Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan
Větší článeček o nové budově je v Moravské Orlici z 18.listopadu 1916: "... nádražní pošta zítra uzavřena kvůli přeložení místností... otevření nové dvorany pro obecenstvo v pondělí 20. listopadu 1916..."
Regierungsrat Franz Mlčoch a jeho odchod do penze či úmrtí vypadává ze seznamu.
Proč? Já to chápu tak, že nádražní budova byla pro veřejnost uzavřena 1 den 19. listopadu 1916 (kvůli úpravě místností a přípravě na přístavbu) a znovuotevřena 20. listopadu 1916. Kvůli přístavbě fungoval provoz ve starší části budovy dál, byť asi s nějakým omezením. Jiná situace byla v roce 1938, kdy se celá budova zbourala a pošta musela do r. 1940 fungovat v provizoriu. Pokud práce na přístavbě začaly v listopadu 1916, může být fotka ze září 1916. Bohužel není na snímku žádný strom, kde by se dala podle olistění poznat roční doba, ale pokud je v popředí Johann Prukl, tak má přes ruku kabát. To by asi neměl v době pohřbu Ferdinanda.
No, já jsem novou dvoranu pro obecenstvo pochopil jako přesun do už dostavěné přístavby. V článku je napsáno. že nová dvorana je dvakrát větší než původní, místo čtyř přepážek jich bude fungovat osm. Na jedné stěně byly zřízené zámkové přihrádky pro zájemce kvůli vybírání dopisů. Pochybuji, že by ve starém objektu, najednou objevili tolik místa a měli nachystané dvě dvorany a během jediného dne veškeré vybavení přesunuli.
Ovšem, pokusím se najít jiné štastné slovo a pak se ve vyhledávači objeví odkazy na dokončení přístavby.
Tady s tím souhlasím...také se mí "víc líbí Mlčoch"....
A s tou přístvabou (její datcí) mám také problém ....
Osobně jsem nedohledal žádnou fotografii/pohlednici z R-U období, která by znázorňovala budovu i s přístavbou
V knize "Brno Nádraží" kanceláře architekta města Brna se uvádí..." Projekt na zvětšení původní budovy pošty z roku 1914 nebyl kvůli nadcházející válce nikdy realizován..."
Je u toho i ona fotogrfie, ale bohužel s nesmyslným popiskem "Stará pošta po roce 1925"... (Možná překlep roku 1915?)
Vím, že v MZA jsou ve fasciklu č. 6964 (fond B 14 Moravské místodržitelství ml.) jsou uloženy obsáhlé spisy (účty, korespondence, plány) z let 1913 - 1918 k rozšíření poštovní budovy...tam se budu muset jednou vypravit...
Prosím, nebylo by možné mi onen článeček mi zaslat?
Ble-ma@seznam.cz.
Pokud ano, předem děkuji.
Přidám ještě jedno vysvětlení ke vzniku fotografie. Ve svém příspěvku ho zmínil i jazzdr.
Co se týče přístavby: u staré nádražní budovy došlo k rozšíření dvorany pro obecenstvo s vyšším počtem přepážek plus zámkové přihrádky (září-listopad 1916). Samotná stavba dvouposchoďové budovy asi začala až za 1. republiky. Přesné datum jsem pořád nedohledal.
Při prohlížení fotografie mne napadlo, zda za Johannem Pruklem nesedí na koni jeho syn. Dále jsem si spočítal osazentvo pošty 2 podle adresáře z roku 1915 a napočítal jsem zhruba 350 osob. Od zástupce ředitele po posledního poštovního úředníka. Při ceremonii spojené s poštovním ředitelem této pobočky bych očekával jejich účast. Kde všichni jsou? Což mne znovu vrátilo k osobě v popředí. Brünner Zeitung 30.9. 1918: Johann Prukl byl 5. září jmenován císařským radou. O měsíc později se rozpadlo mocnářství. Vznikly nové státy, vše se začínalo měnit, nové názvy, jména, tituly, uniformy atd... Z tohoto úhlu pohledu u fotografie z minulosti popiska " vozový park se svým ředitelem nastoupil k poslední přehlídce" dává smysl.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.