Pro Evropa:
Ona existuje i druhá pravda, která říká, že investoři mohou ceny zcela vytrhnout z reálných hodnot do zcela nesmyslných výšin. Pak si také nemusíme nic koupit a od jisté skupiny - i běžnějších - se tyto položky stanou pouze výsadou velmi úzké skupiny.
Tohle není druhá pravda, ale ta první a zasadí. Tržní realita, trh tlačí ceny vzhůru a tím separuje sběratele , nebo investory chceteli.. Dnes už jen opravdu málo sběratelů prodá daruje,výrazně pod tržní cenu.. Možná tak mezi přátely, ale i to velmi zřídka..
Rozdíln nějaká definice, je možná odlišny pouze v citových vlastnostech a znalostech k daným předmětům, u mnohých až posedlosti, která může vyústit až v patologickou posedlost typu Diogenův syndrom,Ale i to je individuální a nelze tímto rozdělit investora od sběratele, či naopak...
Pokud bych už chtěl nějak rozdělit tyto subjekty, tak pouze na sběratele a obchodníky což si myslím, že je lepší a přesnější definice... Obchodník koupi a v zápěti prodá, či za nějaký čas, ale podstatou je, že věci dlouho nedrží a do hloubky se jimi tolik nezajímá , v podstatě jedna s forem obživy...
Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com
Bohužel, obrázky těchto obálek nemohu nikde zveřejnit, protože bych narazil na autorská práva. Tyto obrázky mám postahované ze všech možných aukcí, hlavně Feldman, Spink, Corinphila.
Kromě 55 obálek s 1penny červená POST PAID mám v databázi i 46 obálek 2 pence modrá POST PAID. Díky Internetu se mi podařilo jich zdokumentovat daleko více než Kanaimu (38 obálek 1pence, 41 obálek 2 pence).
Ale z těch samých zdrojů jsem zdokumentoval i obálky se známkami Lapirota (46) Sherwina (6) a Dardenna (8 obálek s 1penny a 33 obálek se 2pence). Zde se tedy musím pochlubit znovu, kdy se mi podařilo získat obálku s dvoupáskou Lapirotů v té nejvyšší kvalitě "erly", které jsou pouze čtyři.
Ale o Lapirotech bych mohl napsat nějaký článek do Merkur revue, protože kromě této obálky se mi podařilo získat i kompletní rekonstrukci celé TD - též 12 známek jako u vydání POST PAID.
Já nevím, já tomu nerozumím. V tom vašem investičním hromadném principu je vlastníkem dotyčných známek vlastně kdo? Kdo se z nich může těšit? Kdo je může vystavovat? Vystavování zvyšuje povědomost, popularitu a nepřímo i přímo cenu materiálu. Může a.s. mít soutěžní exponát? A v případě prodeje se sejde valná hromada a usnese se, že už je to nebaví a že se to má prodat, protože Franta chce jet do Karibiku?
A kam se ztrácí radost ze sbírání a sbírky?
A já stejně asi zůstanu u těch svých bramboráčků, které, jen tak pro radost doplňuju o účetně zcela bezcenné a nehodnotné vnitropoštovní obálky a vlaječky a další neinvestiční známky.
A o tom, především o tom, podle mého názoru Pavle III., sbírání (čehokoliv) je. Sbíraní - něco sbírat, pachtit s epo každém kousku, který mi v mé sbírce chybí, vytvořit si sbírku, snažit se ji zkompletovat a dělat si tím radost ... a občas si i spočítat, že mi moje sbírka (čehokoliv) nabírá na ceně a nemusí jít přímo o statisíce ...
Mě tedy osobně udělá vždycky radost a dlouho se těším, z každého nového přírustku.... No a investiční filatelie nebo to kolektivní investiční sbírání, bude trošku o něčem jiném... aspoń určitě by mi tam chyběla ta možnost se večer věnovat své sbírce ....
Pokud jste četl moje připomínky pozorně, pak byste věděl, že nikoho se nesnažím poučovat v oblasti filatelie, ale pouze reaguji na postoje, které v některých případech s filatelií zcela nesouvisí a někdo na ně argumentuje, aniž by znal i druhou stranu celé problematiky. Nebo podle Vás kolega Jaromír zná základní otázky kolem investování na burze? Dále jsem zde řekl pouze svůj názor na kolektivní investování, navíc v podobě nekvalitního materiálu a to firmou, s níž nemám kladné zkušenosti. A závěrem, postoje jsem vedl ze svého pohledu, který mně vyhovuje a investování jsem pojal buď ve všeobecné rovině, či v oblasti sběratelské bez poukazů na konkrétní oblasti. Určitě moje reakce byly vyváženější, než některé názory jiné, které se snažily "stavět dům od střechy" a svému předem danému výsledku vše podřizovat. Stále si nejste schopen uvědomit, že filatelie není o pár jedincích, kteří byly úspěšní a mohou si koupit cokoli a za cokoli. Každá investice, včetně investic do sběratelských předmětů se nemá posuzovat podle extrémů, ale podle fungování trhu jako celku. Pokud z celkového obratu trhu zaujímají extrémy několik desítek procent z celkového obratu, pak bych byl velmi opatrný. To ale patří ve všeobecné rovině v oblasti investování a posuzování jednotlivých investic.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
panu Jaromírovi ... určitě to půjde, od DF máme jako PPCP svolení k publikování čehokoli, Spinkovi i Corinphile se dá napsat krátká formální žádost. Karl Louis byl naším hostem na 3. Setkání ... Budou jen rádi, že jejich materiály poslouží edukativním účelům.
Jinak si velmi vážím Vaší práce na poli Mauriciů, jistě přivede k tomuto krásnému tématu nové sběratele.
Česká filatelie si sama podřezává větev akcentem tuzemského materiálu a inspirace pro klasické zahraniční rarity nás může hodit na vyšší level.
Pane Kopřivo, mohl byste mně sdělit, o jaké položky se jednalo v dané investici z pohledu vzácnosti.
RRR, známé pouze jednotky kusů.
RR, známo do 25 kusů.
R, známo do 50 kusů.
Dále mě zajímá kvalita.
Jednalo se o kabinetní kusy, nebo o průměr, či o kosti?
Děkuji.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Tak, to by bylo vynikající získat souhlas k publikaci těchto materiálů i od ostatních aukčních firem a vydat o tom samostatnou publikaci. To by parádně doplnilo moji studii o vydání POST PAID, která nyní vychází v Merkur revue a bylo by to i na vydání v tištěné podobě.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.