Zaregistrován
12. 6. 2012
Dostala se mi do ruk zcela odlišná varianta vlaječek červených remitend (je dobré mít na některé věci lidi 😋 ):
Obrázky:
Zaregistrován
12. 6. 2012
Taková zajímavost z provozu:
Na Depu Rakovník se jednoho dne zřejmě nedostávalo žlutých vlaječek s křížem, tak vzali pár už použitých, které někde našli, zapatlali stará razítka, okopírovali na barevné kopírce/tiskárně a poslali do Práglu. A dvě z nich se dostaly až ke mně, byť teda ta druhá v dost bídném stavu.
Obrázky:
Zaregistrován
12. 6. 2012
Jiná zajímavost, kterou jsem viděl včera prvně - adresát není ani natištěn ani napsán, ani není použito čárového kódu, ale v Rudě nad Moravou (nebo pro celé okolí) si pořídili samolepku. Pěkně otištěné razítko, byť teda na 100%, ale jen 92%.😉
Obrázky:
Zaregistrován
12. 6. 2012
A jedna vlaječka stejného typu jako v příspěvku č. 65 ( https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/postovni-uzavery-a-dalsi-provozni-tiskoviny_post_-490438#post490438 ) pěkně použitá, myslím, že zaplesá srdce každého celináře? 😉 Odesláno z Napajedel.
Obrázky:
Zaregistrován
12. 6. 2012
A další přírůstek do sbírky. Zcela jiný typ zelené remitendy, navíc překvapivě ne na Mediaprint & Kappa Pressegrosso, s.r.o., ale na PNS Grosso, které mám doposud jen v barvách červených.
Kdo ví, co značí ta nálepka "A"? Není to anketní otázka, já to nevím taky.😳
Obrázky:
Zaregistrován
12. 6. 2012
Dostala se mi do ruk další obálka s dvojitým orámováním (ta z tlustšího papíru). Zajímavá je jednak tím, že je jako nová čerstvě použitá - razítko č. 1 pošty 533 44 Staré Ždánice, s datem 21.12.18.15, z čehož je zřejmé, že na maličkých poštách ještě mohou mít zásoby dosud nepoužitých starších obálek, ale dvak mne ta obálka přivedla k přesvědčení, že tento typ se dodával s nepřehnutou horní chlopní. Oni to totiž zcela originálně křivo přehli a to ještě tak, že je evidentní, že před použitím byla chlopeň rovná, neohnutá, jako nová bankovka.😎 Kdyby to bylo z tiskárny, bylo to ohnuto rovněji a důsledně.
Průsek ale vypadá spíš tak, že ho někdo vypajzal tupýma nůžkama.😁
Obrázky:
Zaregistrován
12. 6. 2012
A dnes to samé, ale přece jen úplně jiné!
Aj v cudzině majú vnútropoštové obálky, i když se prý už moc nepoužívají (?? - prečo?? Nemajú dodejky?). Jsou z tvrdšího papíru, mají 11 adresních políček (po obúch stranách to je), otvírání je na užším boku, nemají stále logo a jejich velikost je cca 15,9 × 12 cm, orámování cca 14,5 × 10 cm je stejné na obou stranách. Asi vzhledem k tloušťce papíru se vyskytují obálky s neproraženým průrazem zřejmě relativně často (mám 3 takové z 9 - a nevím, která z nich je Sedmá z devíti😁 ).
Prostě, občas je dobré zajet do Prešpurka na Inchebu, protože se tak dají některé věci mnohem líp domluvit.
Obrázky:
Zaregistrován
12. 6. 2012
Nemyslel jsem si, že je to možné a nečekal jsem to, ale podařilo se mi najít, v minimálním počtu 2 exemplářů, obálky černým tiskem odlišné varianty. Obě poslané jen jednou - (29) 30. 11. 2018 (odesláno až na druhý pokus) a 13. 12. 2018, v obou případech z Klecan (PSČ 250 67). Patrně staré zásoby.
Rámování je velikostně obdobné typu obálky s šestiúhelníkovou chlopní (a velké části dalších) - cca 15 × 10,25 cm, průměr průseku cca 13 mm (menší než u běžnější varianty). Hlavní rozdíl je v chlopni, která je mírně prohnutá, což je ale patrné hlavně když se přiloží k něčemu rovnému, když to člověk má v ruce, tak mu to až tolik nepřijde, a potom ve zcela odlišném a originálním utváření zadní strany. Na skenu je to myslím vidět celkem dobře.
Pravděpodobně charakteristický znak tisku je seříznutý levý dolní roh rámu (viz detail). Nevzpomínám si, že bych toto viděl u jiné obálky.
Obrázky:
Zaregistrován
12. 6. 2012
Vlaječky se vzácně zjeví občas i v nějaké aukci (nepočítám "A", tam se občas zjeví kdeco a kdekdo se pak zjeví z toho, co se zjevilo😁 ). Například tohohle jsem si před mnoha lety, odhaduju tak před 11, vůbec nevšiml, neb v té době jsem o tom věděl asi totéž co někteří před založením tohoto tématu.😳 Vlaječky jsou pěkné, takové teda nemám a ty krajní jsem navíc ani neviděl, ale nebudu tvrdit, že se už nepoužívají, některá zákoutí provozu jsou mi ukryta. Tehdy se neprodaly. Mezi náma, vyvolávací cena byla 300 Kč, což mi přijde opravdu hodně i kdyby to bylo dnes. Ale za 50 let, kdoví!
Obrázky:
Zaregistrován
14. 4. 2010
pavel - zaujímavé čo všetko sa dá objaviť v poštovej prevádzke. A nakoniec to všetko by nie mohlo, ale by byť predmetom pre filatelistické zbieranie. Lebo ak si dobre spomínam z nejakých výstavných poriadkov, tak všetky artefakty poštovej prevádzky sú filatelistickým materiálom.
Taká laicka otázka. V akej časti poštovej prevádzky sa používajú tieto vlajočky. Mne poslal jeden prispievateľ do tohoto fora pekný članok - aj týmto mu ďakujem zaň, o automobilovej pošte v Tatrách. Autor článku píše, že tým, čo v tom autobuse pracujú obmedzujú výhľad zavesené vlajočky a podobne tlačiva. Tak sa to používa vo vlakovej - automobilovej pošte?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.