Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan
Zaregistrován
26. 2. 2020
Nebo tento skládaný dopis z krásně dochovanou pečetí odesílatele na zadní straně...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
A ještě jeden kousek ... tentokrát z roku 1883
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
No a aby to nebylo jen o dopisech a razítkách...a trochu jsme to oživili...
Víte co to je?
K čemu to je?
😁
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Tak teda pánové... já vám dám takovou lehoučkou předobědonedělní hádanku a nikdo nic?
Čekal jsem aspoň odpověď typu, že ..."je to obrázek", v koutku duše jsme čekal, že nějaký znalec poštovní historie a filatelistický nadšenec sem dá i správnou odpověď... a nikdo nic...😕
Takže tři červené body a dva bludišťáky k tomu do celotáborové hry nedostane nikdo a správnou odpověď vám nyníprozradím...
Na obrázku je poštovní trubka😁
Zaregistrován
26. 2. 2020
Věc, už od nepaměti spojená s poštou, jejími zaměstnanci, jakýsi znak příslůšnosti k cechu...
Pár slov k tomu určitě nikoho neunudí...
Zaregistrován
26. 2. 2020
Vezmeme to pěkně "od Adama"...
Původním znakem doručovatelů zpráv ve střední Evropě byl vlastně volský roh, který trubku vzdáleně připomíná. Ten kdysi patřil řezníkům, ti totiž hodně cestovali a proto také původně různé zprávy a novinky nosili oni. Svůj příjezd do města či vesnice oznamovali troubením právě na volský roh. Trubka se jako znak nositelů zpráv - poštovních doručovatelů užívá v českých zemích asi od druhé čtvrtiny 16. století. Fyzicky ji pak měli ji v držení tzv. „postilióni“ (poštovní poslové, vozkové jezdící v předpisových uniformách v sedle koně nebo na kozlíku poštovního dostavníku pro přepravu zásilek a osob), kteří museli umět na trubku troubit předepsané signály - například pokud žádali o otevření městské brány, ohlašovali příjezd ke stanici (poště) a odjezd od stanice, při setkání s jinými povozy na silnicích nebo při nehodě. J
Zaregistrován
26. 2. 2020
Krásně to zachycuje tato rytina z roku 1761 (Poštovní kurýr a cestující v sedle), uložená dnes ve sbírkách Poštovního muzea v Praze...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
...nebo tato rytina zobrazující příjezd kurýra do poštovní stanice z roku 1789
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Jako viditelné znamení svého úřadu nosili tito lidé ve službě poštovní trubku na barevné šňůře (V rakousko – uherské monarchii byla šňůra ve státních barvách – černožlutá).
Zaregistrován
26. 2. 2020
Já ve své sbírce artefaktů z poštovního provozu jednu takovou mám...
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.