Moderátoři: numpszi, smith

chybotisky

Uživatel

Zaregistrován
1. 1. 2009

#1 - 13. 1. 2011, 22:39

Zdravím,

v téhle sekci jsem myslím zatím do placu nic nehodil, tak až teď:

Máte někdo autentickou přímou osobní a nejlépe experimentální zkušenost s polymerovými bankovkami? Např. trhání, praní, chemické pokusy...
Jako sběratel chybotisků, kterému domácí trh nenabídne víc než jeden, možná dva zajímavé kousky za rok, jsem nucený ohlížet se jinde a oko mi ulpělo na téhle srandě:
http://cgi.ebay.com.au/100-Error-note-Australian-/180609998714?pt=AU_Notes&hash=item2a0d31df7a

Může to být manipulace nebo se tohle s polymerovkou udělat nedá?

tocomabyt

Uživatel

Zaregistrován
30. 9. 2010

#2 - 13. 1. 2011, 22:53

par detailov je mi podozrivych:

neviem si predstavit ze by tlaciarensky stroj takto ostro vynechal cast tlace, a to z oboch stran.

skor mi to pride ako ustrihnute z pravej bankovky a nasledne zalaminovane cirym plastom. (rovnobezne, par mm od ustrihnutej hrany, je akoby pasik nezlepeneho plastu)

a navyse- ktora tlaciaren cenin by toto pustila do obehu ??

podla mna sa niekto hral z nudy.. a teraz to skusa

ten feedback v pocte 1 tiez napovie..

ked chces vyhadzovat penaze, skus nieco ine🙂

jacisin76@yahoo.com

chybotisky

Uživatel

Zaregistrován
1. 1. 2009

#3 - 13. 1. 2011, 23:07

.

chybotisky

Uživatel

Zaregistrován
1. 1. 2009

#4 - 13. 1. 2011, 23:08

tocomabyt napsal/a:

par detailov je mi podozrivych:

neviem si predstavit ze by tlaciarensky stroj takto ostro vynechal cast tlace, a to z oboch stran.

skor mi to pride ako ustrihnute z pravej bankovky a nasledne zalaminovane cirym plastom. (rovnobezne, par mm od ustrihnutej hrany, je akoby pasik nezlepeneho plastu)

a navyse- ktora tlaciaren cenin by toto pustila do obehu ??

podla mna sa niekto hral z nudy.. a teraz to skusa

ten feedback v pocte 1 tiez napovie..

ked chces vyhadzovat penaze, skus nieco ine🙂

díky, no, je to moc náhod najednou. Pokud se polymerovky vyrábí přibližně stejnou technikou jako naše bankovky, tak ten vynechaný tisk shodně na obou stranách bankovky nebaštím. A ten podezřelej pásek plastu rovnoběžný s ořezem tisku se i z těch špatných fotek dá taky poznat.
Jen mi přijde zvláštní, že toho chlapec ustřihl tak málo, sotva 20% bankovky a riskoval, že když se chybotisk neprodá, v bance mu to za novou stovku sotva vymění.

A jinak kupovat jsem nechtěl, za tak moc na rozhazování nemám

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#5 - 13. 1. 2011, 23:22

měl jsem doma jednostranné plastové z Vietnamu, kde asi byly ve stroji omylem 2 vrstvy plastu a tak byly každá strana samostatně s druhou stranou prázdnou...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován
26. 7. 2007

#6 - 13. 1. 2011, 23:28

toto stare videjko jak ich vyrabaju sa sem hodi
http://www.youtube.com/watch?v=YTggA4jVPj0

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

tocomabyt

Uživatel

Zaregistrován
30. 9. 2010

#7 - 13. 1. 2011, 23:30

keby to nepredal, proste to len zlepi zas dohromady presvitnou paskou a vybavene.
teraz, ked toto preda, z toho co mu ostalo vyrobi dalsi chybotisk..
a zo stovky ma 3 kila.. sikovny chlapcisko..

jacisin76@yahoo.com

chybotisky

Uživatel

Zaregistrován
1. 1. 2009

#8 - 13. 1. 2011, 23:49

on kdyby to neprodal, tak mu samozřejmě zůstane i ten větší kus, který mu vymění vždycky i bez slepování, ale je to určitě zajímavá hračka

Orromirdin

Uživatel

Zaregistrován
3. 1. 2011

#9 - 14. 1. 2011, 13:42

Určite to bude nejaká dorábka. Pri polymerových bankovkách (a iných výrobkoch) sa najprv pripraví podkladový materiál - lícna a rubová strana polyméru sa potlačí krycou bielou farbou (pri neceninovej tlači je to niekoškonásobná potlač flexografiou). Takto vzniknú "okienka", potom akési napodobenie "vodoznaku" - na jednej zo strán je v grafike vynechaná biela farba. Až takto upravená fólia ide do ofsetového (lettersetového) stroja, ktorý potlačí rub líc naraz podtlačovou grafikou. A nakoniec to celé (alebo je to ďalší agregát) ide do ocelotlačovej rotačky. Takýto "efekt" nemohol vzniknúť zohnutím materiálu. A vidieť tam akýsi prarodivný "zvar"...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.