50? Jedná sa o striebro, na povrchu sú drobné usadeniny.
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.

Minca je moja nebola drahá, tu ide skôr o historickú hodnotu. Riešim to oficiálne s múzeom, viacerými odborníkmi a nevieme si rady. Riešil som to aj so špičkovými archeológmi z ČR, ale zhodli sme sa že jediné čo by nás posunulo ďalej sú technické metódy o ktorých nevedia

Dakujem za Vase postrehy, kazdopadne ak by ste mali akykolvek napad. Moze sa jednat aj o mierne destruktivnu metodu nakolko sa jedna o jednostrannu mincu, stacilo by aj pomerne velke rozpatie nakolko su len dve moznosti.
A - uplne novodoba vec max 50 rokov
B - vec stara viac ako 1000 rokov
Cize cokolvek co dokaze spolahlivo vylucit novodoby povod nas posuva dalej

Fotky zatial nedávam, lebo by som nerád ako sa hovorí robil vlny keď neviem či sa jedná o pravú vec. Vec som riesil s doc. ludkom galuskom, co je spickovy odbornik na velku moravu, takze obdobie 8-9 storocie lokalita CR/SK

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.