Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan

Profilový obrázek
jazzdr

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2014

#1731 19. 3. 2026 20:05:36
Ještě krátká poznámka - Jan Jiří Metzger z Metzburgu (?. ?. 1623 – 3.3. 1698,) - jeho podobu se mi totiž na některé z dobových rytin nebo obraze dosud nikde nepodařilo dohledat. Chtěl bych požádat, zda někdo z Vás, kdo to mé povídání čte a kdo umí líp a důkladně hledat ve všech koutech a zákoutích netu, ji nedokáže někde nalézt.... ...Jan Jiří Metzger se narodil v roce 1623 v Dolních Rakousích a v Brně se usadil v roce 1655, kdy se stal poštmistrem. Šlo skutečně o vyjímečnou postavu brněnských dějin. Od roku 1659 dlouholetý člen brněnské městské rady a v letech 1672–1673 působil krátce i jako polní poštmistr císařské armády u Montecucuoliho v Říši. Vedl velmi bohatý společenský život, nejen v Brně, ale i ve Vídni u dvora, byl dvakrát členem císařského poselstva do Cařihradu. Uměl totiž Turecky a náplní jeho cesty bylo mimo jiné psát deník, do kterého zaznamenal zážitky z těchto cest, zvyklosti v cizích zemích....

Díval jsem se do digitálního rakouského národního archivu a do digitalizovaných starých rakouských novin, ale portrét Metzgera jsem nenašel. V r. 1928 vyšel v Neues Wiener Tagblattu rozsáhlý článek podrobně popisující Metzgerovu první cestu do Konstantinopole v r. 1649. Metzger byl tehdy zapisovatelem této 42členné výpravy pod vedením dvorního válečného rady Johanna Rudolfa Schmidta ve Schwarzenhornu. Metzgerovy zápisky na 419 čtvrtkách papíru doplněné o dobové mědirytiny a vlastní Metzgerovy kresby měly být v r. 1928 uložené v zámeckém archivu Otty hraběte von Seefrieda na jeho zámku Stiebar v rakouském Gresten.

Zajímavé je, že článek uvádí původ Metzgera z bádenského Breisachu na Rýně. Že by Bádenské velkovévodství někdo zaměnil za Baden u Vídně?

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.