Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan
Zaregistrován
26. 2. 2020
Stejné razítko. V o dva měsíce později...v srpnu už známky byly. Samozřejmě vylepena v rozporu s předpisy...😃
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Dalším denním razítkem, které se na hlavním brněnském poštovním úřadě používalo, bylo obdobné jako to předchozí, jen ve variantě bez tečky za legendou "BRÜNN". Toto razítko bohužel nemám ve své sbírce na žádném dopise..
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Dalšími dvěma razítky byla obdobná, jen , číslice dne je od slovní zkratky měsíce oddělena lomítkem. Údajně byly opět varianty s a bez tečky za legendou „BRÜNN". Bohužel, dosud se mi je na zásilkách nepodařilo dohledat. Tak aspoň schematické obrázky obou razítek ....
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Dalším denním razítkem na brněnském hlavním poštovním úřadě (František Žampach ho podle mylně uvádí u tohoto poštovního úřadu právě jako první razítko "známkové éry", navíc s průměrem 22,5 mm), je jednokruhové, průměr 23-24 mm, s patkovým písmem a ćíslice dne je od čísla měsíce (nahrazena dřívější slovní zkratka) oddělena lomítkem. Ing. Votoček ho datuje rokem 1851, údajně se vyskytuje ve variantách slabší a silnější podoby písma, toto se mi ale zatím nepodařilo dokladovat.
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Pokud mám, doložím dopisem i detailem otisku razítka … Tento konkrétní dopis je z roku 1852.
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
S těmito razítky si na poštovním úřadě vystačili poměrně dlouho. Další typ se objevil až v roce 1864. Je jednokruhové, poměrně velký průměr 29 mm. Legenda „BRÜNN“ je doplněna ve spodní části ve slabém patkovém písmu o slovo „STADT“ („MĚSTO“) V nastavitelném datování je nově přidán celý letopočet. Žampach datuje blíže neurčeně do 60. let 19. století, Ing. Votoček přesněji do roku 1864.
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Dopis z roku 1865 a detail otisku razítka ...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
O čtyři roky později v roce1868 se objevuje - jednokruhové, průměr 17 (1868 )19 (1871 ) mm (podle Žampacha existuje i tzv. „náprstkové“, průměr 12,5 mm). V nastavitelném datování je upraveno uvedení letopočtu na poslední dvojčíslí a vynecháno slovo „STADT“. Žampach nedatuje, Ing. Votoček neuvádí jako „náprstkové“ (pak se v tom vyznejte...😉 ) Vyskytuje ve variantách slabší (právě to náprstkové) a silnější podoby písma, ty s větším průměrem...
To "náprstkové" , které uvádí pouze Žampach (bohužel přesné a jednotné vysvětlení tohoto pojmenování jsem nikde nedohledal...různí se to, snad, že velikost otisku byla jako od náprstku, průměr přesně kopíroval obraz ve známce...kdyby někdo věděl a doplnil to sem, bylo by to prima😃 ) mohu doložit na následujícím dopise...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Detail razítka ...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Ty větší průměry, které uvádí Ing. Votoček, bohužel nemohu dokladovat. Zatím jsem je na žádném z dopisů nedohledal... pokud je někdo ve své sbírce máte, klidně je sem vložte, budu moc rád, aspoň si budu jistý, že existují!
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.