Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
7. 10. 2006
Typologie Háskové má mnoho chyb a nepřesností, na ty kresby se nedá vždy úplně spolehnout. U typu XIII v podstatě vždy řada malých měsíčků pod krkem je přítomna, ale někdy jsou ty měsíčky drobné a nejsou na první pohled vidět (splývají s velkými měsíčky nebo s hlavou). Podle takového kusu nejspíš vznikla ta kresba v typologii. Většinou ale ty malé měsíčky jsou vidět.
Zaregistrován
22. 9. 2018
Ahoj jeste jsem se chtel zeptat. Cistite nejak prazske grose? Ty moje maji kolem kraju takove tmave fleky do cerna.
A pak jeste jestli prazske grose konzervujete
Podle knihy pana Bukvice by se pry meli konzervovat.
A) dostatecne naredenym lakem pry kdyz je dobre naredeny tak na minci neni vubec nic videt.
B) nebo silikonovym olejem
Jak to tada konzervujete nebo se to nevyplati?
Zaregistrován
22. 9. 2018
Jinak rozhodl jsem se ze grosiky budu ukladat na plata.
Z albumu mam strach ze se zlomi do kapsicek se mi zavirat nechcou nevypada to pekne
Zaregistrován
22. 7. 2011
Čistit groše ani nezkoušejte, protože byste je zničil. Navíc mají dlouhověkou přirozenou patinu, která jim sluší. Proto kupujte pouze takové mince, které se Vám budou v jejich přirozeném stavu líbit a nebudete mít nutkání je čistit, či nějak jinak konzervovat.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
22. 9. 2018
Ahoj mel bych dalsi otazku. (Vim ze uz jsem otravnej ale nemam kam jinam se obratit tak se nezlobte)
Chci zbirat vladislava II jageleonskeho
Jak zbirate prazske grose vladislava ?
Nebo jak by jste doporucili zbirat zacatecnikovi chci aby zbirka davala trochu nejaky smysl ne mit 2pg od jednoho panovnika 10pg od druheho atd.
Takze zbirate je jako zkaladni druhy podle haskove?
Nebo aji podskupiny to by bylo cca kolem 250 ks?
Plus varianty co jaou nepopsane.
Nebo kupujete jen co se vam libi?
Dekuji vsem co se mi snazi pomoct v mych zacatkach.
Zaregistrován
7. 10. 2006
Každý sbírá jinak podle toho, co mu vyhovuje. Až budeš mít většinu dostupných základních typů a pak si posbíráš i nějaké obrazové varianty, stejně začneš sbírku rozšiřovat i o další panovníky. Je to i o tom, jakou máš trpělivost, protože když sbírku takto úzce vymezíš, budeš za nějakou dobu dlouho čekat na další přírůstek a možná Tě to i přestane bavit.
Já například začal denáry Přemyslovců, pak přidal grošovinu a teď už jsem u Matyáše🙂
Zvaž, jestli není lepší pořídit do sbírky to, co se dá zrovna dobře koupit, klidně od každého něco a až toho budeš mít hodně, bude ten soubor dávat nějaký větší smysl. Důležité je mít ze sbírání radost ...
Zaregistrován
22. 7. 2011
Další otázkou jsou finanční možnosti. Proto si stanovte svoje možnosti a z nich vycházejte při hledání sběratelského rozsahu. Bylo by na začátku chybou, pokud byste měl "velké oči" a stanovil si něco, co nelze ani v náznaku ufinancovat. Další otázkou je hledisko zachovalosti, zda Vám stačí pouze kusy do počtu, nebo chcete hledat mince v obstojné zachovalosti.
Pak by se měla tato rozvaha, která vychází z rozsahu sbírky a nároků na kvalitu, krýt s Vašimi finančními možnostmi.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
22. 9. 2018
Ahoj chtel bych koupit tenhle grosik. Ale nefari se mi ho nikam zaradit muj typ by byl asi Ha XI ale fakt nevim.
Kam by jste ho zaradili vy jakou by tak mohl mit cenu?
Obrázky:
Zaregistrován
7. 10. 2006
Máš to správně, je to XI. a/7
Zaregistrován
22. 9. 2018
Dekuju.
A kolik myslys ze by za takovejhle gros byla optimalni cena ?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.