Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan
Zaregistrován
26. 2. 2020
Nová budova poštovního úřadu Brünn 2/Brno 2 si zaslouží detail..😁
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Další dochovaný dobový snímek, který se mi podařilo najít, zachycuje dnes nepředstavitelně liduprázdné prostranství před hlavním nádražím a poštovní budovou...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Na tomto snímku je na budově pošty úplně vpravo nad okny ve druhém patře dobře patrná rakouská orlice a pod ní dvojjazyčný německo-český nápis :
„K.K.POST und TELEGRAPHEN – AMT / C.K. POŠTOVNÍ a TELEGRAFNÍ ÚŘAD“…
… tak ještě detail tohoto nápisu...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Brünn Bahnhofplatz, Central – Bahnhof. Asi nejznámější pohled na brněnské hlavní nádraží. Tento černobílý snímek se „dostal“ až na tehdejší dopisnice a najdete ho tak v různých variantách a podobách ve sbírkách mnoha tuzemských filokartistů. Ti si ho mohou totiž zařadit jak do sbírek s tématy Rakousko-Uhersko nebo měst (Brünn / Brno), tak i do těch s názvy „nádraží, tramvaje nebo pošta …“ To všechno totiž tento snímek obsahuje. Bohužel, nová budova poštovního úřadu je zde ale zachycena zase pouze částečně (úplně vpravo).
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Mám ve své sbírce tuto, pro mě nesmírně zajímavou, pohlednici (Correspondenz-Karte). Je zajímavá nejen vyobrazením budov brněnského hlavního nádraží a tedy i poštovního úřadu Brünn Bahnhof/Brno Nádraží, ale především těmi otisky poštovních denních razítek!
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
! Pokud příchozí razítko OBERBOBRITZSCH (dnes malá obec v Německu) má datum 17.6.02, znamenalo by to, že to (bohužel!!) nečitelné razítko BRÜNN 2/BRNO 2 by mělo mít datum 16.6.02. Tedy zásilka byla podána hned první den v nové budově brněnského nádražního poštovního úřadu !
No ale samozřejmě dál hledám lepší (čitelnější) kousek....😁
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Tož asi tak. Pro dnešek stačí, ať nenudím....
Zaregistrován
23. 3. 2014
Reaguji na výzvu a prohlédl jsem v digitální knihovně Moravské zemské knihovny dobové noviny a našel článek v Brünner Morgenpost z 15. června 1902. Přikládám originál a jako bonus i překlad. Na dobových pohlednicích po roce 1902 je nádraží většinou jen s malým kouskem "nové" budovy pošty. Přikládám jeden obrázek s větším kusem poštovní budovy i jednu pohlednici (panorama z Petrova), kde je vidět i přístavba dvouposchodové budovy z roku 1915/16.
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
jazzdr - právě na Vás jsem myslel... 😁 moc děkuji!
Oba obrázky mám ve své sbírce, časem se k nim dostanu.
Jen na okraj- ta přístavba nevznikla v roce 1915/16 v době I. .války, ale později, také se k tomu dostanu. (Aspoň podle mých zjištění...)
Ten článek z dobového tisku je fantastický! To je přesně to, co jsme nedohledal... Konkrétní jména, blžšší info... Popis těch vnitřních prostor musím nyní porovnat s tím, co jsme já zjistil a mám v mém archívu a dát to nějak dohromady...
Ale opravdu díky! Prostě paráda!
Zaregistrován
26. 2. 2020
Tak jen pro info... brněnský nádražní poštovní úřad (dnes pošta 602 00 Brno 2) končí provoz ve stávající budově u hlavního nádraží 13.5.2023...
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.