Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan
Zaregistrován
26. 2. 2020
No, kdo hledá najde ...😃
Zaregistrován
26. 2. 2020
Takže ...
Roku 1839 došlo k přestěhování tohoto poštovního úřadu do dnes již neexistujících prostor po bývalé Správě erárních statků v budově na tehdejší Verlorene Gasse – posléze Ztracené ulici č. 68 (dnešní Poštovská ul.). Verlorene Gasse (kratičká ulice s pouhými sedmi domy) se později (až do roku 1876) nazývala Ztracená ulice nebo jen Kamenný můstek. Toto pojmenování ji dal mostek z kamene, který zde ve středověku postavili přes zdejší Žabí potok, který tehdy tekl podél dnešní Kobližné ulice. Jedním z těch mála domů na této ulici byl Kloster Tischnowitzer Haus (“dům tišnovského kláštera“). Právě v něm od roku 1806 sídlila c.k. administrace státních statků a po ní se sem nastěhoval brněnský poštovní úřad. Později (r. 1853) pak i Vrchní poštovní správa .
Povedlo se mi dohledat jedinečnou fotografii z počátku 20. století zachycující tento Kloster Tischnowitzer Haus (“dům tišnovského kláštera“). V této době v něm ale už brněnský poštovní úřad a ani Vrchní poštovní správa nesídlili, svůj obchod zde měl rukavičkář Theodor Sesula (všimněte si, že v té době úplně vpravo už stojí nová budova hlavního brněnského poštovního úřadu a brněnského poštovního ředitelství, kterou zde popisuji v příspěvcích…(ta velká žlutá, rohová, stojící místo hostince "U tří knížat" ))
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Další kamínek do mozaiky ...😉
Zaregistrován
26. 2. 2020
No, moc pěkný korespondenční lístek, dofrankovaný známkou, dvě pěkná a čitelná razítka děkuji Smith za obrázek... časem se k nim také dostaneme, ale dávejte to sem, aspoň si doplním digitální archiv...
Tak to berte jako pěknou pozvánku na pokračování mého vyprávění!
Bude to právě o brněnském nádražním poštovním úřadě...
Zaregistrován
10. 2. 2006
Nádhera, klobouk dolů, vydáte MikyM tyto svoje studie knižně?
Okamžitě bych si takovou knihu koupil.
Zaregistrován
26. 2. 2020
Zájem a pochvala - potěší! Děkuji.
Zatím mi to vychází třetím rokem (trochu osekané, aby to bylo pro časopis čtivé) v Merkur-revue. O vydání (až až až jednou) opravdu uvažuji, mám ro rozpracované, resp. namyšlené a ideově nachystané 😉 na 5 rozsáhlých dílů o historii brněnského nádražního poštovního úřadu až do současnosti, kde první díl je právě o historii brněnské pošty do toho roku 1848, kdy vznikla brněnská nádražní expedice jako druhý "poštovní úřad" v Brně.
Ale je to běh na dlouhou trať, spíše se tím bavím, je to pořád živé, neustále něco doplňuji, dohledávám, nacházím, upřesňuji...no však to znáte, zatím jsou uceleněji ukončené pouhé první dva díly.
Vzhledem k tomu, že před pár měsíci Česká pošta s.p. prodala budovu brněnské nádražní pošty a úřad se bude stěhovat z ní pryč, tak než to dokončím, žádný brněnský nádražní poštovní úřad po skoro 180. letech už nebude...
Ale taková je doba...
Nemáme dnes už vůbec vztah k žádné tradici...(A 180. let už nějaká tradice je, která firma se tím může pochlubit..?) zelenou mají jen nové pouze a jenom ekonomicky ovlivněné myšlenky a vize nových mladých rychlomanažérů, kteří jsou každé 4 roky v jiné firmě... a proto je pošta svoji reputací, kvalitou, tam, kde dneska je ...
Kdybyste móóóc chtěl, mohl bych Vám poslat pracovní "tisky" v spirálové vazbě vazbě těch prvních 2 dílů...
Zaregistrován
10. 2. 2006
Vzhledem k tomu, že už s redakcí Merkur Revue nemám nic společného, ani MR od letošního roku neodebírám, tak bych byl za uvedené pracovní tisky docela rád. Jinak, plánuji, že navštívím Veletrh Sběratel v Olympiku v pátek. Pokud tam pojedete, můžete mi ty pracovní tisky vzít, pokud nejsou moc těžké.
Zaregistrován
26. 2. 2020
Na Sběratele pojedu, také v pátek, ale nechce se mi to tahat sebou vlakem. Domluvíme se pak na nějaké jiné formě předání ...😉
Zaregistrován
26. 2. 2020
Od teď se bude moje povídání týkat historie brněnského nádražního poštovního úřadu Brünn Bahnhof (dnešní pošta 602 00 Brno 2) a to od jeho vzniku, až do dnešní doby.
Tak to máme tady na nějaký ten rok vystaráno...😁
Zaregistrován
26. 2. 2020
To dnešní povídání bude spíš o železnici než o poště... ale snad to nebude zas tak vadit...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.