Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Zdravím. Je veľmi dôležité vedieť, o ktorého panovníka sa jedná a v akom je groš stave. Václav II. patrí medzi vzácnejšie razby, jeho mince sa dochovali obyčajne vo veľmi dobrom prevedení, cena sa pohybuje od 800 do 1500 Kč (výnimočne viac), Ján Luxemburský býva lacnejší, aj razba býva horšia (400-1000Kč), KarolIV. má cenu okolo 500-600 Kč a Václav IV. býva najlacnejčí, jeho razby sa vyznačujú menším percentom striebra, bolo ich výrazených naozaj veľmi veľa a na škodu veci veľmi nekvalitne. Jeho cena je okolo 200 Kč, ak je vo veľmi dobrom stave (aj keď sa môže zdať byť nedorazená), jeho cena obyčajne rastie, nie však veľmi. Z ostatných panovníkov Vladislav II. patrí medzi bežné razby horšej kvality (200-600 Kč) (teraz však v jednej aukcii beží jeden v špičkovej kvalite za 5000 Kč, k čomu sa staviam dosť skepticky). Juraj Poděbradský a Ferdinand Habsburský sú drahší, v dobrej kvalite okolo 800-1500 Kč. Ak by ste náhodou mal Ladislava Pohrobka (veľmi silné pochybnosti mám) mohol by ste ho predať radovo za desiatky tisíc. Ak ma chcete kontaktovať bližšie (určite sa tu nedá veľa písať) môžete ma kontaktovať: addsvec@orangemail.sk

Kde je Vladislav za 5 litrů Archy? Rád kuknu co je to zač 😋

jasně, že se groše dají sehnat, ale je jich oproti jiným velmi málo. Byly raženy jak v Jáchymově, tak v Kutné Hoře-ty jsou vzácnější. V současné době si připrav na každý pár desítek tísíc. A to dokonce i za ne moc pěkné kusy. Drobáky Ludvíka jsou v pohodě, najdeš za pár korun např. na aukru.
Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz

tenzor: těžko říct, kde je optimální cena. Např. Aurea 2009 vyvol. 30t. a výsledná 70t., což je podle mně úlet. Ale jak se na to budou dívat sběratelé za 3-4 roky? Viz. archyho příspěvek nahoře z června 2006. Teď už nám všem ty jeho ceny připadají malé. Já si myslím, že je to jen o zvyku na cenu a třeba za pár let pěkný kus atakuje 100t. A nebo taky ne, nebude zájem o groše a lidi nebudou mít peníze a spadne na 10t. To nikdo neví kam to půjde dál. Kdyby ano, tak jsem před lety kupoval Jaromíry po 20t. a dnes za ně měl 200t. Většina mincí je sázka do loterie a kupovat je s tím, že za pár let budou stát 2x-3x víc je spekulace, co se nemusí vyplatit. Anebo může :-) Podle mně jsou teď všechny groše více méně předražené, stačí se kouknout, kolik se jich válí na prodej na internetu i na krámech. Ale Ludvíka tam nenajdeš.
Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.