Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Profilový obrázek
karell

Uživatel

Zaregistrován:
8. 6. 2008

#1 28. 6. 2008, 21:07

Narazil jsem na velmi zajímavý pražský groš Václava II, (umístění jakéhosi symbolu - trojúhelníku pod korunou), běžný typ Smolík II, zatím koho jsem oslovil, nikdo to nikdy neviděl a názory se velice různí, je to kuriózní kaz na razidle nebo rarita ????, pro pořádek váha 3,71 g, průměr 26-29 mm, děkuji za Vaše názory karell

http://img16.imagevenue.com/img.php?image=79724_pra4sk3_gro2_V6clavII_003_122_781lo.jpg

Profilový obrázek
Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

#2 28. 6. 2008, 22:43

Podľa môjho skromného názoru ide celkom určite o kaz, spôsobený vadou razidla. Isto mi tu dajú za pravdu mnohí, som o tom presvedčený. S podobným "útvarom" som sa nestretol nikde v literatúre a nepredpokladám že by šlo o akúsi značku, určite nie priamo v poli pod korunou. Navyše ten trojuholník ani nie je proporčne dokonalý zo žiadneho hľadiska. Ide o kaz, nič viac.

Profilový obrázek
karell

Uživatel

Zaregistrován:
8. 6. 2008

#3 28. 6. 2008, 23:14

Díky moc za Váš názor, samozřejmě nepředpokládám, že jsem objevil "nový" typ pražského groše. Dle mého je ale nesmírně zajímavé téměř pravidelné umístění obrazce v ploše pod korunou. Dosud jsem oslovil cca 20 odborníků na pražské groše s dotazem co to může být a polovina je přesvědčena o kuriozní vadě razidla a polovina přesně o opaku, tedy že obrazec má nějaký význam. V každém případě mám ve sbírce alespoň nějakou zajímavost. Budu rád za další názory. Pokud se skutečně jedná o vadu razidla, kolik kusů se asi mohlo vyrazit a dochovat ?

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#4 28. 6. 2008, 23:24

z ciste technickeho pohledu 100% vada razidla...

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#5 28. 6. 2008, 23:54
Díky moc za Váš názor, samozřejmě nepředpokládám, že jsem objevil "nový" typ pražského groše. Dle mého je ale nesmírně zajímavé téměř pravidelné umístění obrazce v ploše pod korunou. Dosud jsem oslovil cca 20 odborníků na pražské groše s dotazem co to může být a polovina je přesvědčena o kuriozní vadě razidla a polovina přesně o opaku, tedy že obrazec má nějaký význam. V každém případě mám ve sbírce alespoň nějakou zajímavost. Budu rád za další názory. Pokud se skutečně jedná o vadu razidla, kolik kusů se asi mohlo vyrazit a dochovat ?

vtip dna .este si to stihol v sobotu😃 😆

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Profilový obrázek
Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

#6 29. 6. 2008, 00:38

karell sa zrejme pýtal, koľko kusov sa mohlo dochovať z tohto konkrétneho razidla, pokiaľ by sme predpokladali, že išlo o kaz na razidle. Každé razidlo malo predsa svoju životnosť (hlavne vrchné...) a minciari určite používali toto razidlo aj keď už malo istú závadu. Tak s ním razili ďalej (pokiaľ neodišlo úplne, alebo uznali za vhodné ho už vymeniť) a táto vada sa preniesla aj na ďalšie mince. Takže táto otázka sa mi zdala vcelku relevantná, akurát na ňu neviem dať odpoveď. Vyraziť sa mohlo určité percento, ale zachovať sa ich mohlo menej. Neviem sa v tomto naozaj pohybovať, Patason by mohol k tomu povedať niečo bližšie, je predsa odborník na techniky razby v stredovekej mincovni.

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#7 29. 6. 2008, 00:44

je to otazka na ktoru nevie odpoved nikto.to je vsetko😉

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Profilový obrázek
karell

Uživatel

Zaregistrován:
8. 6. 2008

#8 29. 6. 2008, 09:16

Díky za dosavadní názory, ano, bylo to míněno spíše jako zamyšlení, pokud to je kuriozní kaz na razidle, kolik se asi mohlo vyrazit kusů s tímto "poškozením" razidla a zda se čistě teoreticky mohou ještě nějaké podobné kusy vyskytovat. Je mi jasné, že na tyto otázky je téměř nemožné odpovědět, ale v každém případě si myslím, že zveřejnění této kuriozitky je určitě i pro ostatní čtenáře tohoto fóra zajímavé.

Profilový obrázek
Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

#9 29. 6. 2008, 09:53

karell samozrejme je to pre nás zaujímavé, o tom niet pochýb. Ja som len povedal svoj názor, je tu samozrejme možnosť že som sa mýlil, ale skôr asi nie. Pri tejto minci mohlo ísť (a skutočne asi išlo) o tú vadu razidla, ale nerobil by som z toho niečo výnimočné. Určite ste držal v rukách už veľa mincí; pokiaľ si dáte desať grošov Václava II. vedľa seba a pozorne ich sledujete, zistíte, že je v podstate každý iný a to nemusí ísť o iný typ. Jednoducho každá minca si prežila svoje, nesmieme zabúdať ani na možnosť druhotnej mechanickej deformácie, v tom prípade by boli úvahy o kaze razidla irelevantné. Chcem tým len povedať, že vlastníte úplne obyčajný groš Václava II., ktorý má len "nejaký" kaz, ale to je všetko. Ale sme Vám vďačný za zverejnenie... a " v v v v v vo vo tom to jeee...."😉

Profilový obrázek
Topa77

Uživatel

Zaregistrován:
22. 4. 2007

#10 29. 6. 2008, 21:01

Karell: obávám se, že Archy má 100% pravdu. Podle fotky je to náhodný tvar..

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.