Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan

jazzdr

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2014

Vytvořeno:
4. 1. 2025, 18:55

Přidám ještě jedno vysvětlení ke vzniku fotografie. Ve svém příspěvku ho zmínil i jazzdr. Co se týče přístavby: u staré nádražní budovy došlo k rozšíření dvorany pro obecenstvo s vyšším počtem přepážek plus zámkové přihrádky (září-listopad 1916). Samotná stavba dvouposchoďové budovy asi začala až za 1. republiky. Přesné datum jsem pořád nedohledal. Při prohlížení fotografie mne napadlo, zda za Johannem Pruklem nesedí na koni jeho syn. Dále jsem si spočítal osazentvo pošty 2 podle adresáře z roku 1915 a napočítal jsem zhruba 350 osob. Od zástupce ředitele po posledního poštovního úředníka. Při ceremonii spojené s poštovním ředitelem této pobočky bych očekával jejich účast. Kde všichni jsou? Což mne znovu vrátilo k osobě v popředí. Brünner Zeitung 30.9. 1918: Johann Prukl byl 5. září jmenován císařským radou. O měsíc později se rozpadlo mocnářství. Vznikly nové státy, vše se začínalo měnit, nové názvy, jména, tituly, uniformy atd... Z tohoto úhlu pohledu u fotografie z minulosti popiska " vozový park se svým ředitelem nastoupil k poslední přehlídce" dává smysl.

Prukl byl jmenován císařským radou v září 1916 a zemřel v únoru 1917, jak sám uvádíte v příspěvku #1524. Do rozpadu R-U ještě dost zbývalo. Je pravda, že hospodářská situace Rakouska byla od r. 1917 hodně špatná, ale hospodářská situace ČSR až do r. 1923 nebyla lepší. Kdysi jsem si z eBay stáhnul známou pohlednici Brna z Petrova přes nádraží se 2 budovami nádražní pošty směrem na Trnitou a v názvu souboru mám "prošlá 1920". Jestli jsem se neupsal, tak by přístavba pošty přece jenom mohla proběhnout na sklonku monarchie. Množství listovní polní pošty procházející přes Brno mohlo přimět rakouské ministerstvo obchodu, že nakonec svolilo k přístavbě.

stefanos532

Uživatel

Zaregistrován:
11. 10. 2015

Vytvořeno:
4. 1. 2025, 19:18

září 1916, únor 1917 - to byl Franz Mlčoch. Jinak díky za informaci, dneska jsem se věnoval svým známkám a na hledání data přístavby nezbyl čas.

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
4. 1. 2025, 19:29

Pohřeb arcivévody Ferdinanda či císaře nepřipadá v úvahu, tam by musela být zcela jiná a celková smuteční výzdoba. To se prostě patřilo a navíc pošta byla významná státní firma (to není jak dnes), nebyl to mandl paní Nerudové..

MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

Vytvořeno:
4. 1. 2025, 20:45

Prukl byl jmenován císařským radou v září 1916 a zemřel v únoru 1917, jak sám uvádíte v příspěvku #1524. Do rozpadu R-U ještě dost zbývalo. Je pravda, že hospodářská situace Rakouska byla od r. 1917 hodně špatná, ale hospodářská situace ČSR až do r. 1923 nebyla lepší. Kdysi jsem si z eBay stáhnul známou pohlednici Brna z Petrova přes nádraží se 2 budovami nádražní pošty směrem na Trnitou a v názvu souboru mám "prošlá 1920". Jestli jsem se neupsal, tak by přístavba pošty přece jenom mohla proběhnout na sklonku monarchie. Množství listovní polní pošty procházející přes Brno mohlo přimět rakouské ministerstvo obchodu, že nakonec svolilo k přístavbě.

pozor...v příspěvku 1525 jsem doložil úmrtní list, který dokalduje úmrtí p. Prukla 19.9.1926.

MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

Vytvořeno:
4. 1. 2025, 20:48

Jinak moc děkuji za velice zajímavou diskusi a snahu dopátrat se výsledku.

Poslední úpravu provedl(a) MikyM v 4. 1. 2025, 20:51
MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

Vytvořeno:
4. 1. 2025, 21:18

září 1916, únor 1917 - to byl Franz Mlčoch. Jinak díky za informaci, dneska jsem se věnoval svým známkám a na hledání data přístavby nezbyl čas.

Jak jsem už psal, sám v dataci dostavby stále tápu.... no v situačním plánku z poloviny roku 1919 z archívu JM pošt, je tato přístavba i s přilehlým dvorkem pro stanoviště balíkových poštovních vozů už vyznačena...

Popis obrázku

Popis obrázku

jazzdr

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2014

Vytvořeno:
4. 1. 2025, 21:54

Omlouvám se, už z toho blbnu. Císařským radou byl samozřejmě jmenován Mlčoch a chtěl jsem se odvolat na příspěvek #1521.

Poslední úpravu provedl(a) jazzdr v 4. 1. 2025, 22:08
stefanos532

Uživatel

Zaregistrován:
11. 10. 2015

Vytvořeno:
5. 1. 2025, 09:05

Přidávám další střípek do mozaiky. Stavitelské listy 5.10. 1915 otiskují seznam pozemních staveb, jichž provedení bylo nařízeno po vypuknutí války. V kapitole ministerstva obchodu: Budějovice ..... poštovní budova, Františkovy lázně ..... rozšíření poštovní budovy, Kolín ..... stavba poštovní budovy a Brno ..... budova nádražní pošty.

stefanos532

Uživatel

Zaregistrován:
11. 10. 2015

Vytvořeno:
6. 1. 2025, 15:39

V lednu 1919 navštívil ministr Stříbrný poštovní úřady v Brně a přislíbil poštovní spořitelnu. V listopadu je v tisku zmínka o stavbě poštovní centrální budovy včetně poštovní spořitelny. O přístavbě nic.

Prohlédl jsem si přiložené obrázky u posledního příspěvku MikyM. U situačního náčrtku hlavně poštovní dvorek a zkontroloval jsem mapy Brna dostupné online a všimnul jsem si levé části budovy s vybíhající čárkou nahoru. Myslím, že na mapě roku 1919 je už zakreslena přístavba poštovní budovy. Po vypuknutí války je její provedení nařízeno (5.10. 1915). Přestavba dvorany pro veřejnost u staré budovy proběhla září - listopad 1916, odhaduji, že začali stavět i dvouposchoďovou budovu.

U uniforem poštovních vozků nedokážu rozeznat, zda jde o letní kalhoty+letní blůzu nebo o zimní kalhoty+zimní blůzu, ale vznik fotografie bych upřesnil dobou 1. duben až 1. říjen. Nekouří se z komínů, koně nemají přikrývky, slaměný klobouk u přihlížejícího atd.

Z možných vysvětlení jsem některé vyloučil: září 1918, císařský rada Johann Prukl, důvod přístavba; únor 1917, smrt Franze Mlčocha, důvod přístavba a zimní období; listopad 1916, pohřeb císaře, důvod zimní období a přístavba; září 1916, u penzionování Franze Mlčocha, nevím, za okny budovy vidím postavy, proč nejsou na nástupišti spolu s dalšími zaměstnanci poštovního úřadu (?), přístavba (?); červenec 1914, pohřeb následníka trůnu Ferdinanda d´Este, nevím, při hledání zmínky o nějakém průvodu poštovních vozků v denním tisku jsem narazil na termín státní pohřeb 3. třídy, u oznámení dvorního smutku bylo nařízení o vyvěšení černých praporů jen na vojenských pevnostech, smuteční mše ve městech.
U dalšího ředitele Adolfa Wawry, neznám datum úmrtí a taky postrádám na nástupu poštovní úředníky. Jiné osoby jsem nevypátral. S hledáním končím, zapínám Playstation 5 a jdu dohnat časovou ztrátu ve hře.

stefanos532

Uživatel

Zaregistrován:
11. 10. 2015

Vytvořeno:
6. 1. 2025, 19:55

Zapomněl jsem přidat ještě tuhle zprávu. "Ministerstvo pošt a telegrafů zřídí nové poštovní budovy na těchto nádražích ... Brno..."
Stavitelské listy 15.12. 1921. Protože staré mapy Brna nejsou většinou katastrální, může být na nich namalováno víceméně cokoliv. Původní plánovaná přístavba z roku 1914, se v roce 1915 změnila jen na přestavbu staré poštovní budovy. Z možných vysvětlení, které jsem vyloučil v předchozím příspěvku, by jedno z nich mohlo být pravdivé: září 1918, císařský rada Johann Prukl.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.