dobrý večer jen taková maličkost proč nemá SČSF spolupráci s ostatním okolními svazy jednotlivých zemí větší spolupráci bavil jsem se s normálními sběrateli v Rakousku, Polsku i Maďarsku a světe div se o nějakém svazu
či společenství ani slechu. Kdysi existovala krásně vybavená knihovna/ dnes je to pouze zlomek/ kam se poděli bývalé fondy...No zkrátka ústřední výbor SČSF je zastaralý a kamenný útvar navazující na bývalé vedení v duchu vedoucí úlohy...kde jsou informace o jakýchkoliv akcích okolních států...nebýt pár soukromých informací nedozvíme se z pera našeho ústředí zhola nic a tak bych mohl pokračovat dále. Kdysi se část výstavních poplatků hradila z ústředí, dne si většinu nákladů hradí vystavovatel. A mezinárodní výstavy jsou jen pro movité vystavovatele i když normální vystavovatel splní kritéria pro vystavení v zahraničí no nic
doufám, že naši pokračovatelé budou na tom o něco lépe než mi dnes Jirka z Moravy
http://www.informace-scf.cz/organy/usneseni-2017-03-18.pdf
Snad poprvé, co to za ta léta sleduji se objevují výrazy jako zodpovědnost, kontrola, plán.
Značně mě udivuje, že v novém čísle Informací SČF je pouze v "úvodníku" zmíněno, že zemřel předseda Ing. Walter Müller. Byť jsem kritikem stávajícího stavu organizované filatelie u nás, považuji to za nedůstojné vůči jeho osobě. Alespoň krátkou, samostatnou vzpomínku s fotografií by si zasloužil. Přece jenom byl předsedou svazu. Nechce se mi věřit, že se tak stalo z důvodu uzávěrky.
Máš pravdu Honzo. Jaromír napsal o Waltrovi tento článek:
http://www.infofila.cz/zemrel-predseda-scf-walter-muller-r-2-c-6088
Dobrý den,
přestože nejsem žádný zkušený filatelista, ale spíše zapálený sběratel bibliofílie (záliba v krásných knihách a tiscích), rozhodl jsem se, že tu napíšu pár osobních postřehů a srovnání. Sbírku známek ČSR I a ČSR II jsem víceméně podělil po otci, ale nedokázal jsem se do sbírání známek zatím hlouběji ponořit. A to víte, že bych v tom rád pokračoval. Naopak, když jsem byl jednou obdarován krásnou knihou, tak jsem bibliofílii celkem propadl. Nicméně odbornou literaturu ohledně filatelie rád čtu, a to i zde diskuze na sběrateli.
Dovolím si nejprve trošku srovnání.
I bibliofilové mají svůj spolek, pořádají aukce, vydávají periodika a nové tituly.
V ČR jsou i firmy, které mají na bibliofilii založený svůj obchodní model.
I spolek bibliofilů se potýká s klesající členskou základnou a řeší jak toto zastavit a přilákat do svých řad nové členy. Zlatý věk bibliofílie byl však ale ve 30. letech 20. století, dnes už jen paběrkuje...nicméně třeba momentální aukce na www.auctions-art.cz dává naději, že by se mohlo blískat na lepší časy....Jsem zvědav kolik se toho prodá....
Když porovnám obě záliby. Tak jako hlavní nevýhodu české filatelie překvapivě spatřuji v nedostatku kvalitního materiálu při budování sbírky. Každý sběratel chce mít ve své sbírce obtížné sehnatelné unikáty za rozumnou cenu, kterými se rád bude chlubit. A teď nemluvím o raritách za miliony, ale o normálních známkách v cenových relacích kolem stovky až tisíce korun. Jenže takového materiálu ve filatelistických aukcích je opravdu málo. Prostě Česká Pošta vydávala známky v obrovských seriích a na filatelisty nemyslela...prostě sbírat generální sbírku ČSR II ne každého baví, když je tak snadno dostupná. A zase ČSR I je štourání v detailech...které nemá lajk šanci rozeznat. A do toho všeho ještě hromada padělků....Toto je podle mne hlavní důvod, proč sběratelé obecně soustředí svůj zájem na jiné komodity, než známky (v kurzu jsou třeba karty Magic, autíčka, mobily a další). Naopak bude zajímavé sledovat co s filatelií udělá vydávání vlastních známek...To by do budoucna mohlo být celkem dost zajímavé. Každopádně bibliofilisté mají daleko širší možnosti výběru materiálu do svých sbírek a to v cenách od 20Kč do 200 000Kč. Na filatelii se mi naopak líbí zdokumentovaná historie různých tisků, deskových vad atd...To co chybí v bibliofilii, je třeba pořádání výstav...to je škoda....A jinak oficiální web májí stejně mizerný oba spolky.
Dneska bych naopak řekl, že Česká pošta vydává příliš mnoho známek v malých nákladech (a vysokých nominále), prakticky výhradně pro filatelisty a na dopisech je posílají v podstatě jen filatelisté. To je docela špatný. Když něco vytisknou ve velkém nákladu, tak to je Zeman o kterého nikdo nestojí (a jeho voliči dopisy nepíší, ti mejlují nebo na poštu chodí pro "háčka").
Před přečtením posledních Informací SČF bych nevěřil, že by se ze "svazového periodika" mohla stát taková žumpa, hnojomet. Morální dno jistého pána se nachází zřejmě o několik úrovní níž, než by se dalo očekávat.
Mně to až tak zábavný nepřijde.
Kdyby se chtěl někdo dopátrat, jak vlastě dopadla valná hromada SČF, tak asi jedině zde:
https://www.kf0015.cz/valna-hromada-scf-zari-2021/
Oficiální svazové stránky (zatím) mlčí...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.