Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan
Zaregistrován
22. 11. 2019
zdravím
já se v tom potřebuji orientovat, už jsem jednou na Vašem vlákně měl příspěvek, neb mě to zajímalo. nyní potřebuji uvést poměrně větší hromádku do systematičnosti, tazítka jsou většinou v obálkách.
Ty seznamy jsou v několika, řádově 10? deskách,
něco vypadá jako studijní materiál, něco jako chyběnky.
Asi takto.
skenovat to zatím není v mým silách.
Obrázky:
Zaregistrován
22. 11. 2019
nejde vložit dva obrátky
Zaregistrován
22. 11. 2019
nějak nemužu vložit to co chci
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Tak někdy v polovině února jsem tímto příspěvkem ukončil tehdejší povídání a přemýšlel jsem, co ještě Vám ukázat z provozu brněnského poštovního nádražního úřadu Brünn Bahnhof/Brno Nádraží, v jeho nejstarším období, to je do roku 1902, kdy sídlil v původních nádražních budovách...
Zaregistrován
26. 2. 2020
Vlastně jsme si všechno už řekli...
Zaregistrován
26. 2. 2020
... a pak jsem si uvědomil, že na jednu důležitou část provozu tohoto brněnského poštovního nádražního úřadu jsem zapomenul...
Kdo poště rozumí, už jistě tuší...😁
Zaregistrován
26. 2. 2020
No jasně VLAKOVKY!
Zaregistrován
26. 2. 2020
Teda přesně vlakové pošty...
Zaregistrován
26. 2. 2020
Ale to se musíme vrátit zase kamsi na začátek. A začít zase pěkně od Adama...
Zaregistrován
26. 2. 2020
Dalším pojmem, se kterým se v historii provozu nádražního poštovního úřadu Brünn Bahnhof/Brno Nádraží opakovaně potkáme, jsou tzv. „ambulantní pošty“.
Ambulantní pošta je vlastně pracoviště poštovní přepravy v dopravním prostředku (automobil, autobus, vlak, letadlo, loď…), jehož jízdní doba je využita ke zpracování (třídění) poštovních zásilek.
Autobus, letadlo, loď nechme bokem, aspoň, co se období do roku 1902 týče...
Pokud je ambulantní pošta umístěna do vlaku, jde o tzv. „vlakové pošty“. Vlakové pošty - tedy zpracovávání (třídění) zásilek během jízdy vlaku - byly v RU monarchii uvedeny do provozu z popudu tehdejšího ministra obchodu svobodného pána Karla Ludvíka Brucka v souvislosti s vydáním železničního dopravního řádu To bylo v roce 1851.
První vlakové poštovní úřady v rakouské monarchii byly zařazeny do vlaků na trati Vídeň – Bohumín patřící Severní dráze císaře Ferdinanda. Byla jim přidělena čísla 1 a 2.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.