Moderátoři: numismat, smith

P-F

Uživatel

Zaregistrován
6. 10. 2016

#291 - 2. 4. 2020, 22:19
https://aukro.cz/ritualis-romano-pragensis-praha-1700-6964930125 Toto je také kniha s historií. Velmi dobrý stav, chybí titulní list. Překlad do češtiny: na titulním listu bylo razítko okradeného vlastníka.

To už je pro mě trošku cufíl, to už není k normálnímu čtení. Hilaris jak jste našel toho Šteyera? To tak prohlížíte všechny nabídky?

P-F

Uživatel

Zaregistrován
6. 10. 2016

#292 - 2. 4. 2020, 22:27
Tak a je to fuč za 2050 Kč. Kdo to byl? Já neee..i když jsem měl nutkání - těch 750 bylo lákavých. Ale já bych to jen někam zastrčil a to je škoda.

Forpus když sbíráte papoušky, máte i nějakou celou knihu na toto téma a je vůbec nějaká taková v češtině? Nebo knížky s touto tematikou se u nás začali vydávat až čeština nebyla v kurzu?

Hilaris

Uživatel

Zaregistrován
28. 11. 2017

#293 - 2. 4. 2020, 23:54

P-F: ten poslední odkaz na aukro není doporučení ke koupi, pouze pokus o ironický komentář prodeje kradených knih. Svého času toho byly na aukru v nabídkách stohy, typicky velmi kvalitní stará kniha s pouze chybějící titulní stranou. Občas se nějaký pozůstatek "zlaté devadesátkové doby" najde i nyní. Já takové knihy nekupuji, nemám z nich dobrý pocit. Takovouto historii knihy nemusím.
Stran vyhledávání knih: Mimo jiné využívám náhody, která jak známo přeje připraveným. Další postupy si dovolím nechat pro sebe, nebudu tady líčit jak se mi podařilo sehnat Šteyerův kancionál za 1000,- Kč. Ještě byste mi P-F podobné kousky vyfoukl. Ale pokud narazím na něco podobného jako byla ta Šteyerova postylla - dobrého, co však kupovat nechci - tak dám vědět.

Hilaris

Uživatel

Zaregistrován
28. 11. 2017

#294 - 3. 4. 2020, 09:55

Forpus: Dovolím si trochu pozměnit resp. upřesnit dotaz P-F na knihy s papoušky. Uvedl jste tady konkrétně jednu - Johann Daniel Meyer: Angenehmer und nützlicher Zeitvertreib, Nürnberg 1752. Nemáte a nemohl byste zde dát názvy dalších?

P-F

Uživatel

Zaregistrován
6. 10. 2016

#295 - 3. 4. 2020, 11:00

Hilaris - já jsem z Vás nemámil návod jak objevit a potom Vám vyfouknout nejlepší úlovky na netu. Spíš to byla slova obdivu, že v té přehršli knih 1800 - 1900 poznáte takový kus. A když narazíte na něco zajímavého a nebudete o to stát tak Vám budu vděčný za upozornění. Ten Šteyerův kancionál, který zmiňujete je které vydání a fotka na pochlubení by nebyla?

Forpus

Uživatel

Zaregistrován
21. 2. 2014

#296 - 3. 4. 2020, 14:03

to P-F a Hilaris:

to jsou dost obšírné dotazy z kterých by se dala udělat celá přednáška. Zajímám se o zmíněté tisky už několik let, ale až poslední dobou je sbírám a sleduji tak nějak systematičtěji. Mám dokonce rozpracovanou takovou šuplíkovou práci, které operativně říkám Compendium psittacorum - soubor všech rytin papoušků do roku cca 1800. Je jich hodně, ale zase ne tolik kolik by se mohlo zdát. Všechna velká autorská jména už mám vychytaná a teď sem tam ještě sezobnu nějakou tu neznámou perličku ze dna. (Tedy až na jednu výjimku - Buffon, tolik vydání a v tak širokém časovém rozsahu, různé kvality, různých tiskových technik, no hrůza😃

Zkusím to aspoň ve zkratce.
V českém jazyce a starší tisky: jednoduchá odpověd. Nic. Přírodovědné knihy jsou otázkou až šestnáctého století a v tomto směru jsme rozhodně nebyli na špici (z georgafického hlediska a z hlediska jazykového už vůbec ne). Později už to bylo tak jak to asi znáte, když už něco tak němčina, němčina, němčina.

Pokud jde o knihy, resp. vlastnění knih na toto téma, tak uvedu příklad:
Aleazar Albin: A natural history of birds (1731 - 1738), tři svazky v kterých je celkem 11 zobrazení papoušků. Tyto tři svazky se prodaly v roce 2018 u Sotherby´s za 21250,- liber plus přirážka. Takový prachy bych nedal a ani nemohl, ale splnil jsem si sen a koupil si aspoň jednu mědirytinku, která byla v porovnání s cenou za kompletní neporušený svazek zanedbatelná.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Forpus

Uživatel

Zaregistrován
21. 2. 2014

#297 - 3. 4. 2020, 14:10

Jinak ještě pár slavných jmen "do placu" hodím:

Ulisse Aldrovandi: Ornithologiae, hoc est de avibus historia libri XII (Bologna 1599 – 1603). Nádherné dřevořezby.

Obrázky:

Forpus

Uživatel

Zaregistrován
21. 2. 2014

#298 - 3. 4. 2020, 14:18

George Edwards: A Natural History of Uncommon Birds (1743–1751), čtyři svazky. Otec anglické ornitologie. Podstatně mladší záležitost - časově to spadá do začátku éry bohatě a velkoryse ilustrovaných přirodovědných knih.

Obrázky:

Forpus

Uživatel

Zaregistrován
21. 2. 2014

#299 - 3. 4. 2020, 14:37

A do třetice ještě takovou specialitku:
Joachim Iohann Nepomuk Spalowsky: Beytrag zur Naturgeschichte der Vögel. Devadesátá léta 18. století. Internet o něm prakticky mlčí (rodák z Liberce působící ve Vídni, člen Královské české společnosti nauk, lékař, přírodovědec a tečka a přitom jeho dílo rozhodně stojí za větší pozornost).

Obrázky:

Hilaris

Uživatel

Zaregistrován
28. 11. 2017

#300 - 3. 4. 2020, 22:03

Forpus: Nevím, zda mám více obdivovat obrázky nebo Vámi poskytnuté informace, které jsou skvělým odrazovým můstkem na internetové vyhledávání.
Byla tady řeč o ilustracích zvířat. Zkusme z jiného konce. Znáte představil slepici francouzský barokní skladatel Jean Philippe Rameau (1683-1764)? Na cembalo by to bylo stylovější, ale ten klavírista to hraje lépe:
https://www.youtube.com/watch?v=KLW51ys9qqU

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.