Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan
Zaregistrován
26. 2. 2020
A detail tohoto razítka ...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Celkem často se setkávám s tím, že místo příchozího razítka, k tomu určeného, vyznačil datum příchodu zásilky poštovní úředník běžným denní razítkem. Jako je vidět u tohoto dopisu z roku 1836, odeslaného z italské Boloně. Hned dva otisky denního razítka "BRÜNN" s dekorativním obloučkem o kterém jsem zde psal v příspěvku č. 29 (a které mi chybí na zásilce jako podací razítko!), se snažil pak poštmistr napravit otiskem řádného příchozího razítka - a dopadlo to takto ...😃
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Zaslouží si to detail...😃
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Dalšími typy, která se v provozu brněnského poštovního řadu údajně používala, byla obdobná rámečková razítka, lišící se v podobě datumu, případně rozměrech rámečku. Bohužel mám jen jejich schematické obrázky, žádnou zásilku, tak sem dám jenom aspoň je. Třeba tu někdo doplní i jejich skutečné poštovní použití na zásilce, to by bylo prima!
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Dalšími dvěma typy příchozích razítek byla opět rámečková, s datováním i vyznačením příchozí expedice poštovních zásilek o kterých se zde zmiňoval v příspěvku č.207 Donnovan. Navíc se lišila drobně i velikostí. Jeho fota sem znovu vkládám, jedno z nich jsem dokonce vůbec neznal..
Zaregistrován
26. 2. 2020
Jejich schematické obrázky sem ale mohu dát ...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Zatímco na dopisech se příchozí razítka orážela na neadresní stranu u korespondenčních lístků, pak u korespondenčních lístků do levého horního rohu ...
70.-tá léta 19. století... pro sběratele razítek nádhera!
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Nesmí chybět detail ...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Existuje prý i toto příchozí razítko... úžší než ostatní, s blokovaným expedičním údajem. Bohužel nemám😞
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Asi ale bylo pro poštovního úředníka jednodušší používat v poštovním provozu jen jedno razítko a pořád to v ruce neměnit. Často se pak setkáváme s tím, že se jako příchozí razítka na zásilkách objevují otisky těch běžných denních, která se na poštovním úřadě právě používala...
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.