Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan
Neznám historii Brna ani tejhdejší zvyklosti pošt. úřadů v případě různých pohřbů..
Ani nevím, kde v Brně ten pošt. úřad stál (nikdy jsem v Brně nebyl), ale na fotce jsou vidět tram. koleje, které se v Brně v průběhu let všemožně prodlužovaly (vodítko na přesnější určení doby pořízení fotografie?) https://cs.wikipedia.org/wiki/Tramvajová_doprava_v_Brně
"Poslední parádou" chápu konec nějaké epizody - nějakého období nebo nějaké poslední rozloučení aka pohřeb či odchod do výsluhy/důchodu atd..
(úřad se někam stěhoval, konec rozvážení pošty koňskými povozy (???), smrt nějakého předešlého pošt. ředitele a pod..).. možná i konec Rakousko-Uherské monarchie - spousty RU úředníků, zvlášť němců, zůstali věrní RU monarchii až do poslední chvíle (!!)..
I když ony koňské povozy vypadají, jako by se chystaly na nějakou pietní projížďku městem (např na cestu za pohřebním vozem na hřbitov) tak na pohřeb to nevypadá. V případě pohřbu bych čekal nějaké černé prapory, fábory, věnce a pod. pohřební výzdobu. Na pohřeb FJ I. nebo Ferdinanda d'Este to taky moc nevypadá..
Je to úmrtí Prukla až ve 20 letech opravdu ověřené několika zdroji?
Na to, že by to byla fotka z období 1. světové války tam vidím spousty mužů, kteří by měli být na frontě..
atd. atd.. fakt nevím..
Já osobně bych se podíval do archivu nějakého tehdejšího brněnského deníku/novin (nevím jestli jsou naskenované na netu, ale brněnská knihovna je určitě vlastní). Tato událost (možná i totožná či podobná fotka) musela být tehdy určitě přímo na titulní straně..
Tak se pokusím dobu vzniku fotografie ještě trochu zúžit.
Úmrtí poštovního pojezdného Johanna/Jana Prukla dne 19.09.1926 v sanatoriu v Kr. Poli je spolehlivě dohledatelné v on-line matrikách MZA. Podle Brněnského adresáře (od r. 1920 Adresáře Velkého Brna) byl Johann Prukl poštmistrem poštovního úřadu pojezdného v Brně do r. 1907 na adrese Franz-Josefstrasse 4 (dnes Milady Horákové), od r. 1908 do 1919 pak na adrese Neustiftgasse 18 (dnes Nové sady). Adresář Velkého Brna od r. 1920 už není on-line veřejně přístupný, a tak osobu poštmistra jsem nezjistil, ale úřad pojezdného je v něm dále uváděný do r. 1922 na adrese Neustiftgasse 18. Zajímavá je informace o archeologickém průzkumu tohoto místa v časopisu Archeologického ústavu Brno Přehled výzkumu za r. 2010, zde se uvádí přemístění stájí v letech 1905-1910.
Poštmistr Prukl už měl v r. 1918 svá léta, navíc v adresáři na r. 1919 je poprvé uveden s titulem císařský rada. Pochybuji, že by přesluhoval po převratu. Teď ještě zbývá přesně zjistit rok, kdy vznikla přístavba poštovního úřadu Brno 2. Fotografie tak mohla vzniknout buďto u příležitosti přestěhování poštovního úřadu pojezdného z ul. Milady Horákové na Nové sady (zřejmě kolem r. 1910), pravděpodobněji pak při udělení titulu císařského rady (zřejmě v létech 1917-1918). Jenom mě mate, že už nikde nestojí ani jeden automobil.
Adresa pojezdného adresář na r. 1909:
Adresa pojezdného na r. 1917:
A na r. 1919 s titulem:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.