Každý podvod je súčasne aj super investícia. Záleží len, na ktorej strane barikády človek stojí.😉
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Dobrý den,
tohle ale nejsou chyby (bohužel), dle mého názoru se spíše jedná o neznalost. K tomuto hodnocení mne svádí např. na straně 64 povídání o "prvním pamětním aršíku", kterým je míněn ten bratislavský z roku 1937. Ale že tomu předcházelo vydání aršíku "Kde domov můj?" (které tu spekulaci v roce 1937 vlastně spustilo) o tom již autor mlčí...
A nyní k tomu hlavnímu, co mi asi vadí nejvíc. Na straně 81 zmíněné knihy v kapitole "1.18.11" nazvané "Moderní způsob investování do poštovních známek" jsem se poprvé setkal se společností "Portu Gallery", do té doby jsem o ni nic nevěděl.
Závěrem kapitoly autor knihy píše, cituji "Celkem zajímavé, nemyslíte? Tato platforma má podle mne hodně veliký potenciál a nabízí všem sběratelům a investorům zcela nové možnosti."
S tím problém nemám, ale autor knihy se zapomněl zmínit, že on sám je s touto firmou spojen, minimálně jako investiční poradce do oboru filatelie - tedy s tímto zastřeným doporučením to nepůsobí moc důvěryhodně.
Pokud by autor napsal v této kapitole, že s touto firmou spolupracuje, neměl bych s tím žádný problém a za mě pak vše OK!
A ještě malá vsuvka ke stejné kapitole. V bodě 2) se píše o možnosti odkoupení majoritní části podílu (51%) na "své" známce "... takže známku nadále můžete používat ve svém exponátu...".
Nevím, co k tomu (a zda vůbec) říkají výstavní řády u soutěžních výstav SČF, ale vždy jsem se domníval, že vystavovatel prezentuje svým exponátem "své" známky a nikoliv svůj 51% investiční podíl. Možná by stálo za úvahu zjistit, jak se na to dívá SČF, jurymani a dnešní platné řády soutěžních výstav.
Tolik alespoň v krátkosti k tomuto zajímavému diskusnímu vláknu (a díky infofile za to, že jej máme).
Jiří Neumann
[
VIDEO kanál o filatelii a filatelistech
=http://www.example.com]](https://www.youtube.com/@newsphilaz.s.4284)
[
něco málo o příležitostných dopisnicích od roku 2006 doposud...
=http://www.example.com]](http://dopisnice.blogspot.com/)
[
něco málo zpráv a drbů z filatelie celého světa (včetně zajímavých odkazů)...
=http://www.example.com]](http://newsphila.blogspot.com/)
Však autor jste Vy, tak proč o sobě píšete v třetí osobě....?
O tejto možnosti som na stránkach gallery.portu.cz nič nenašiel ani v zmluve, ani v obchodných podmienkach a osobne si ju ani neviem predstaviť, aby frakčnému (alebo majoritnému) vlastníkovi vydali zberateľský predmet za účelom výstavy. Predpokladám, že by súhlas k takejto "akcii" museli vyjadriť všetci spoluvlastníci predmetu. Hrozí riziko poškodenia, krádeže, zničenia... Takže by museli znášať ďalšie náklady súvisiace s prevozom a poistením.
To nehovorím o nasledovnom vzorovom príklade:
Na aukcii som kúpil známku za 500T Kč. Za pol roka ju odpredám cez Portu investorom za 1,5Mio Kč a zároveň si za 765T Kč kúpim investorský podiel vo výške 51%.
- na obchode som zarobil cash 235T Kč (735 zisk - 500 počiatočná investícia);
- vrátila sa mi počiatočná investícia 500T Kč;
- vlastním podiel vo výške 765T Kč v investičných certifikátoch (zisk v certifikátoch);
- so známkou viem aj naďalej manipulovať a využívať ju pri prezentácii na výstavách;
Výsledok: mám známku a aj peniaze za jej predaj. V prípade akejkoľvek výhodnej ponuky na jej odpredaj, ju viem aktívne zablokovať, aby aj naďalej ostala v portfóliu mojich výstavných exponátov.
To mi príde úplne absurdné. 😲
Sent from my ZX Spectrum
koukám že je to tady samý odborník přes retailové investování na poli světových rarit
jen tedy několik poznámek
včerejší úpis trval 2 minuty (nikoli 2 hodiny jak tu někdo psal) ...viz zajímavá report. včera CT24/byznys/ 21h ...rekord celé "portu" kariéry a naprosto adekvátní významu položky
poptávka po modrých PP je obrovská, je to asi nejlikvidnější známka celé světové filatelie a navíc fenomén "ex. Ferrary a těch dalších" má cenotvorný význam mimo dosah chápání mnohých
běžné hezké PP dosahují i u nás 20kč za GBP, jinde i přes 100% SG (vč. provizí a DPH !!!)
https://corinphila.ch/en/_auctions/&action=showLot&auctionID=20&lotno=1595
(je hloupost myslet si , že dobré známky se obchodují za zlomek katalogu, byť by se mi to líbilo)za posledních 8 let šly tržní ceny pěkných PP nahoru min o 50%. Jistý růst je pravděpodobný i do dalších např. 5 let. Myslím 40% ++ (ex. Ferrary tu působí jako páka). A nejen tyto známky samosebou, zejména při záplavě inflační likvidity ve světových ekonomikách, která potrvá ještě mnoho let.
katalog té sestavy v SG. 2020 byl cca 75000 GBP (takže žádný zázrak, ale u DF měli prostou lidskou chybu v katalogovém údaji, která všechny zmátla ....všechny kolonie tam popisuje jediný přepracovaný, jinak výborný, expert a chyby se stanou)
SG.2021 ukazuje již 82000 GBP, s tím, že "intermediate" šly z roku na rok o 14% nahoru
jen ta PENOE "early" ex Ferrary má 18000 GBP a je u nás nyní prodejná za 500000, jen já znám 3 lidi, kteří by to dali
retailová cena u portu je jen 1,250 mil (zbytek jsou služby, které se při nevyčerpání vrací majitelům) a je naprosto férová, pouhých 15kč za GBP !
retailový prodej má navíc vždy větší cenový výkon, než prodej jednotlivci někde na aukci, je to novinka, mimo chápání mnohých
za 5 let nebude problém tuto sestavu prodat za 1,6-2mil Kč,
a eventuální úpis bude trvat opět 2 minuty !
Tak tohle odůvodnění má alespoň hlavu a patu...
Dobře tedy, budu- li tedy investor, který investoval 145.000.- Kč,
Tak mi vychází následující matematika...
rovnou odečítám 15 % poplatky ( byť se třeba něco málo možná nevyčerpá ) - jsem na 125.000.- Kč a položka se tedy za těch 5 let prodá třeba za těch 1.600.000.- Kč... tedy selským rozumem mám zisk 35.000.- Kč...tedy 7.000.- Kč ročně....při započítání inflace kolem 4 % ( bohužel to tak nejspíše bude) , bude reálná hodnota mnou investovaných peněz nepatrně větší...ale skutečně jen nepatrně. S tím, že budu mít pět let tuto částku blokovanou.... takže pro drobného investora to je skutečně bez významu.
Pomíjím to, že realitou zůstává to, že ta sestava v polovině loňského roku měla pro kohokoliv na světě hodnotu, za kterou byla prodána .
Nějak nejsem přesvědčen o argumentu, že u Feldmana někdo udělal chybu v katalogové ceně a všechny to zmátlo... když se třeba u meziarší Nitra někdo přepíše v katalogové ceně, tak ji taky nikdo nekoupí výše, než-li bude jakýsi poměr k tomu špatně napsanému katalogu? Velice nepravděpodobné...ale to je jenom můj subjektivní názor...
věřte, že kdyby tam byl správný údaj 75000 GBP, tak by byla cena zcela jiná ..další důvod vidím v tom, že ta položka byla jen jedna mezi mnoha skvělými, ba lepšími v té sbírce "Tatiana" a ten katalog málokdo stihl řešit a uvědomit. Další věc je ta, že málokterý investor zná rozdíl mezi intermediate a early a aby sám šel a začal sčítat katalog, nebo dokonce nějaký jeho agent ...ne, to je opravdu nepředstavitelné.
jenom ještě k tomu vnímání ceny ...jak kdo žije v představě ceny v minulosti je přece úplně jedno🙂 To vnímání se rychle změnilo poukazem na správnou hodnotu v katalogu a PR kolem fenoménu Ferrary.
jinak :
- v létě 20 se žilo v představě ceny akcií Tesly za 300 USD..ale ona stojí 870 USD
- bitcoin 9000 USD ........................................................................33500 USD
a nikdo se přece ničemu nediví, naopak ..úplně všechny komodity teď půjdou , byť volatilně, dál nahoru
ad k tomu vnímání ceny - Rozdiel tu je a dosť zásadný.
Ak si chcem kúpiť akcie Tesly, tak si ich kúpim na burze. Ak si chcem kúpiť bitcoin, tak si ho kúpim na burze. Kúpim si ich na verejnom trhu za trhovú cenu.
Ale gallery.portu.cz svoj tovar nenakupuje na aukciách, kde by si vytypovala zaujímavé položky s fenoménom či potenciálom rastu a kúpila by ich za tretinovú či polovičnú trhovú hodnotu. Ona investorom ponúka možnosť kúpy od tretej osoby za cenu omnoho vyššiu než dosiahli v aukcii. Toto je fenomén "mimo chápání mnohých".
Sent from my ZX Spectrum
Jo, já taky kdysi kupoval ty své přetisky za korunu, dvě ... a Fiume 10 K Parlament knihtisk asi tak za 200 Kčs (protože za víc jsem si v té době nemohl dovolit a nebylo povědomí o pravosti). Pravda, už tehdy ta známka měla katalog asi 4000 MiM.
A Z-U+Chust tete-beche dvoupáska za pěkných 50000 Kč (dvakrát), Z-U převrácené + Chust za 18 až 22000 Kč. To byly myslím dobré investice. Dneska už bych to nedal, nemám na to.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.