Nevím jestli si od včerejška, kdy jsem si celou diskusi pročetl, pamatuji vše, ale jestli Porto koupilo známku za milion a půl korun, která se na jaře prodávala za třeba necelý milion a pořád v tom vidí zisk, protože za 5 let se to může prodat za 2.5 milionu, tak pro mě to není investice pro mě. Protože jestli do toho nasypu sto tisíc, tak budu mít na kšeftu podíl 6.6 procent (mojich 100 tisíc proti investici za 1.5 milionu) tak při prodeji za 2.5 milionu (možná) mi to vydělá nějakých 65 tisíc.
To si vydělám sám na známkách za puhý měsíc. A čekat na to 5 let? To je dobrá investice pro bohaté "nefilatelisty". Ale pro mě to není. Jako sorry.
Nezlobte se na mě, ale je to jen můj názor.
Klidně se do mě pustte.... ale předem říkám, investice to není špatná, vzhledem k inflaci a úrokům v bance dobré, ale nic pro mě....
Vzácna známka sa dá kúpiť v malej aukcii za 200€ a vo veľkej behom pol roka predať za 1000€. Prípadne kúpiť ČSR raritu vo Švédsku a hneď obratom streliť v ČR za 3-násobok. Kúpiť plné album za 300 a rozpredať na kusy za 3000. To sú všetko reálne príbehy.
Keď ale počujem "investovanie do známok" v podobe podielov. Nedá mi nespomenúť si aj na schémy Stanley Gibbons a Afinsa/Forum Filatelico.
Táto diskusia stráca podstatu. Sledoval som ju pár dní bez toho, aby som do nej zasahoval. Aby som mal aký-taký prehľad o komplexných názoroch jednotlivých diskutérov, tak som sa často musel vracať na jej začiatok
a následne znovu analyzovať nové príspevky tých istých diskutujúcich, pretože raz sa vyjadrovali ako filatelisti a o chvíľu zase ako burzoví makléri, ktorí s filateliou nemajú nič spoločné. Takto sa to nedá, vážení ! Je to neprehľadné a nedá sa rozlíšiť, kto za koho kope. Potom sa niet čo čudovať ani nad návrhmi, aby sa takáto diskusia presunula do nejakej zvláštnej rubriky a nazvala napr. investičná filatelia.
Rozlišujte prosím základné pojmy zberateľ, obchodník a investor.
Zberateľ / filatelista, filumenista, numizmatik a pod. / zhromažďuje svoju zbierku. Najčastejšie formou kúpy. Popri tom sa stáva, že niektoré veci musí nakúpiť, aj keď ich už nepotrebuje, lebo sú predávané v celku s vecou, ktorú potrebuje. Zákonite sa takých vecí potom zbavuje aj formou predaja. Teda začína obchodovať, za účelom toho, aby získal späť finančné prostriedky vložené do vecí, ktoré nepotrebuje a získané financie zase vráža do vecí, ktoré zbiera bez ohľadu na to, aká je ich súčasná cena na trhu. Predáva a kupuje predmet svojej zberateľskej vášne, ale nie je obchodník. Investuje do svojej vášne, niektorí aj obrovské finančné prostriedky, ale nie je investor.
Na podobnom systéme fungujú aj obchodníci, ale oni zhromažďujú predmety zbierania kvôli tomu, aby u nich mohli nakupovať zberatelia. Oni tiež musia investovať do tovaru ktorý predávajú, ale nie sú to investori. Popri tom môžu mať aj krásne vlastné zbierky.
Osobitnú skupinu tvoria investori. Aj oni môžu byť výnimočne aj zberatelia, ale ich investovanie nemá s budovaním zbierky nič spoločné. Oni využívajú svoje schopnosti odhadnúť vývoj cien na trhu so zberateľskými predmetmi s primárnym cieľom finančného zisku, bez ohľadu na nejakú zberateľskú vášeň. Majú niečo spoločné s obchodníkmi, ale pracujú s oveľa väčším rizikom. A to riziko sa vylučuje so zberateľskou vášňou. Jedná sa o vyšší level obchodovania so zberateľskými predmetmi. Rozdiel medzi investorom a obchodníkom je v tom, že obchodník predáva svoj tovar aj keď sú ceny "hore", alebo "dole", ale investor zákonite môže fungovať iba vtedy, ak ceny pôjdu "hore".
A teraz prichádza zaujímavý záver.
Skutoční zberatelia budujú svoje zbierky s vášňou. K tomu im pomáhajú obchodníci, ktorí im zabezpečujú zberateľský materiál. Túto situáciu využívajú investori na jednej strane vo svoj prospech, ale na druhej strane pomáhajú obchodníkom zvyšovať legálne ceny. Tým pádom stúpajú aj ceny zbierok u zberateľov. Kruh sa uzaviera. Každý potrebuje každého. Na to, aby tento systém fungoval, musí byť vyvážený. Ale to je už o inom.
kosican napsal/a:
Táto diskusia stráca podstatu. Sledoval som ju pár dní bez toho, aby som do nej zasahoval. Aby som mal aký-taký prehľad o komplexných názoroch jednotlivých diskutérov, tak som sa často musel vracať na jej začiatok
a následne znovu analyzovať nové príspevky tých istých diskutujúcich, pretože raz sa vyjadrovali ako filatelisti a o chvíľu zase ako burzoví makléri, ktorí s filateliou nemajú nič spoločné. Takto sa to nedá, vážení ! Je to neprehľadné a nedá sa rozlíšiť, kto za koho kope. Potom sa niet čo čudovať ani nad návrhmi, aby sa takáto diskusia presunula do nejakej zvláštnej rubriky a nazvala napr. investičná filatelia.
Rozlišujte prosím základné pojmy zberateľ, obchodník a investor.
Zberateľ / filatelista, filumenista, numizmatik a pod. / zhromažďuje svoju zbierku. Najčastejšie formou kúpy. Popri tom sa stáva, že niektoré veci musí nakúpiť, aj keď ich už nepotrebuje, lebo sú predávané v celku s vecou, ktorú potrebuje. Zákonite sa takých vecí potom zbavuje aj formou predaja. Teda začína obchodovať, za účelom toho, aby získal späť finančné prostriedky vložené do vecí, ktoré nepotrebuje a získané financie zase vráža do vecí, ktoré zbiera bez ohľadu na to, aká je ich súčasná cena na trhu. Predáva a kupuje predmet svojej zberateľskej vášne, ale nie je obchodník. Investuje do svojej vášne, niektorí aj obrovské finančné prostriedky, ale nie je investor.
Na podobnom systéme fungujú aj obchodníci, ale oni zhromažďujú predmety zbierania kvôli tomu, aby u nich mohli nakupovať zberatelia. Oni tiež musia investovať do tovaru ktorý predávajú, ale nie sú to investori. Popri tom môžu mať aj krásne vlastné zbierky.
Osobitnú skupinu tvoria investori. Aj oni môžu byť výnimočne aj zberatelia, ale ich investovanie nemá s budovaním zbierky nič spoločné. Oni využívajú svoje schopnosti odhadnúť vývoj cien na trhu so zberateľskými predmetmi s primárnym cieľom finančného zisku, bez ohľadu na nejakú zberateľskú vášeň. Majú niečo spoločné s obchodníkmi, ale pracujú s oveľa väčším rizikom. A to riziko sa vylučuje so zberateľskou vášňou. Jedná sa o vyšší level obchodovania so zberateľskými predmetmi. Rozdiel medzi investorom a obchodníkom je v tom, že obchodník predáva svoj tovar aj keď sú ceny "hore", alebo "dole", ale investor zákonite môže fungovať iba vtedy, ak ceny pôjdu "hore".
A teraz prichádza zaujímavý záver.
Skutoční zberatelia budujú svoje zbierky s vášňou. K tomu im pomáhajú obchodníci, ktorí im zabezpečujú zberateľský materiál. Túto situáciu využívajú investori na jednej strane vo svoj prospech, ale na druhej strane pomáhajú obchodníkom zvyšovať legálne ceny. Tým pádom stúpajú aj ceny zbierok u zberateľov. Kruh sa uzaviera. Každý potrebuje každého. Na to, aby tento systém fungoval, musí byť vyvážený. Ale to je už o inom.
Ano, přesně tak. Myslím si, že jste průběh této diskuse shrnul velmi dobře. Jsou zde diskusní příspěvky, které s investiční filatelií nesouvisí. Toto by se dalo řešit jedině založením nového tématu Investiční filatelie, kde už se dají zakládat jednotlivá vlákna, např. i podle jednotlivých komodit. Toto už se dá lépe korigovat, i když někteří diskutující se v tomto nevyznají a vstupují do jiných témat. Ale toto už může řešit moderátor, který má právo přesunout příspěvky do jiných témat.
Před časem jsem toto řešil v Chlubírně, kde byl nepřehledný chaos. A jak se dívám, tak noví diskutující zakládají nová vlákna, třebaže už tam vlákna pro svoje příspěvky mají. Toto ideální nikdy nebude, ale určitě se to dá zlepšit.
A pod Váš poslední odstavec se podepisuji.
Nejsem si jist, jestli obchodníci investory potřebují. Sice (jim) pomáhají zvedat ceny u vzácných položek, ale vzhledem k tomu, že tito investoři doslova pohrdají střední a nízkou cenovou hladinou, ve které se pohybuje drtivá většina všech transakcí, tak to obchodníkům zase až tak nijak extra nepomáhá. A pro sběratele se zase ty vzácné položky stávají naprosto nedostupné, i když jich je kusově relativně vyšší počet (tady je otázka co to je vyšší počet exemplářů, ale u mnoha klasických rarit za deseti-statisíce je dochován mnohem vyšší počet exemplářů, než je u některých, poměrně docela levných, známek celkový náklad, jen o nich Ferrari nevěděl a ani nemohl).
Nedám zde nic k diskusi, ale ten včerejšek a povzdech Pavla nad 78 body.....proBoha dyť to je úspěch jako prase. A dobře víš o čem mluvím. Vím čím jsem prošla od mé první světovky v Japonsku, kde jsem dostala 72 bodů a to rok potom, co jsem jako historicky první (a asi i poslední) získala jako mládežník velké zlato a hlavní cenu na národní výstavě Dobříš. Mé maximum na světovce je 83 bodů což je u květinového námětového exponátu asi konečná.
ad pan shareman
máte samozřejmě pravdu se SG a Afinsou.
Afinza byla od počátku nesmysl, protože obchodovali zejména se zbožím novinkového typu. Vybrali peníze a nakoupili nesmysly. Byznys plán zcela idiotský. Dobře jim tak.
SG za skoro 170let prošel turbulencemi několikrát. SG jako akciovka (a de facto celá skupina firem), se před pár lety dostal do problémů díky své části SG Limited se sídlem někde na Guernsey. Prodávali i to, co se na investici moc nehodí, aby uspokojili poptávku a udrželi obraty podle plánů představenstva. Nicméně známky jdou vesměs nahoru, takže i když měli pak problém s odkupem, tak to fatální problém nebyl. Tím byly nesmyslné odměny vedení firmy a malý cash v celé skupině, neboť expandovala chybně i mimo známky. Díky svému fantastickému skladu ovšem SG group měl a má vždy více majetku než závazků. Je zde samozřejmě otázka likvidity. V r. 2016 zeštíhlel, cash flow vylepšil prodejem starých NZ. Během krátkého období získali miliony liber a zřejmě také investory. Koneckonců je to stará britská firma, rodinné stříbro, padnout nemůže, navíc nakladatelství, obchod, aukce jedou zcela normálně. SG je firma velmi korektní, např. ten katalog je velmi uměřený a založený na nejpřesnějších poznatcích.
To celé poučné v tom, že se na investice hodí skutečně jen malá část z celého filatelistického korpusu, na druhou stranu jsou celé segmenty dosud velmi podceněné.
Firmám, které nabízejí investice radím nesaturovat poptávku za každou cenu.
Skutečně dobrý invest. materiál na trhu takřka není, což je zase tedy důkaz toho, že je perspektivní, ale prostě se v čase dosahuje jen omezených obratů. Nesmí se sklouznout k nekvalitní struktuře portfolií. Nabízet jen věci jsoucí vždy s převisem poptávky nebo i "budoucí blue chips", ovšem tyto na základě skutečně relevantních indikátorů. Bude to pak fungovat, neboť filatelie má nejlepší an nejširší expertní podporu ze všech sběratelských oborů a také nejvíc tržních dat.
Myslím, že když třeba portu gallery nabídne párkrát za rok nějakou skutečně exkluzivní položku, nepodlehne tlaku poptávky, jež dnes koupí cokoli, tak budou její klienti po letech spokojeni a ještě více to podpoří úctyhodnost a kredit filatelie jako takové.
Pavle, máš pravdu v tom, že investory nezajímá nízká cenová hladina (otázkou je, co se dá počítat do střední třídy, protože jsou případy, kdy některé materiály vystřelily do vyšší třídy).
Jenže, pokud díky investiční filatelii budou růst ceny rarit, bude obecně růst i cena levnějších materiálů. Záleží samozřejmě jakých, ale v jiné diskusi jsi zmínil známky s nízkým katalogem, ale malého počtu výskytu.
Myslím si, že ukázkovým příkladem je Tvoje sbírka, kterou jsi díky svým znalostem pořídil levně, ale jsem přesvědčený, že bys ji nyní prodal s několikanásobným ziskem. Ta maďarská přetisková provizória bývalého R-U vůbec nejsou špatné materiály a myslím si, že kupce bys bez problému našel.
A pokud bys svůj exponát rozšířil na pětirámovku, tak určitě můžeš uvažovat v šestimístných cifrách.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.