Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan
Zaregistrován
26. 2. 2020
No jako, když nemám dosud ve sbírce dopis s prvním typem rekomandační nálepky, která se používala 10 let, myslíte si, že mám dopis s druhým typem, který se lepil na dopisy dva roky?
No jasně, že nemám!👿
Zaregistrován
26. 2. 2020
Na moji obhajobu musím říct ale, že jsem ani nikdy žádnou takovou celistvost nikde u nikoho neviděl!
Zaregistrován
26. 7. 2007
Co sa stalo keď prišlo na rad číslo 999? Zobrala sa nálepka N3 001.. Až nakoniec napríklad N999 001. Jak to fungovalo?
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Zaregistrován
26. 2. 2020
Také už víme, že v místech s převahou českého obyvatelstva (a „německé Brno“ mezi ně kupodivu patřilo) se v důsledku tzv. „jazykového vyrovnání“ postupně začaly zavádět na úřadech dvojjazyčné nápisy a tiskopisy. Světlo světa tak spatřil během roku 1897 třetí typ rekomandačních nálepek - zoubkované dvojjazyčné nálepky, s novými číselnými označeními poštovních úřadů. Byly opět ve státních barvách – tedy žlutočerné tentokrát s přidaným textem „No“/ „Čís.“ . Tento typ rekomandační nálepky byl pak už používám v provozu tohoto poštovního úřadu v nádražních budovách, až do jeho přestěhování v roce 1902..
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Mezi sběrateli poštovních (resp. rekomandačních) nálepek jsou doloženy i další varianty jednotlivých typů rekomandačních nálepek brněnského nádražního poštovního úřadu, které se liší, obdobně jako poštovní známky, drobnými odchylkami v podobě tisku jednotlivých písmen, číslic nebo i druhem a barvou použitého papíru.
Aspoň pro představu jiný použitý papír...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
No já tady blbnu s odchylkami v použitém papíru a já nevím s čím ještě a nakonec musím přiznat, že ve své sbírce nemám žádnou celistvost ani s touto rekomandační nálepkou! Tedy použitou na celistvosti, podanou na přepážce brněnského nádražního úřadu v letech 1897-1902, kdy tento úřad sídlil v příjezdovém spojovacím vestibulu starých nádražních budov..😞
Zaregistrován
26. 2. 2020
Takže kdo máte jakoukoliv doporučenou zásilku podanou na brněnském nádražním poštovním úřadě s rekomandační nálepkou, podanou do června roku 1902- máte tu ve mně vážného zájemce na její odkoupení!
Zaregistrován
26. 2. 2020
Už jen pro zajímavost, V roce 1986 si tehdejší státní podnik Československá pošta připomenul stoleté výročí používání rekomandačních nálepek vydáním poštovní známky v hodnotě 4 Kčs …
To jsou ony a přidal jsem Vám k nim sem i doporučenou celistvost z brněnské dvojky vyplacenou touto známkou z mé sbírky😁
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Tak to bylo něco o rekomandaci poštovních zásilek na brněnském nádražním poštovním úřadě od jeho vzniku 1848 až do roku 1902. Škoda, že se nemůžu pochlubit z tohoto období dopisy s těmi rekomandačními nálepkami...ale třeba ještě někdy někde na ně narazím...
No a my víme, že k doporučeným dopisům neodmyslitelně patří podací lístek. Tehdy zvaný "Recepiss"... ale o nich až zase někdy příště...😁
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
jano7B9 napsal/a:
Co sa stalo keď prišlo na rad číslo 999? Zobrala sa nálepka N3 001.. Až nakoniec napríklad N999 001. Jak to fungovalo?
Zkusím vysvětlit...snad se do toho nezapletu...
- dnes je to fuk, RR - nálepky mají na poště "nekonečnou" kombinaci čárového kódu, která by se neměla v jednom roce na jedné poště opakovat
- dříve bylo identifikačním údajem doporučené zásilky podací číslo, podací pošta a podací den. Platilo proto pravidlo, že stejné podací číslo na jedné poště by se nemělo během jednoho měsíce opakovat, aby šlo tu jednu konkrétní zásilku identifikovat
- na každé poště se podalo během měsíce cca přibližně stále stejný počet
- vedoucí provozovny (kdysi dávno se mu říkalo poštmistr 😃 ) věděl u kolika přepážek se doporučené zásilky na poště přijímaly a podle toho objednával kotouče/archy rekomandových nálepek s čísly (např. 1-999 pro jednu přepážku, pokud šlo o větší poštu s větším podáním tak např. 1 - 9999 pro jednu přepážku, pro druhou přepážku pak např. 1000-1999 nebo 10000- 19999 a 20000-29000 pro druhou a tak dál...
Takže každá přepážka mívala svoji číselnou řadu v, která se neustále opakovala (měla by se každý měsíc znovu a znovu od začátku, ale pokud chtěli šetřit a vedoucí si to řádně pohlídal, aby se čísla neopakovala, mohl 1. ledna začít 1, v polovině února se dostat k číslu 9999 a pak pokračoval od poloviny února znovu od 1 novou řadou, ale musel si hlídat, zda se nedostane na konci února ke stejnému čísli jako na záčátku měsíce...😲
Mě se třeba stalo (brněnská dvojka bývala velká provozovna), že při nějakém mimořádném podeji nějakého státního úřadu jsem na jedné přepážce číselnou řadu pro měsíc vyčerpal. tak pak jsme buď měl v záloze extra číselné řady začínající 9, které nebyly přiřazeny žádné přepážce a sloužily jako záloha pro mimořádné situace nebo jsme si nechal natisknou mimořádné číselné řady např. s písmenem A nebo X za čísly. To jsme si mohl dovolit, protože dvojka byla skutečně mimořádná pošta (objemem podání a zpracovaných zásilek v rámci Brna, Moravy i celé ČR). Malé pošty toto dřívě než byly PC řešily ručně psaným písmenem (třeba A nebo X apod. napřímo na rekomandační nálepku) určitě jste se někde s takovou zásilkou na burze nebo ve sbírkách setkal...
Uff, tož asi tak😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.