Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
8. 6. 2008
Archypov, Topa77: Já pochopitelně proti těmto názorům vůbec nic nemám, jen že to je zajímavost
Zaregistrován
10. 6. 2006
[
[
Tiež som sa pred časom zamýšľal nad podobnou vecou. Dostal sa mi do rúk tento Ferda a tiež sa mi zdalo že má niečo pod korunou, nejaký krúžok či čo. Vzdal som to, už sa nad tým nezamýšľam, asi tiež ide o kaz spôsobený pri razbe. Napadlo ma to až teraz, keď sa rozprúdila táto debata, inak by som to asi ani nevytiahol...😉
Zaregistrován
9. 7. 2007
Ahojte,
tazateli už jsem na útvar pod korunou odpovídal po mailu a ve shodě s ostatními tady jsem psal, že podle mě jde o vadu, např úhoz na razidle. Postavení a symetrie jsou náhodné. K tomu možnému počtu vyražených kusů... no udává se, že z jednoho páru razidel se mohlo vyrazit 5 - 10 tis. kusů mincí. To je zároveň i počet, který mohl být čistě teoreticky vyražený s uvedenou vadou a třeba někde v zemi leží hrnec s tisícovkou totožných mincí právě z tohoto vadného razidla... pohybujeme se ale v oblasti hypotéz a spekulací... seriózně se to odhadnout nedá...
Archy,
k tvému groši Ferdinanda - předpokládám, že jde o groš bez letopočtu a právě u nich se objevují kroužky kolem koruny - zprava, zleva i pod korunou - viz. typologie nedatovaných grošů Ferdinanda od T. Smělého (Num. listy 1996). Smělý se tím, narozdíl od Chvojky, zabýval... Čili kroužek pod korunou s největší pravděpodobností opravdu je;-) Možná najdeš nějaký kroužek kolem koruny i na groších na ČNS PG... nekoukal jsem.
Zaregistrován
10. 6. 2006
Ďakujem patason, máš samozrejme recht. Veľa ľudí sa tu Ferdinandom nezaoberá (aspoň nie nejako extra), čo je môžno aj na škodu veci. Ale k veci...😉 Máš pravdu, ide o groš bez letopočtu a krúžok je viditeľný (aspoň jeho torzo) aj po pravej strane koruny. Po ľavej strane nie, tam je reliéf neidentifikovateľný. Posielam foto. Takže krúžky okolo koruny? Hmmm... zas mám niečo nové.😎 Zdravím Ťa.
[
[
Zaregistrován
9. 1. 2008
jese vedet kde ten hrnec je a najit ho🙂
Zaregistrován
23. 12. 2008
Zdravim,
pred par dny jsem ziskal sveho prvniho Ferdinanda-bez letopoctu a ma krouzky vedle koruny.....pod korunou je bohuzel setrely.
Posilam foto....doufam,ze se to povede,zkousim to poprve😎
[
Zaregistrován
10. 6. 2006
Ferdinanda veľmi nerobím. Niečo málo mám, medzi nimi aj toho vyššie spomínaného s krúžkami okolo koruny. Od času môjho posledného príspevku na túto tému som videl týchto Ferdinandov veľa, aj literatúru som si pozorne naštudoval. Je to bežná minca, aj keď ju máš v peknej zachovalosti. Gratulujem.😉
Zaregistrován
15. 7. 2007
prosim, presunte diskusi o tom Ferdinandoj na prislusne misto...
Zaregistrován
10. 6. 2006
Nepredpokladal som, že sa tu k Ferdinandovi ešte niekto bude vyjadrovať. Takisto sa určite nebude nikto vyjadrovať k tomu Václavovi II., ktorým táto diskusia začala. Táto konkrétna diskusia je žalostne málo navštevovaná, takže obava že by sa stratili nejaké info, je mizivo malá. Takže prehadzovať to veľký význam nemalo, hlavne keď si porovnám "zaspamované" diskusie Pobočky.😉 Ale chápem ťa Oliver. Po prečítaní mojich riadkov môžeš aj túto moju odpoveď vymazať, toto bolo iba pre teba.
Zaregistrován
15. 7. 2007
Archy, mozna sem to napsal prilis striktne, ale nebyla v tom ani stopa vycitky... to je vse... jinak sem se pokusil o urceni, tak tam nekdo kdo to umi mrknete🙂
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.