Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan
Zaregistrován
26. 2. 2020
Tak se zase vrátíme na brněnské hlavní nádraží, kde v prostřední budově, která spojuje výpravní budovy obou nádražních společností, v přízemí napravo od hlavního vchodu, sídlí od roku 1848 brněnská poštovní nádražní expedice...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Vlastně už se nejednalo o poštovní nádražní expedici, ale o regulérní poštovní úřad. ...
Bohužel se mi ale nikde nepodařilo dohledat datum, kdy k přeměně z expedice na brněnský nádražní poštovní úřad došlo....
Vím jen, že ještě v roce 1855 se uváděla poštovní nádražní expedice....
Nyní jsme ale v roce 1871... nebo prostě tak nějak ...😃
Zaregistrován
26. 2. 2020
V tomto období, tedy od roku 1871, (předcházející typ denního razítka mám dokladovaný na poštovní zásilce ještě z roku 1873, takže je patrné, že dochází v běžném poštovním provozu k souběhu různých typů, to že se objeví nový, neznamená, že se automaticky ihned to staré vyřadí) je doloženo v provozu brněnského nádražního poštovního úřadu používání celé nové řady jednokruhových razítek.
Zaregistrován
26. 2. 2020
Nahoře je opět text „BRÜNN“ a dole „BAHNHOF“, uprostřed jsou pak kromě obvyklých časových údajů – den/měsíc, navíc nastavitelné i dvě poslední číslice letopočtu.
Jednotlivá razítka se totiž při podrobnějším zkoumání dají rozlišit podle typu písmen (tloušťka, šířka), zda písmena a číslice mají tzv. „patku“ nebo ne (písmo v tzv. „Antice“ je postupně nahrazováno typem „Grotesk“) a od roku 1883 je tento nový typ písma "Grotesk" na razítkách dominantní. Dále se liší i drobnými odchylkami v průměrech razítek, doložené mám poštovní zásilky za období 1871 – 1885, průměry razítek se liší v rozmezí 22 – 27 mm., no klasická filatelie na úrovni "hradčanských mušinců" ....😃
(Pozn.: Votoček uvádí jako č. 5 (písmena s patkou) a č. 6 (písmena bez patky, průměr 25 – 26 mm) a doložený údaj vzniku nebo předání na poštovní úřad 15.10. 1870 - 6.2. 1875 dle průměrů a typů).
Zaregistrován
26. 2. 2020
Uááááá...už i zase nejdou vkládat obrázky....tak až se to umoudří .....👿
Zaregistrován
26. 2. 2020
Pro mě je asi základním kritériem pro rozdělení typů tohoto denního razítka písmo. Buď je tzv. "patkové"(jednotlivá písmena mají takové zláštní zakončení)...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
...nebo ne.
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
A pak ještě písmeno Ü ve slově BRÜNN. U patkovitého písma mělo dvě varianty. Buď bylo úzké (viz obrázek v předcházejícím příspěvku č. 536) nebo nezvykle široké...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Různé průměry razítek pak beru už jen jako takovou třešničku na dortu...
Zaregistrován
26. 2. 2020
Od roku 1871 se nejdříve asi používalo (aspoň já to mám ve sbírce takto doložené) denní razítko s patkovitým písmem a úzkým písmenem Ü...
Obálka (17.8.72)
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.