Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan
Zaregistrován
26. 2. 2020
V roce 1906 se objevilo dvoukruhové, průměr 30 mm, dvojjazyčné (německo-české) razítko s číslováním poštovního úřadu. Ve vnitřním kruhu, se silnější obvodovou linkou, je nastavitelném datování, letopočet má pouze koncové dvojčíslí, tentokrát opět doplněny expediční údaje. V mezikruží jsou německé a české názvy poštovního úřadu uvedeny po stranách proti sobě, odděleny dole identifikačními písmeny jednotlivých razítek poštovního úřadu v malé abecedě (h, n, o, p, r, aa, ab), nahoře pak dekorativní hvězdičkou.
I toto razítko mi chybí. Jejich pěkné, čitelné otisky se totiž hůř shání... Tak zatím musí stačit jen schematický obrázek.
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Dalším, pro mě nedohledatelným denním razítkem je dvoukruhové, průměr 30 mm, dvojjazyčné (německo-české) razítko s číslováním poštovního úřadu. Ve vnitřním kruhu, se silnější obvodovou linkou, je nastavitelném datování, letopočet má pouze koncové dvojčíslí, doplněny expediční údaje. V mezikruží jsou německé a české názvy poštovního úřadu uvedeny po stranách proti sobě, odděleny dole identifikační číslicí „1“, nahoře pak dekorativní hvězdičkou.
Proč toto razítko nemělo rozlišovací písmeno, ale jen číslici "1" , nevím ...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
V roce 1907 došlo k další "revoluci" v podobě denních razítek. Objevila se denní razítka vlastně v podobě , kterou u nich známe dodnes - první dvoukruhové můstkové (!) razítko, průměr 30 mm, dvojjazyčné (německo-české) razítko s uvedeným číslováním poštovního úřadu. Ve vnitřním kruhu, se silnější obvodovou linkou, je v tzv „můstku“ nastavitelné datování, letopočet má opět pouze koncové dvojčíslí, doplněn časový expediční údaj. V mezikruží jsou německé a české názvy poštovního úřadu odděleny dole identifikačními číslicemi a písmeny jednotlivých razítek poštovního úřadu v malé abecedě (2a, 2b, 2c, 2d, 2e, 2f, 2g, 2h, 2k, 3a,3b, 6a, 6b, 6c), nahoře pak dekorativní hvězdičkou.
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Poštovní zásilka a detail tohoto razítka ...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
V roce 1910 se objevilo dvoukruhové můstkové razítko, průměr 30 mm, dvojjazyčné (německo-české) razítko s uvedeným číslováním poštovního úřadu. Ve vnitřním kruhu, se silnější obvodovou linkou, je v tzv „můstku“ (širší můstek jak u předchozího razítka) nastavitelné datování, letopočet má opět pouze koncové dvojčíslí, doplněn časový expediční údaj. V mezikruží jsou německé a české názvy poštovního úřadu odděleny dole identifikační číslicí a písmenem jednotlivých razítek poštovního úřadu v malé abecedě „2i“nahoře pak dekorativní hvězdičkou. Toto denní razítko s rozličovací značkou "2i" a širokýnm můstkem se mi dosud nepodařilo dohledat na žádné zásilce ...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Tato můstková poštovní razítka v se na hlavním brněnském poštovním úřadě používala i po vzniku Československé republiky (28.10. 1918 ), jen byl odstraněn německý název poštovního úřadu (dnes jim říkáme tzv. „znárodněná“), až do jejich výměny novými československými poštovními razítky s legendou „Č.S.P.“ („Československá státní pošta“), ale to je už úplně jiná část našeho vyprávění ….
Denní razítka z prvních let 20. století mi většinou ve sbírce bohužel chybí … tak pokud je ve svých sbírkách máte, přidejte je prosím na doplnění sem...
Příště se v našem povídání vrátíme nazpět až do roku 1850 a vrátíme se zase k rekomandačním razítkům brněnského hlavního poštovního úřadu, které jsme opustili v příspěvku 134...
Zaregistrován
18. 4. 2020
Zdravim vas MikyM dnes jsem trochu delal poradek ve sbirkach R-u a nselel jsem jak jste jiz psal v predchozim prispevku ze se zde jedna o prichozi razitka Brünn, razitka jsou rameckove ( 30mm×160mm)z roku 1858 👍 Ps; nevim duvod ale v jednom raz . Chyby --- carka v datumovce ? Spatny tisk raz.?🙂 😏
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Dobrý den Donnovan. Pěkné zásilky, obě. Ano, máte pravdu, jedná se o tzv. příchozí razítka (k nim se časem skutečně v mém povídání dostanu, nebojte). Překvapilo mě to první vaše razítko, s pomlčkou mezi číslicemi dne a měsíce (2-5) při III. expedici poštovních zásilek toho dne (jsou známa razítka s až XII. expedicí za den) na brněnský hlavní poštovní úřad. Na přetištěné smítko v razítko to nevypadá. Dostupná literatura (Ing. Votoček, Žampach) toto razítko nezná (neuvádí), to ale nic neznamená, a je to celkem běžné...
Ani já ho nemám ve své sbírce a děkuji za tuto informaci a jeho doložení na skutečné zásilce, zařadím si ho do svého přehledu a až se k tomu dostaneme, uvedu ho zde. To druhé razítko (bez pomlčky) je zcela běžné...
Zaregistrován
26. 2. 2020
Vrátíme se zde zase v čase trochu zpět ...
Takže doprovodná, tzv. rekomandační razítka.
První část jsem si zde popsali a představili v příspěvcích č. 16 - 134. Dostali jsme se až do období kolem roku 1850, kdy se objevily v poštovním provozu na našem území první poštovní známky...
Zaregistrován
26. 2. 2020
V tomto období se v poštovním provozu brněnského hlavního poštovního úřadu objevuje jednoduché jednořádkové razítko se zkratkou "RECOM."
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.