Moderátoři: smith

Fidzi

Uživatel

Zaregistrován
10. 3. 2009

#1 - 15. 12. 2023, 13:29

V poslednej dobe Sixbid.com skôr nefungoval ako fungoval. Išiel pomaly, nedali sa načítať obrázky mincí a niekedy server ani neodpovedal. Včera sme konečne poznali príčinu.

Dostali sme "pekný" vianočný darček v podobe spoplatnenia histórie. Zadarmo sa dostanete už len k posledným 12-tim mesiacom histórie. K historickým dátam sa nedá dostať ani priamym linkom, ktorý ešte nedávno sixbid užívateľom priamo podsúval. Bohužiaľ ukázalo sa, že mať linky na zaujímavé mince na tomto serveri je veľmi krátkozraké riešenie.

Nemám nič proti spoplatneniu, ale takýto krok mohli užívateľom oznámiť aspoň s určitým časovým predstihom (napríklad 30 dní), tak ako sa to bežne robí. Nie, že ráno sa zobudím a v archíve mi nič nefunguje.

Aukčné domy platia sixbid.com 5 tisíc EUR za zverejnenie svojej aukcie. Niektoré aukčné domy si preto už vyberajú, ktoré aukcie zverejnia a ktoré nie, a mnohé aj známe aukčné domy prestali svoje aukcie na sixbid.com úplne zverejňovať a premiestnili ich na iné servery.

Tak sa sixbid vynašiel a teraz začal spoplatňovať druhú stranu - zberateľov. Tomu poviem dobre cielená synergia. OK, 66€ ročne za archív do roku 2000 asi žiadneho zberateľa nezruinuje. Ale oplatí sa to?

Sixbid.com

Blue - 0€ Auctions from the last 12 months
Silver - 66€ Blue + All Auctions since year 2000
Gold - 666€ Silver + Digitised, historical auction catalogues from the 19 & 20 century + Special view "Classical Archive"
Gold Plus - 1.111€ Gold + Influence catalogues to be scanned

acsearch.info

zdarma

• archív od roku 1999
  • obrázky v najlepšom možnom rozlíšení
  • záložky (priamy link) na mince
  • k dispozícii nie je informácia o aukčnej cene (spoplatnená funkcia)

za poplatok

• archív pred rokom 1999
  • informácia o aukčnej cene
  • vyhľadávanie v archíve podľa fotografie

85€ poplatok 1 rok
160€ poplatok 2 roky
380€ poplatok 5 rokov

================================
História do 12 mesiacov - Sixbid.com je zdarma
História do roku 1999 - (bez zobrazenia aukčnej ceny) Acsearch.info je zdarma
História do roku 2000 - (zobrazenie aukčnej ceny) Sixbid.com, cena 66€
História pred rokom 2000 - Acsearch.info, cena 85€

História pred rokom 2000 - Sixbid,com, cena 666€

Pýtať 666€ ročný poplatok za aukčné digitalizované katalógy 19 a 20 storočia... neviem posúdiť koľko ich je digitalizovaných a a akým spôsobom (len listovanie scanu, alebo prepis z historického písma, prípadne aj vyhľadávanie položiek alebo dokonca strojový preklad) a či to má praktický význam pre užívateľa hodný 10-násobku bežnej ceny. Možno v určitých špecifických prípadoch, ktoré nepoznám a sú pre mňa nepodstatné.

Nakoniec poplatok 1.111€ s tým, že viem ovplyvniť výber scanovanej predlohy... Tak to mi príde ako hodne drahý špás za službu, ktorú by som mal ponúknuť užívateľom s členstvom na úrovni Gold úplne automaticky. Tých požiadaviek asi nebude mnoho a takto sa určite oplatí kúpiť si starší katalóg v aukcii alebo zaplatiť mierny poplatok niektorej národnej knižnici alebo historickému ústavu pokiaľ ho majú v digitálnej podobe alebo sú ochotní jeho digitalizáciu za poplatok urobiť. Určite to sa nebudeme pohybovať na úrovni 1.000€.

Sixbid.com bol pre mňa akýsi benchmark v oblasti numizmatiky, ktorý práve skončil. Nové aukcie si nájdem zdarma aj na iných serveroch. Áno, neviem čo prinesie budúcnosť, ale viem si tie linky generovať automaticky a nie krvopotne každý kopírovať. A ak budem potrebovať data pred rokom 1999, tak určite neplánujem platiť 10-násobok bežnej ceny.

Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

arc

Uživatel

Zaregistrován
20. 7. 2019

#2 - 15. 12. 2023, 14:29

podobný krok jsem bohužel čekal
sixbid už dříve měnil systém odkazů, to jsem tenkrát musel dohledávat uložené odkazy, takže od té doby si vše, co mě zajímá, ukládám a mám klid
acsearch má ještě levnější variantu - 15 euro za 1 týden, což je celkem rozumná varianta, kdy jsem si nějakou dobu chystal odkazy a pak jenom dopsal docílené ceny
ještě bych zmínil coinarchives, ale cena je 555 euro/600 dolarů na rok

Fidzi

Uživatel

Zaregistrován
10. 3. 2009

#3 - 15. 12. 2023, 16:01

Ešte som zabudol na veľmi podstatnú náležitosť - fotky.
Sixbid.com pri fotkách mincí mení rozlíšenie (znižuje ho) a fotky rekompresuje, čo sa bohužiaľ negatívne prejavuje na ich kvalite a niekedy priamo znemožňuje detailné skúmanie mince. Pri starších aukciách Fruhwalda sú "fotky" prakticky nepoužiteľné a napríklad v aukcii Macho #1 úplne chýbajú. A to je aukcia z roku 2011, kde sa dali urobiť kvalitné scany z kvalitného katalógu. Ako potom vyzerajú tie staršie aukcie?

Sent from my ZX Spectrum

OtravnyKomar

Uživatel

Zaregistrován
11. 2. 2016

#4 - 15. 12. 2023, 16:10

Pekne me to rano nakoplo ze zidle... Jako ze WTF?. Dost neprijemna vec. Jednak jak pro sberatele tak pro obchodniky a predevsim pro lidi kteri se nejak dostanou k dobre minci ktera je videt sporadicky, uz si nebudou moct najit jeji cenu a budou odkazani na to co jim reknou jini. Kdyby alespon nechali ten archiv a jen zrusili viditelnost dosazenych cen, free clenum. I kdyz i tak ne kazde cenove vysledky byli dohledatelne. A ta jejich cenova politika neni tedy vubec lacina. Asi sazi na to ze jsou nejvetsi. Kdyby trosku bidder nebo AC zamakali strcili by je do kapsy. Mas pravdu ze spousty mensich aukci uz na sixbidu vubec neni a dalsi ubyvaji a nejen ti mensi...

Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz

Fidzi

Uživatel

Zaregistrován
10. 3. 2009

#5 - 15. 12. 2023, 16:21
arc
podobný krok jsem bohužel čekal sixbid už dříve měnil systém odkazů, to jsem tenkrát musel dohledávat uložené odkazy, takže od té doby si vše, co mě zajímá, ukládám a mám klid acsearch má ještě levnější variantu - 15 euro za 1 týden, což je celkem rozumná varianta, kdy jsem si nějakou dobu chystal odkazy a pak jenom dopsal docílené ceny ještě bych zmínil coinarchives, ale cena je 555 euro/600 dolarů na rok

arc napsal/a:

podobný krok jsem bohužel čekal
sixbid už dříve měnil systém odkazů, to jsem tenkrát musel dohledávat uložené odkazy, takže od té doby si vše, co mě zajímá, ukládám a mám klid

Tak to si pamätám. Nebolo to tak dávno. Rovnako som musel linky manuálne obnoviť. Malo to byť varovanie, že držať sa sixbidu je blbosť.

arc napsal/a:

acsearch má ještě levnější variantu - 15 euro za 1 týden, což je celkem rozumná varianta, kdy jsem si nějakou dobu chystal odkazy a pak jenom dopsal docílené ceny

Využíval som to podobne.

Coinarchives.com je podobné psycho. Doteraz som neprišiel na akúkoľvek konkurenčnú výhodu oproti ostatným vyhľadávačom (napríklad oproti obyčajnému Googlu), ktorá by ospravedlňovala cenu 600 USD za relatívne mladý archív (15 rokov dozadu).
Data čerpajú z numisbids.com, ktorý vyhľadávanie sprístupňuje len budúce aukcie a história je len v platenej verzii Coinarchives.com.

Sent from my ZX Spectrum

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#6 - 15. 12. 2023, 16:35

Paradoxně pro některé numismatické hyeny je to ideální stav, čím více omezení ve vyhledávání , tím lépe pro šmelinu..

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

rektor

Uživatel

Zaregistrován
28. 12. 2020

#7 - 15. 12. 2023, 16:39

Coinarchives mají zachyceny témeř všechny mince. Používal jsem občas tu free verzi do 6 měsíců a stalo se, že jinde minci neměli. Ale jen v málo případech. Tu informaci, že se sixbidu platilo 5k za zveřejnění máš ověřenou? Připadá mi to nějak moc, resp. doteď jsem ani netušil, že by se za to mělo platit.

arc

Uživatel

Zaregistrován
20. 7. 2019

#8 - 15. 12. 2023, 16:48

placená verze coinarchives byla celkem super, künker, rauch, lanz, ubs a podobné aukce, které už nikde jinde nebyly k dohledání (nebo v pdf jenom), navíc barevné fotky (v tištěném katalogu čb), ale tehdy to stálo kolem 400 "jenom"
jakých 15 let? https://www.coinarchives.com/w/auction_list.php tady je to od 1997/1998 (wójcicki 1969 je asi blbost)

rektor

Uživatel

Zaregistrován
28. 12. 2020

#9 - 15. 12. 2023, 16:57

Fidzi asi citoval zde, kdo ví kdy ten text napsali :-)
https://pro.coinarchives.com/

15+ years of auction results from over 150 international auction firms

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#10 - 15. 12. 2023, 17:07

Všechny zmíněné nume platformy sixbid,coinarchives,acsearch.info jsou zásadní k vyhledávání, člověk se nemusí složitě proklikávat v historii každé aukční společnosti zvlášť.Nyní je třeba platit,v podstatě mně to ani nepřekvapuje ,je jen otázka času kdy tyto platformy budou kompletně zpoplatněny.

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.