Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan
Zaregistrován
26. 2. 2020
V jedné aukci mi bohužel utekl před lety dopis, který trošku vybočoval z těchto zaběhlých kolejí. Nevydražil jsem ho, nevím kdo je jeho šťastným majitelem, ale snad se dotyčný nebude zlobit, když sem-pro dokumentaci- vložím scan obrázku této zásilky...
Na tomto doporučeném dopise (5.8. 1885) je rekomandace zásilky vyznačena otištěním pouhého „R“ a rukou modře dopsané číslice „72“ – to je to pořadové číslo zásilky v seznamu přijatých doporučených zásilek …
Moc pěkná věc...
Z mé strany závist...😉
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Tento dopis byl podán na přepážce brněnského nádražního poštovního úřadu v roce 1885. možná už řádkové razítko RECOM: dosloužilo, začalo se mluvit o blížícím se zavedení rekomandačních nálepek a tak se narychlo zhotovilo jen jednoduché razítko v podobě písmene R...
Možná, kdo ví...😉
Zaregistrován
26. 2. 2020
Všechna ta rozličná poštmistrovská razítka a rukou psaná pořadová čísla pro zapsané doporučené zásilky poslézeod roku 1886 nahradily jednotné doporučené podací nálepky, tzv. rekomandační nálepky nebo R-nálepky. Ty první se objevily1.10. 1886 v českých zemích u 63 erárních (státních) pošt a byly provedeny v rakouských státních barvách – tedy černé a žluté. Byly zoubkované a na poštovní úřady se dodávaly v arších po 5x10 ks, teprve na přepážkách se jednotlivé kusy odtrhávaly. To byl i případ brněnského nádražního poštovního úřadu! U poštmistrovských (dědičných) pošt byly rekomandační nálepky zavedeny později (1.9. 1889), byly ale stříhané a v arších po 2x5 ks. Po zestatátnění všech poštovních úřadů (15.10. 1891) se postupně dostaly ty státní zoubkované rekomandační nálepky i na tyto pošty. Píši postupně, protože proces obnovy a doplnění nálepek trval až do roku 1900!
Zaregistrován
26. 2. 2020
Ale o tom až zase někdy příště...
Jestli někdo máte něco zajímavého, sem s tím...😁
Obrázky:
Zaregistrován
22. 11. 2019
já jak tyto přípravky čtu tak už už jsem nalakany otevřít nějakou banánovku s obálkami a hledat Staré Brno
jsou Vánoce třeba něco najdu
Zaregistrován
23. 3. 2014
Jako poděkování Mikymu zde uvádím odkaz na protektorátní korespondeční lístek, který má mít nevídané razítko Postamt Brünn 2:
https://www.ebay.de/itm/155316014901?hash=item24298e4f35:g:dc8AAOSwszpjn0j2&amdata=enc:AQAHAAAAoIJaXrD4vY6FYQz+Eeinms4YWf98anooCWLl6S2hn/oO8RQ3S+VDoDm2BtwMGtm147MZvaTM7lqV8sShCUWQTb4e6fFlhaYRVKtEgXAUMfx7R2OBj2WMLc/yu/SOhY7DyJyWYwMHuAfe6uNalxQ5LkY6YM5FMnLHIMwA/8mEpawMDvoyTJwYHbJzjPI4v9LEyEttM6dIG2XP72iNLJrV4/g=|tkp:Bk9SR7znwNWmYQ
Prozradím, že je to razítko z Brněnce (německy Brünnlitz). Nejsem ale vůbec žádný filatelista, a tak mě překvapuje ten tvar a obsah poštovního razítka. To bylo v Sudetech, resp. v Reichu běžné? Třeba je to
nějaká zajímavost.
Zaregistrován
12. 6. 2012
To bude nouzovka, aby to bylo echt Deutsch.
Zaregistrován
26. 2. 2020
To je od jazzdr takový "dar-nedar"😃
Zaregistrován
26. 2. 2020
Samozřejmě, že s poštovním úřadem Brno 2 to nemá nic společného...
Brněnec (německy právě Brünnlitz) je malá obec v Pardubickém kraji, kousek od Svitav. Snad jedinou zajímavostí je, že náves vsi leží v Čechách, ale dnes jsou k němu přiřazeny už i části ležící na Moravě, takže obec se rozpíná😁 po obou stranách historické zemské hranice mezi Čechami a Moravou...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.