Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan
Zaregistrován
26. 2. 2020
Možná je zajímavé, ukázat si i obsah dopisu... co a jak si tehdy lidé psali...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Deset roků poté, co se i na území R-U objevily poštovní známky a s nimi kruhová denní razítka...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Pár korespondenční lístků...
tento je pro mě zajímavý tím, že byl podaný tzv. "v místě" - tedy z Brna do Brna. Všimněte si obou razítek... Podací, byl novější typ s časovou i expediční vložkou, jako příchozí používali na jiném pracovišti ten starší typ. Expediční vložka nebyla třeba...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
2 korespondeční lístky...rok 1876 a 1877
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
A ještě jeden koresponďák...o pár let později 1917 a dvoukruhové, dvojjazyčné podací razítko...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Dostal jsem se i ke dvěma Recepissům...
Ten první, z roku 1868 je málo vídaný, jde o zpáteční recepis (retour-recepiss), který sloužil k převzetí poštovní zásilky, která šla za adresátem společně s ním, podepsaný doklad se vracel odesílateli výměnou za podací recepis (recepiss, aufgabs-recepiss)...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Ten druhý je z roku 1862 a dokladuje používání společně různých podacích razítek. Pro označení místa podání a jako "datumovku".
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Novinky z brněnského nádražního poštovního úřadu si nechám zase někdy na jindy....
Zaregistrován
26. 2. 2020
Ještě než se pochlubím přírůstky z brněnské dvojky, chci ukázat tento úřední dopis z roku 1853. Pro moji sbírku, je moc prima, jsou na něm razítka dvou poštovních úřadů, toho brněnského hlavního "Brünn" (dnes
Brno 1) i "Alt Brünn" (dnes už zrušený p.ú. Brno 3).
Abych se přiznal, nedopátral jsem se toho, proč tam ale jsou obě ... Tak to "Brünn" bude asi podací a to Alt Brünn"?, Pokud by bylo příchozí nebo průchozí, mělo by být na zadní straně, neodpovídá tomu ale adresa.
Předpokládám spíš, protože přes otisky těchto razítek je psán text", že se dopis zatoulal na Staré Brno (Alt Brünn) a odtud poslán správným směrem...Wildenschwert (Ústí nad Orlicí)
Kdyby někoho z Vás napadlo něco jiného, budu rád za Váš názor...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
A co nového mi přibylo z brněnské dvojky?
Třeba tento doporučený dopis, z období před rekomandačními nálepkami. (Z roku1857).
Má všechno, co má mít...Nejstarší typ denního razítka "BRÜNN BAHNHOF", řádkové "RECOM:" a na zádní staně, příchozí razítko, pečeť odesílatele i známka za rekomandační příplatek, "odlepená" tak, že je neporušená....
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.