Moderátoři: Jaromir, pavlinka, smith, ikanek

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#231 - 27. 9. 2020, 11:36

Nová zjištění a objevy na obálkách - část první:
I na "obyčejných" malých obálkách lze najít "hradčanské mušince" a tím pádem minimálně jiná desková pole, nebo spíš jiné desky - jiné náklady.
Na obr. 1a a 1b se tečky v poli 3 a 5 mírně zužují od shora dolů. Není to úplně markantní, ale je to rozpoznatelné.
Na obr. 2a a 2b je první tečka spojená s rámečkem, dokonce se zdá, že jsou dvě drobné varianty. I na obálce 1b se zdá jakože tam je spojení, ale nepřijde mi to průkazné, spíš si myslím, že to bude silnějším tiskem.
Na obr. 3a a 3b je krásně vidět, že v poli 5 se jsou tečky do širokého V.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#232 - 27. 9. 2020, 14:07

Nová zjištění a objevy na obálkách - část druhá:
A tu jsem, jednoho pěkného srpnového dne (sobota nebo neděle) prohlížel bednu došlých obálek a tu mi najednou cosi padlo do oka. Řekl jsem si: "K****! Taková odlišnost a jak to, že jsem si toho ještě nevšiml? I šel jsem prohlédnout náhodně vybraný paklík "ze zásob". No, nebylo tam nic. Podrobnějším zkoumáním jsem došel na to, že nejstarší razítko bylo 26. 5. 2020 (druhá obálka odeslaná poprvé z Nového Města nad Metují) a tedy se jedná o zcela novou variantu. O pár dní později jsem ještě dohledal obálku odeslanou z Pardubic 3 a to 12. 5. 2020 (první obrázek), což můžeme teoreticky považovat za FDC 😎 . No a třetí obálka, ta je jen pro radost s pěkným razítkem z Kroměříže. Dal jsem k tomu i detail, takže snad není nutno popisovat v čem spočívá odlišnost.

Obrázky:

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#233 - 27. 9. 2020, 14:12

Nová zjištění a objevy na obálkách - část třetí:
O pár dní později se na mne na poště usmála jiná obálka. Málem mi vypadlo oko z důlku. Je to zcela fungl nový typ a liší se v podstatě naprosto ve všem. Už jen to označení T11 - 094 (07/20), zásadní změna je v tom, že veškeré písmo je patkové.

Obrázky:

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#234 - 5. 10. 2020, 12:48

Tak Pavle III. tebou nalezená obálka (viz příspěvek č. 233) je malého formátu (C6), dnes jsem objevil už i velkou modrou obálku s logem (formát C5), která nese nové označení T11 - 094(07/20)!

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#235 - 6. 10. 2020, 13:05

A dáme sem i její obrázek. Obálka je zajímavá nejen tím, že je to nové číslo, ale i tím, že při tisku je nedotiskla celá jedna linka! Prostě chybotisk obálky. A protože jsme našli už hodně kusů, asi tak bude vypadat celý její náklad. Uvidíme, kdy se dotiskne A pak že tyto obálky nejsou zajímavé ....😆

Obrázky:

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#236 - 6. 10. 2020, 13:27

Ještě další dvě zajímavé obálky, které jsem objevil a které při dalším setkání předám Pavlu III., tak abych ho navnadil a ostatním ukázal, co všechno se dá na těchto obálkách objevit ...., jedna s otiskem gumového řádkového razítka z Dvorů nad Lužnicí místo DR, druhá s nulovým otiskem výplatního stroje z Ústí n.L. místo DR... pěkné ne?

Obrázky:

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#237 - 6. 10. 2020, 16:25

A dyť já to říkám už dlouho, že to je zajímavý!
Ovšem je pravda, že před pár lety jsem si nemyslel, že až tak. Viz i moje teorie o počtu bodů, které lze za exponát získat výstavě. Už jen to, že na počátku jsem počet typů a variant odhadoval (bez československých) zhruba na dvacet a dneska se blížíme neuvěřitelné stovce a o to některých nuancích víme (různé náklady z jedné desky), ale nezapočítáváme.

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#238 - 7. 10. 2020, 12:43

Kromě nulového otisku výplatního stroje se dají na těchto obálkách najít otisky orážecích strojů z různých pošt, ale i zajímavý chybotisk (nebo spíše nedotisk) obálky. Prostě docházela v tiskárně barva .... Je takových už víc kusů, takže náš původní nápad, že je to asi vybledlé od sluníčka jsme zavrhli .... Tak se mrkněte na obrázky.

Obrázky:

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#239 - 7. 10. 2020, 14:06

Tak mne napadlo, nejsou strojová razítka s čárama místo vlnovek vzácnější?

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#240 - 7. 10. 2020, 19:14

Říká se tomu odborně mezernice, mohou být jedno i oboustranne a máš Pavle pravdu. Ty mezernice ve rvaru čar, jsou dnes v menšině...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.