Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#811 - 3. 1. 2023, 09:46

Tak vrátíme se zase k našemu vyprávění ...😃

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#812 - 3. 1. 2023, 09:48
Všechna ta rozličná poštmistrovská razítka a rukou psaná pořadová čísla pro zapsané doporučené zásilky poslézeod roku 1886 nahradily jednotné doporučené podací nálepky, tzv. rekomandační nálepky nebo R-nálepky. Ty první se objevily1.10. 1886 v českých zemích u 63 erárních (státních) pošt a byly provedeny v rakouských státních barvách – tedy černé a žluté. Byly zoubkované a na poštovní úřady se dodávaly v arších po 5x10 ks, teprve na přepážkách se jednotlivé kusy odtrhávaly. To byl i případ brněnského nádražního poštovního úřadu! U poštmistrovských (dědičných) pošt byly rekomandační nálepky zavedeny později (1.9. 1889), byly ale stříhané a v arších po 2x5 ks. Po zestatátnění všech poštovních úřadů (15.10. 1891) se postupně dostaly ty státní zoubkované rekomandační nálepky i na tyto pošty. Píši postupně, protože proces obnovy a doplnění nálepek trval až do roku 1900!

Tady jsme tu naši základní osu povídání přerušili ...

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#813 - 3. 1. 2023, 09:59

Ještě než budu pokračovat, chtěl bych všechny, které problematika (historie, vývoj) rekomandačních nálepek zajímá, upozornit na mimořádnou práci (aspoň na její první část) pana Jiřího Müllera...

Když jsme se s ním před lety spojil a požádal ho, jestli jeho poznatky mohu využívat pro svoji práci, bez váhání souhlasil, tak snad to trvá ...😃

Dá se to v pohodě dohledat na internetu...

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#814 - 3. 1. 2023, 10:07

Badatelská činnost a katalog pana Müllera mi moc pomohla v základní orientaci a přehledu a usnadnila to moje hledání..

Vím tak, že úplně prvním typem rekomandační nálepky, který se začal používat na brněnském nádražním poštovním úřadě byl ten s názvem „Brünn Bahnhof“. Používal se od roku 1886 až do roku 1896.

Obrázky:

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#815 - 3. 1. 2023, 10:12

Ano, tato nálepka se používala dlouhých deset let, ale nejsem schopen nikde sehnat celistvost s touto nálepkou! . A že jsem rozhodil sítě všude, kde se dá...
😞
On asi brněnský nádražní poštovní úřad nebyl zrovna tím stěžejním pro podání doporučených zásilek, takže jich mnoho asi podáno nebylo, a kdoví, kolik se jich vůbec dochovalo...

Doporučený dopis s tímto prvním typem rekomandační nálepky mi tedy ve sbírce dosud chybí a musíme vzít za vděk alespoň jen černobílou reprodukcí obrázku jedné takové zásilky (podána23.6. 1890) mající rekomandační nálepku prvního typu, aa to z knihy F. Žampacha – „O poště v Brně“, Brno 2000, str. 88, obr. 104a

Obrázky:

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#816 - 3. 1. 2023, 10:16

Sám ho ve sbírce nemám, ale o existenci jednoho takového podobného dopisu dokonce vím! Má ho ve své sbírce jeden můj kolega od nás z KF. a myslíte si, že by mi ho za něco vyměnil? Prodal?
Kdepak!👿

Jde o doporučený dopis podaný 18.6. 1890 na nádražním poštovním úřadě Brünn Bahnhof /Brno Nádraží, opatřený rekomandační nálepkou tohoto úřadu č. 230. prvního typu.
Tady je alespoň jeho (už barevný) obrázek z jedné výstavy...

Obrázky:

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#817 - 3. 1. 2023, 10:20

Malou zajímavostí je zde skutečnost, že tento dopis byl adresovaný, stejně jako dopis z knížky pana Žampacha, do Vyškova stejné osobě. Tehdejšímu poslanci a jednomu ze zakladatelů brněnského Sokola Ctiboru Helceletovi. Nejspíš stejným odesílatelem (dle rukopisu na zásilce), jen o pět dní dříve. Odpovídá tomu i nižší číslo na rekomandační nálepce. Podle čísel na obou nálepkách pak můžeme troufale odvodit zajímavou informaci, že za pět dní roku 1890 bylo na brněnském nádražním poštovním úřadě podáno nejméně 223 kusů doporučených zásilek …

Ono tam v té jedné místnosti pro veřejnost, moc přepážek asi nebylo...

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#818 - 3. 1. 2023, 10:22

V dávných dobách😁 , kdy jsem pracoval ještě jako poštovní doručovatel, jsem si vždy při ranním ručním třídění dopisů na doručovací pochůzku představoval, kdo je a jak asi vypadá člověk, komu ten, který dopis ponesu. A už mi to zůstalo. Stejně tak si adresáty zásilek představuji i dnes, když se probírám svojí sbírkou nebo někde na filatelistické burze beru do rukou staré dopisy. A tak si to neodpustím ani v případě adresáta jediných - mně dosud známých - doporučených dopisů s nejstarším (prvním) typem podací rekomandační nálepky - žlutočerné „Brünn Bahnhof“. Kdo byl tím mužem, kdo od poštovního doručovatele přebíral v červnu roku 1890 doporučené dopisy, podané na přepážce brněnského nádražního poštovního úřadu? Ctibor Helcelet (27. dubna 1844 – 17. října 1904) - český politik, organizátor sokolského hnutí na Brněnsku, poslanec Moravského zemského sněmu a Říšské rady (celostátní zákonodárný sbor), kde zastupoval kurii venkovských obcí, obvod Brno, Vyškov atd., od roku 1874 advokát ve Vyškově. Aktivní v sokolském hnutí, patřil mezi zakladatele brněnského Sokola, byl osobním přítelem zakladatele Sokola Miroslava Tyrše.

Obrázky:

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#819 - 3. 1. 2023, 10:27

Z našeho vyprávění už všichni víme, že v roce 1896 (17.2.) došlo k zavedení rozlišovacího číslování pošt v jednom místě (místo dosavadního slovního rozlišení). Pro poštovní úřad „Brünn Bahnhof / Brno nádraží“ bylo tak zavedeno označení „Brünn 2“.

Obrázky:

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#820 - 3. 1. 2023, 10:29

Došlo ke změně i v podobě rekomandační nálepky pro tento úřad. Rekomandační nálepku „Brünn 2“, která se používala jen krátce (1896-1897!!!), tak eviduji jako druhý typ.

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.