Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#821 - 3. 1. 2023, 10:37

No jako, když nemám dosud ve sbírce dopis s prvním typem rekomandační nálepky, která se používala 10 let, myslíte si, že mám dopis s druhým typem, který se lepil na dopisy dva roky?
No jasně, že nemám!👿

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#822 - 3. 1. 2023, 10:38

Na moji obhajobu musím říct ale, že jsem ani nikdy žádnou takovou celistvost nikde u nikoho neviděl!

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován
26. 7. 2007

#823 - 3. 1. 2023, 10:39

Co sa stalo keď prišlo na rad číslo 999? Zobrala sa nálepka N3 001.. Až nakoniec napríklad N999 001. Jak to fungovalo?

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#824 - 3. 1. 2023, 10:41

Také už víme, že v místech s převahou českého obyvatelstva (a „německé Brno“ mezi ně kupodivu patřilo) se v důsledku tzv. „jazykového vyrovnání“ postupně začaly zavádět na úřadech dvojjazyčné nápisy a tiskopisy. Světlo světa tak spatřil během roku 1897 třetí typ rekomandačních nálepek - zoubkované dvojjazyčné nálepky, s novými číselnými označeními poštovních úřadů. Byly opět ve státních barvách – tedy žlutočerné tentokrát s přidaným textem „No“/ „Čís.“ . Tento typ rekomandační nálepky byl pak už používám v provozu tohoto poštovního úřadu v nádražních budovách, až do jeho přestěhování v roce 1902..

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#825 - 3. 1. 2023, 10:43

Mezi sběrateli poštovních (resp. rekomandačních) nálepek jsou doloženy i další varianty jednotlivých typů rekomandačních nálepek brněnského nádražního poštovního úřadu, které se liší, obdobně jako poštovní známky, drobnými odchylkami v podobě tisku jednotlivých písmen, číslic nebo i druhem a barvou použitého papíru.

Aspoň pro představu jiný použitý papír...

Obrázky:

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#826 - 3. 1. 2023, 10:46

No já tady blbnu s odchylkami v použitém papíru a já nevím s čím ještě a nakonec musím přiznat, že ve své sbírce nemám žádnou celistvost ani s touto rekomandační nálepkou! Tedy použitou na celistvosti, podanou na přepážce brněnského nádražního úřadu v letech 1897-1902, kdy tento úřad sídlil v příjezdovém spojovacím vestibulu starých nádražních budov..😞

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#827 - 3. 1. 2023, 10:48

Takže kdo máte jakoukoliv doporučenou zásilku podanou na brněnském nádražním poštovním úřadě s rekomandační nálepkou, podanou do června roku 1902- máte tu ve mně vážného zájemce na její odkoupení!

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#828 - 3. 1. 2023, 10:52

Už jen pro zajímavost, V roce 1986 si tehdejší státní podnik Československá pošta připomenul stoleté výročí používání rekomandačních nálepek vydáním poštovní známky v hodnotě 4 Kčs …

To jsou ony a přidal jsem Vám k nim sem i doporučenou celistvost z brněnské dvojky vyplacenou touto známkou z mé sbírky😁

Obrázky:

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#829 - 3. 1. 2023, 10:57

Tak to bylo něco o rekomandaci poštovních zásilek na brněnském nádražním poštovním úřadě od jeho vzniku 1848 až do roku 1902. Škoda, že se nemůžu pochlubit z tohoto období dopisy s těmi rekomandačními nálepkami...ale třeba ještě někdy někde na ně narazím...

No a my víme, že k doporučeným dopisům neodmyslitelně patří podací lístek. Tehdy zvaný "Recepiss"... ale o nich až zase někdy příště...😁

Obrázky:

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#830 - 3. 1. 2023, 12:28

jano7B9 napsal/a:

Co sa stalo keď prišlo na rad číslo 999? Zobrala sa nálepka N3 001.. Až nakoniec napríklad N999 001. Jak to fungovalo?

Zkusím vysvětlit...snad se do toho nezapletu...

• dnes je to fuk, RR - nálepky mají na poště "nekonečnou" kombinaci čárového kódu, která by se neměla v jednom roce na jedné poště opakovat
  • dříve bylo identifikačním údajem doporučené zásilky podací číslo, podací pošta a podací den. Platilo proto pravidlo, že stejné podací číslo na jedné poště by se nemělo během jednoho měsíce opakovat, aby šlo tu jednu konkrétní zásilku identifikovat
  • na každé poště se podalo během měsíce cca přibližně stále stejný počet
  • vedoucí provozovny (kdysi dávno se mu říkalo poštmistr 😃 ) věděl u kolika přepážek se doporučené zásilky na poště přijímaly a podle toho objednával kotouče/archy rekomandových nálepek s čísly (např. 1-999 pro jednu přepážku, pokud šlo o větší poštu s větším podáním tak např. 1 - 9999 pro jednu přepážku, pro druhou přepážku pak např. 1000-1999 nebo 10000- 19999 a 20000-29000 pro druhou a tak dál...
    Takže každá přepážka mívala svoji číselnou řadu v, která se neustále opakovala (měla by se každý měsíc znovu a znovu od začátku, ale pokud chtěli šetřit a vedoucí si to řádně pohlídal, aby se čísla neopakovala, mohl 1. ledna začít 1, v polovině února se dostat k číslu 9999 a pak pokračoval od poloviny února znovu od 1 novou řadou, ale musel si hlídat, zda se nedostane na konci února ke stejnému čísli jako na záčátku měsíce...😲

Mě se třeba stalo (brněnská dvojka bývala velká provozovna), že při nějakém mimořádném podeji nějakého státního úřadu jsem na jedné přepážce číselnou řadu pro měsíc vyčerpal. tak pak jsme buď měl v záloze extra číselné řady začínající 9, které nebyly přiřazeny žádné přepážce a sloužily jako záloha pro mimořádné situace nebo jsme si nechal natisknou mimořádné číselné řady např. s písmenem A nebo X za čísly. To jsme si mohl dovolit, protože dvojka byla skutečně mimořádná pošta (objemem podání a zpracovaných zásilek v rámci Brna, Moravy i celé ČR). Malé pošty toto dřívě než byly PC řešily ručně psaným písmenem (třeba A nebo X apod. napřímo na rekomandační nálepku) určitě jste se někde s takovou zásilkou na burze nebo ve sbírkách setkal...

Uff, tož asi tak😉

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.