Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, dejvy, smith
Zaregistrován
9. 12. 2007
Koupil jsem známku - Novinová - Sokol v letu 5 haléřů, ale určitě není zelená, ale modrá. Nikde jsem to nenašel,nevím jak ji mám zařadit. Dále v některých Hradčanech byly průklepy,nebo ja to mám nazvat - na Pof 16 - G M, na Pof 21 J spol.C a na druhé S spol. K. Nejsou tím známky znehodnoceny? Díky za odpověď.
Zaregistrován
21. 7. 2007
To, co je na Hradčanech, se jmenuje Perfin. Sloužil k tomu, aby větší podniky, které měly velký objem korespondence a tím také velkou spotřebu známek, si svoje známky označil a zaměstnanci je nepoužívali na svoji soukromou korespondenci; známka s perfinem mohla být pouze na firemním dopise či dopisnici, aby bylo možné spolehlivě identifikovat odesílatele (i proto se těmto celistvostem dnes říká identifikační).
Sokol v letu vyšel v zelené barvě, ale někdo mohl tuto barvu (ať úmyslně či nikoliv) později změnit na modrou. Doporučuji přečíst si Rychlé šípy, tam je popsán stejný případ změny barvy, a to u rakouské 5 hal. František Josef I z roku 1908.
Zaregistrován
11. 7. 2006
Rychlé šípy jsem kdysi také četl, ale to jsem netušil, že můžou sloužit jako "filatelistická pomůcka" :-)
Doporučuji:
http://www.volny.cz/lukavsky-apis/arciv/pz.htm
(ukázka)
Padělání změnou původní barvy
Tyto padělky nacházíme opět zvláště u známek prvního známkového období, to jest známek tištěných knihtiskem v letech 1918 až 1922. Vyskytují se u některých hodnot známek emise Hradčany a Legionářských známek 1919. Změny barvy bývá dosaženo jednak světlem, TD. slunečními paprsky, jednak chemickou cestou. K identifikaci padělků nám napomáhá změna zabarvení okrajů známek a sledování známek pod EV lampou. Padělky barev nacházíme u některých hodnot známek emise Hradčany, jako 15 h hnědočerné nebo červeno hnědé, 120 h stříbřitě šedé, 1000 h modro fialové, a také u emise známek Legionářských z roku 1919, 25 B světle hnědé, u známky AČ 1919 20 h světle modrozelené a dalších. U emise AČ 1919 můžeme sem zařadit i zbarvení 5 h zelené s přetiskem zeleno černým a připadne červených čísel doplat-ních uherských známek s přebarvením na černé číslice u hodnot If, 2 f, 5 f a 12 f. Zde se však padělky tohoto druhu vyskytují zcela výjimečně.
Akir
Nové Evropské Známky
Zaregistrován
9. 12. 2007
Díky za pomoc.
Zaregistrován
14. 1. 2008
Co se týká změny barvy ze zelené na modrou způsobují to oxid siříčítý SO2,
kyselina siřičitá H2SO3,kyselina sírová H2SO4,dále chlorovodík HCL,Kyselina chlorovodíková HCL,dále chlorové vápno a Savo.Peroxid vodíku by to zvládl též,ale pak dojde o odbarvení razítka na světle hnědou.Kyseliny navíc změní strukturu povrchu papíru =povrch zdrsní a zchloupkovatí.Pokud by nepřichá zela v úvahu varianta chemického padělku,pak by se mohlo jednat o zneutí zkusmého tisku při odprodeji skartu Klubu Českých filatelistů v roce l92O a letech následujících viz článek p Beneše staršího ve filatelii v loňském roce.
Co se týká vlastního perfinu na Sokolovi,pak perfin sice patří do skupiny A,t,j.že jich je mezi sběrateli známo více než 5OO ks,ale tito ks jsou celkové.
Perfiny na Sokolech totiž pocházejí ze strojků,které dělali najednou 5 perfinů,které se od sebe liší nepatrně vzdálenostmi jehel ve strojku.Navíc perfiny mohou mít ú4 polohy při perfinování ze předu a 4 při vložení známky do perfinovacího strojku ze zadní strany.Dále upozorňuji i na možnost neúplného perfinu a hlavně pokud je čitelné razítko i na bodové ceně razítka a hlavně tarifním období.😲
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.