Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#681 - 27. 10. 2022, 08:02

Krásný minidopis s nádherně čítelným otiskem tohoto razítka v zelené barvě!
Bohužel z textu dopisu jsem nevyčetl datum, ale předpokládám předznámkové období, tedy od 1848 , kdy nádražní expedice v Brně vznikla do června 1850...

Dopis adresovaný do Vídně madam Carolině Lettmayer. (trošku jsme už stihnul pátrat a rodina Lettmayerů sídlila v té době v Brně na Křenové ulici, tedy kousek od nádraží, takže mohli to posílat rodině do Vídně... Podepsaná je Marie, a nějaká Marie v této rodině v Brně, v té době byla....

No, není to krasavec?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#682 - 27. 10. 2022, 08:03

Samozřejmě detail razítka, to nesmí chybět!

Obrázky:

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#683 - 27. 10. 2022, 08:05

Tak jsem holt rozbil prasátko, udělal si předčasného ježíška a bůh suď, čím v lednu zaplatím energie...
No ale nekupte to, když po tom pasete tolik roků ...

Tak zase někdy příště...😉

Obrázky:

jazzdr

Uživatel

Zaregistrován
23. 3. 2014

#684 - 4. 11. 2022, 22:02

Miky: nevím, jestli jsem to nepřehlédl, ale toto razítko BRÜNN-BAHNHOF (s pomlčkou a oběma slovy takto za sebou) jsem ve Tvých dosavadních příspěvcích nenašel:

Obrázky:

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#685 - 5. 11. 2022, 21:34
Miky: nevím, jestli jsem to nepřehlédl, ale toto razítko BRÜNN-BAHNHOF (s pomlčkou a oběma slovy takto za sebou) jsem ve Tvých dosavadních příspěvcích nenašel: Obrázky: ...

:shock:
Teda jazzdr...klobouk dolů!
Moc mě to potěšilo, že to tak pečlivě čtete, i když **"jste mě tentokrát nachytal na hruškách!"**
Toto razítko mi skutečně z mého vyprávění vypadlo...
Brzy to napravím!😉

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#686 - 5. 11. 2022, 21:36

A děkuji za upozornění!

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#687 - 7. 11. 2022, 18:26

Takže abych to aspoň trochu napravil a doplnil... (viz příspěvek č. 684 od jazzdr)

Takže...

... Dalším typem denního razítka, které se na brněnském nádražním poštovním úřadě používalo, je ještě jednojazyčné, jednokruhové razítko, "nahoře" s textem „BRÜNN – BAHNHOF", kde jsou obě tato slova oddělená pomlčkou. Uprostřed v kruhu jsou pak nastavitelné všechny tři časové údaje – den/měsíc/rok. Žampach toto razítko vůbec neuvádí, Ing. Votoček ho řadí ve svém seznamu na číslo 8 a rok uvedení do poštovního provozu uvádí jako 1882. Já toto razítko zatím na žádné poštovní zásilce neviděl a ve sbírce ho zatím nemám. Znám ho z poštovního provozu pouze z neúplných otisků na jednotlivých poštovních známkách z alb filatelistů (zatím pouze vždy s letopočtem 1882), proto mi nějak vypadlo z mých podkladů, které si chystám pro každé naše ... Může se tedy říct, že jde tedy o velmi vzácné denní poštovní razítko tohoto nádražního poštovního úřadu. Neznám jeho přesný průměr (neuvádí ho ani Ing. Votoček), neznám ani dobu jeho používání ...

Musíte tedy zatím vzít zavděk fotkou od jazzdr a jako vždy i mým neumělým náčrtkem...

Obrázky:

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#688 - 7. 11. 2022, 18:29

Jak jsem psal, Ing. Votoček toto razítko zařadil ve svém seznamu pod číslo 8...
Mezi první dva typy dvojjazyčných razítek... možná i toto nasvědčuje o nějaké mimořádnosti (krátkém časovém období) používaní tohoto razítka ...

Obrázky:

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#689 - 7. 11. 2022, 18:43
Dalším razítkem, které se v provozu brněnského nádražního poštovního úřadu začalo používat, je o něco větší jednokruhové razítko o průměru 29 mm, nahoře s německým nápisem „BRÜNN BAHNHOF“, dole pak česky „BRNO NÁDRAŽÍ“. Uvnitř kruhu jsou opět nám už známé nastavitelné údaje – den, měsíc a rok a poprvé se objevuje další údaj – časová vložka udávající tzv. „expedici“ (což byla původně poselná doprava dopisů z jednotlivých listovních sběren v okolí na poštovní úřad, ale u velkých poštovních úřadů jde o nejzazší čas – hodinu, kdy mohla být v ten den poštovní zásilka podána na přepážce a následně potom ještě předána k vypravení do přepravní sítě). Ing. Votoček toto razítko uvádí jako č. 9 a doložený údaj vzniku nebo předání na poštovní úřad 17.7. 1890. Já mám ve své sbírce doložené poštovní zásilky z let 1891 - 1898. Obrázky: ...

A tak se nyní vrátíme zase k tomuto dennímu razítku, kde jsme naše vyprávění přerušili...

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#690 - 7. 11. 2022, 18:44

Par poštovních zásilek, oražených právě tímto razítkem, ještě ve sbírce mám ...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.