Moderátoři: smith

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

Vytvořeno:
20. 10. 2007, 10:15

vestar napsal/a:

Ak mate niekto prebytok minci od rokov 1918-1993, okrem protektoratu ciech a moravy, napiste pls na vestar.vestar.vestar@gmail.com. Najlepsie kolmout (ci ako sa to pise:D:D:D) nejaka kopka, popripade vacsie mnozstvo...Dakujem

...sorry ale mna to rozosmialo 😁 😁

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Robbie

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2007

Vytvořeno:
20. 10. 2007, 12:44

Lingvisticky krouzek - dalsi "traja": Robbie: by jste opelomega: kdyby jste ZJ: Medaile by meli mit Sorry, ale na jedne strance je to na me silne kafe. ...

:D 😃 ja se omlouvam... mám to zažité🙂

..::R::..
robert.kurucz@email.cz

Tomako

Moderátor

Zaregistrován:
22. 7. 2007

Vytvořeno:
20. 10. 2007, 15:28

Lingvisticky krouzek - dalsi "traja": Robbie: by jste opelomega: kdyby jste ZJ: Medaile by meli mit Sorry, ale na jedne strance je to na me silne kafe. ...

Nejaky US 5ti centy(asi 14) doma mam.

Jinak kdyby nekdo mel na prodej obeznou sadu 1980 v modrem "darkovem" obalu tak nabidnete.

Mortimer

Uživatel

Zaregistrován:
29. 4. 2007

Vytvořeno:
20. 10. 2007, 20:52

Nazdar hoši. Pre známeho zháňam akékoľvek väčšie keltské mince. Veľmi do toho nevidím, ale môj známy je na tom lepšie ako ja.🙂 Ak by náhodou niekto niečo mal, resp. mohol nejako pomôcť (určite nie linkom na Aukro; vrrrrr), dajte vedieť sem, resp. priamo mne na mail. Ocením akúkoľvek pomoc. Vďaka.

Pokud by Váš známý měl zájem o nějakou literaturu o keltských mincích, mohu nabídnout...
Konkrétně M. Kostial (Lanzova sbírka), I. díl Castelina (sbírka musea v Bernu) a dále Castelinovu práci o zlatých bójských ražbách. Vše v němčině...

Mortimer

Uživatel

Zaregistrován:
29. 4. 2007

Vytvořeno:
20. 10. 2007, 21:13

nerva81,larry,beriem spať slovo Veľká Morava,ale územie pre ilustráciu som uviedol kde je domov hore uvedených mincí.

Dobrý večer Archypov ktorý typ?Biatky,Bojer,Kotiny,Bukovecké Bysterec,Norikov,Panósky typ alebo Simeringského typu?To su mince územia tzv.Velkej Moravy.s

Tak nevím, pane Grofiku, ale:

• mince typu Biatec se - mám za to, razily na území dnešního Slovenska
    (tzv. bratislavské typy)
  • bójské ražby pochází ponejvíce z území dnešních Čech a Moravy
  • kmen Kotinů je, myslím, spojován s Púchovskou kulturou (podle centra v
    oblasti dnešního Púchova)
  • "bystrecké" podle Veľký Bysterec, opět dnešní Slovensko
  • norické (Noricum = přibližně území dnešního Rakouska)
  • panonský (oblast Panonie = přibližně území dnešního Maďarska)
  • simeringský typ spadá pod výše zmiňované Noricum (obdobně jako
    Stradonice do bójské oblasti)
    JAKÝ tedy domov výše uvedených mincí?!?

p.s. V nabídce "smajlíků" chybí takový, který by vystihoval výraz mého

obličeje...
Tomako

Moderátor

Zaregistrován:
22. 7. 2007

Vytvořeno:
20. 10. 2007, 21:45

Dobrý večer Archypov ktorý typ?Biatky,Bojer,Kotiny,Bukovecké Bysterec,Norikov,Panósky typ alebo Simeringského typu?To su mince územia tzv.Velkej Moravy.s Tak nevím, pane Grofiku, ale: mince typu Biatec se - mám za to, razily na území dnešního Slovenska (tzv. bratislavské typy) ...

sice do historie nedelam ale staci se podivat na mapu velkomoravske rise a zjistil bys ze vsechny tebou uvedene uzemi do velke moravy spadaji

Mortimer

Uživatel

Zaregistrován:
29. 4. 2007

Vytvořeno:
20. 10. 2007, 22:15

Výše uvedené jsem napsal, neboť jsem považoval Grofikův příměr k Velké Moravě za velmi zavádějící... Jím zmiňovaní Bójové obývali i území dnešní severní Itálie, území Norika a Panonie byla rozsáhlejší než jsem uvedl...
Dost možná, že se mýlím, neboť - stejně jako Vy - do historie "nedělám."

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
20. 10. 2007, 22:47

To Mortimer: Myslím, že sa nemýlite, ale to je teraz úplne vedľajšie. Veľmi pekne ďakujem za ponuku, ale keď som pred časom dostal zopár linkov a odpovedí na svoju požiadavku, tak som toho známeho kontaktoval; bohužiaľ sa mi ani neozval, tak neviem čo sa deje. Túto tému už uzatváram, nebudem pre neho nič viac zháňať. Ďakujem úprimne všetkým, ktorí sa mi snažili pomôcť.

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

Vytvořeno:
24. 10. 2007, 22:43

:shock: Ospravedlňujem sa za únik Vášho príspevku.
Doplním chronológiu postupného osídľovania a presídľovania Keltských kmeňov.Keltské družiny vediac dôkladne využiť svoju vojenskú silu sa koncom 5 st.a na začiatku 4.storočia pred naším letopočtom opustili pôvodnú vlasť medzi Alpami,východným Francúzkom.Historické písomné pramene zachytili smer i ciele keltských vojenských výprav.Ktoré smerovali cez Čechy časť dnešného Slovenska do Itálie na Balkán dokonca aj do Malej Azie.Časť keltských kmeňov sa už okolo roku 400 usadila v úrodnej Pádskej nížine.V roku 387 sa keltské družiny dostaly pred brány Ríma.Okolo roku 210-190 pred n.l. pristúpili k razeniu mincí.Ako prejav vzdoru voči Rímu umistnovali na minciach motív bojovníka.
Kmene ktoré prenikli cez juhovýchodnú Európu do Trácie,Macedónie až do vyspelých gréckych stredísk až do Malej Ázie.kde založili samostatný keltský štát Galatiu.
Najväčšie barbarstvo Keltov sa prejavilo v roku 279 pri vydrancovaní a zničení známej svätine v Delfách.Po stroskotaní všetkých nádejí na trvalé uplatnenie v južnej a juhovýchodnej Európe a po vyčerpaní vojenských síl vracali sa keltské družiny postupne do oblastí ktoré prešli na svojom ťažení čiže do stredoeurópskych oblastí.Zlaté a strieborné macedónske mince ovplivnili aj ich mincovníctvo na "NAŠOM ÚZEMÍ".
Keltské kmeňe usadené v Itálii po drvivej porážke pri Telamone roku 225 pred n.l. boli nadobro vytlačené až na okraje hraníc rímskej ríše.čiže aj na naše územie.
Preto nič neobvyklé pokiaľ som spomenul rôzne kultúrne spoločenstvá.😉

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
3. 12. 2007, 22:23

Hoši, zháňam pre známeho 50 korunu kovovú. r. 1994, alebo 1995. Ak niekto máte prebytok, kontaktujte ma, dohodneme sa. Vďaka.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.