Moderátoři: Jaromir, pavlinka, smith, ikanek

gnilretniw

Uživatel

Zaregistrován:
3. 3. 2015

Vytvořeno:
1. 1. 2016, 21:27

dobrý večer jen taková maličkost proč nemá SČSF spolupráci s ostatním okolními svazy jednotlivých zemí větší spolupráci bavil jsem se s normálními sběrateli v Rakousku, Polsku i Maďarsku a světe div se o nějakém svazu
či společenství ani slechu. Kdysi existovala krásně vybavená knihovna/ dnes je to pouze zlomek/ kam se poděli bývalé fondy...No zkrátka ústřední výbor SČSF je zastaralý a kamenný útvar navazující na bývalé vedení v duchu vedoucí úlohy...kde jsou informace o jakýchkoliv akcích okolních států...nebýt pár soukromých informací nedozvíme se z pera našeho ústředí zhola nic a tak bych mohl pokračovat dále. Kdysi se část výstavních poplatků hradila z ústředí, dne si většinu nákladů hradí vystavovatel. A mezinárodní výstavy jsou jen pro movité vystavovatele i když normální vystavovatel splní kritéria pro vystavení v zahraničí no nic
doufám, že naši pokračovatelé budou na tom o něco lépe než mi dnes Jirka z Moravy

regula_jan

Moderátor

Zaregistrován:
12. 10. 2010

Vytvořeno:
25. 4. 2017, 12:02

regula_jan

Moderátor

Zaregistrován:
12. 10. 2010

Vytvořeno:
16. 5. 2019, 12:52

Značně mě udivuje, že v novém čísle Informací SČF je pouze v "úvodníku" zmíněno, že zemřel předseda Ing. Walter Müller. Byť jsem kritikem stávajícího stavu organizované filatelie u nás, považuji to za nedůstojné vůči jeho osobě. Alespoň krátkou, samostatnou vzpomínku s fotografií by si zasloužil. Přece jenom byl předsedou svazu. Nechce se mi věřit, že se tak stalo z důvodu uzávěrky.

ikanek

Moderátor

Zaregistrován:
23. 2. 2009

Vytvořeno:
16. 5. 2019, 19:10

Máš pravdu Honzo. Jaromír napsal o Waltrovi tento článek:

http://www.infofila.cz/zemrel-predseda-scf-walter-muller-r-2-c-6088

Peva

Uživatel

Zaregistrován:
15. 5. 2018

Vytvořeno:
16. 5. 2019, 22:12

Dobrý den,
přestože nejsem žádný zkušený filatelista, ale spíše zapálený sběratel bibliofílie (záliba v krásných knihách a tiscích), rozhodl jsem se, že tu napíšu pár osobních postřehů a srovnání. Sbírku známek ČSR I a ČSR II jsem víceméně podělil po otci, ale nedokázal jsem se do sbírání známek zatím hlouběji ponořit. A to víte, že bych v tom rád pokračoval. Naopak, když jsem byl jednou obdarován krásnou knihou, tak jsem bibliofílii celkem propadl. Nicméně odbornou literaturu ohledně filatelie rád čtu, a to i zde diskuze na sběrateli.
Dovolím si nejprve trošku srovnání.
I bibliofilové mají svůj spolek, pořádají aukce, vydávají periodika a nové tituly.
V ČR jsou i firmy, které mají na bibliofilii založený svůj obchodní model.
I spolek bibliofilů se potýká s klesající členskou základnou a řeší jak toto zastavit a přilákat do svých řad nové členy. Zlatý věk bibliofílie byl však ale ve 30. letech 20. století, dnes už jen paběrkuje...nicméně třeba momentální aukce na www.auctions-art.cz dává naději, že by se mohlo blískat na lepší časy....Jsem zvědav kolik se toho prodá....
Když porovnám obě záliby. Tak jako hlavní nevýhodu české filatelie překvapivě spatřuji v nedostatku kvalitního materiálu při budování sbírky. Každý sběratel chce mít ve své sbírce obtížné sehnatelné unikáty za rozumnou cenu, kterými se rád bude chlubit. A teď nemluvím o raritách za miliony, ale o normálních známkách v cenových relacích kolem stovky až tisíce korun. Jenže takového materiálu ve filatelistických aukcích je opravdu málo. Prostě Česká Pošta vydávala známky v obrovských seriích a na filatelisty nemyslela...prostě sbírat generální sbírku ČSR II ne každého baví, když je tak snadno dostupná. A zase ČSR I je štourání v detailech...které nemá lajk šanci rozeznat. A do toho všeho ještě hromada padělků....Toto je podle mne hlavní důvod, proč sběratelé obecně soustředí svůj zájem na jiné komodity, než známky (v kurzu jsou třeba karty Magic, autíčka, mobily a další). Naopak bude zajímavé sledovat co s filatelií udělá vydávání vlastních známek...To by do budoucna mohlo být celkem dost zajímavé. Každopádně bibliofilisté mají daleko širší možnosti výběru materiálu do svých sbírek a to v cenách od 20Kč do 200 000Kč. Na filatelii se mi naopak líbí zdokumentovaná historie různých tisků, deskových vad atd...To co chybí v bibliofilii, je třeba pořádání výstav...to je škoda....A jinak oficiální web májí stejně mizerný oba spolky.

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
17. 5. 2019, 20:09

Dneska bych naopak řekl, že Česká pošta vydává příliš mnoho známek v malých nákladech (a vysokých nominále), prakticky výhradně pro filatelisty a na dopisech je posílají v podstatě jen filatelisté. To je docela špatný. Když něco vytisknou ve velkém nákladu, tak to je Zeman o kterého nikdo nestojí (a jeho voliči dopisy nepíší, ti mejlují nebo na poštu chodí pro "háčka").

regula_jan

Moderátor

Zaregistrován:
12. 10. 2010

Vytvořeno:
17. 7. 2021, 19:57

Před přečtením posledních Informací SČF bych nevěřil, že by se ze "svazového periodika" mohla stát taková žumpa, hnojomet. Morální dno jistého pána se nachází zřejmě o několik úrovní níž, než by se dalo očekávat.

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
17. 7. 2021, 20:58

Třeba chce kandidovat pod praporem arizonské obrody!

regula_jan

Moderátor

Zaregistrován:
12. 10. 2010

Vytvořeno:
18. 7. 2021, 18:26

regula_jan

Moderátor

Zaregistrován:
12. 10. 2010

Vytvořeno:
7. 9. 2021, 10:24

Kdyby se chtěl někdo dopátrat, jak vlastě dopadla valná hromada SČF, tak asi jedině zde:
https://www.kf0015.cz/valna-hromada-scf-zari-2021/
Oficiální svazové stránky (zatím) mlčí...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.