Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan
Zaregistrován
26. 2. 2020
A tohoto druhého typu je známo podle tvaru vlnovek 3 varianty, označil jsem si je A, B, C ...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Varianta A (5 nepřerušovaných vlnovek v celku pod sebou) byla první... mám s ní dopisnici z roku 1911 (30.12), takže mi z toho mimo jiné také vyplývá , že orážecí stroj s mezernicemi ve tvaru linek byl nahrazen orážecím strojem s mezernicemi ve tvaru vlnovek... Nebo aspoň jsem dosud nesehnal zásilky, jejichž otisky orážecích strojů se časově překrývaly...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Varianta B - pět přrušovaných vlnověk pod sebou, ta vrchní a spodní je v prostředním kousku vlnovky nepřerušená
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Na tomto „Tiskopise“ jsou už jednou přerušované vlnkovité mezernice ale razítko má stejnou rozlišovací značkou „5c“ (!) s datem 18.11. 1915, ale jinak to je zajímavý druh poštovní zásilky. Jde vlastně o korespondenční lístek ve své době velmi využívaný, určený těm zákazníkům pošty, kteří chtěli adresátům zásilky (zároveň ale i svým obchodním partnerům a zákazníkům) usnadnit odpověď, navíc plnil i určitou formu reklamního sdělení. Šlo o dva lístky spojené uprostřed perforací, první z nich popsal odesílatel a na druhý napsal jen svoji adresu. Adresát pak tento lístek odtrhl, na zadní stranu napsal svoji odpověď a odeslal jej zpět původnímu odesílateli. Zobrazený korespondenční lístek je ale dál adresátem nepoužitý...
Zaregistrován
26. 2. 2020
Ještě jednou týž otisk orážecího stroje, tentokrát z roku 1917 (6.2.) a na dopise...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Varianta C - pět přerušovaných vlnovek pod sebou, ta vrchní a spodní je v prostředním kousku vlnovky přerušená...
A rozlišovací značka razítka je už jiná 6o !
Datum 11.2.1918, že by právě začátkem roku 1918 byly vyměněny orážecí hlavy?
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
A další dva obyčejné dopisy s tímto otiskem....5.3.1918 a 4.9.1918...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Snad jen ještě pro zajímavost....
(I když filatelisté to samozřejmě ví) tento orážecí stroj se na brněnském nádražním poštovním úřadě používal ještě nějaký čas i po rozpadu Rakouska-Uherska a vzniku nové Československé republiky (28.10.1918 )
Dopis ze dne 9.11.1918... nebyly ještě na poštovních úřadech přidělena ani nová československá poštovní denní razítka, ani československé známky...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Ale to je už úplně jiná část našeho povídání...někdy později se k tomu určitě vrátíme....
bychom dodrželi nějakou tu posloupnost a osnovu našeho vyprávění, tak příště už to bude o doporučených zásilkách podávaných na brněnském nádražním poštovním úřadě v období 1902 - 1918...
Pár jich ve sbírce mám😁
Zaregistrován
26. 2. 2020
jazzdr - děkuji Vám za tip. ZAKOUPENO! (Tímto děkuji Smithovi)
Ten "Brünn Bahnhof" pěkně zapadne mezi ostatní a "Brünn Stadt" je svým datem podání pro mou sbírku opravdu mimořádný!
Takže svá přání opět měním a posouvám:
- jedno tedy ještě pořád zůstává - sehnat doporučený dopis s rekomandační nálepkou "Brünn Bahnhof"
- sehnat KL z "Brünn Bahnhof" (ale samozřejmě i z !Brrünn Stadt") z roku 1869...
😁
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.