Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, dejvy, smith
Tak tady to je:
[
](http://img154.imagevenue.com/img.php?image=73770_DSC04292_122_899lo.JPG)
a bez UV
[
](http://img227.imagevenue.com/img.php?image=73778_DSC04295_122_512lo.JPG)
Pro srovnání jsou u fluorescence i "mustry" vlevo nahoře fl2, vpravo nahoře fl1, vlevo uprostřed oz, vpravo uprostřed bp.
Tak co si o tom myslíte?
Hjústne, máme problém
Ještě doplním info z katalogu pofis. Úplně vynechaný krémový (takže né smetanový) podtisk - jedná se o VV. Technika OTr s HT podtiskem, papír fl2. Všichni vyfocení husáci mají krémový podtisk, proto si myslím, že pomýšlet na padělky nemá smysl (katalog běžných husáků je 0,5 kč tedy bezcenné).😞
Hjústne, máme problém
Bohužel obrázky nevidím (chyba na mé straně). Mám jinou známku s částí papíru fl2 a částí jakoby bp. Při pozorném pohledu pod UV lampou jinak v úplné tmě jsou na části bp vidět drobné fluorescentní částečky. Fluorescence byla asi něčím zničena, možná měkčené PVC?
Mám stejný názor, že kvůli podtisku světélkují jen okraje známek. Papír byl totiž fluorescentní látkou napouštěn a zadní strana svítí celá. Sám jsem tu známku bez podtisku nikdy neviděl.
Smetana je v angličtině cream a ve francouzštině crème. Je ale pravděpodobné, že v tiskárně použili nějakou náhražku, m.j. aby zaměstnanci tu smetanu neujídali.
Moje starší katalogy (Trojan 1994 a ceník Profil 1990) zase neuvádějí známku 2 Kč Hronsek ze série Lidová architektura z roku 1971 na papíře fl2. Přitom jich mám několik sice použitých, ale s bezvadnou fluorescencí.
Mám ale také známky z první republiky (např. Malý státní znak) se zářivě fialovobílými fleky pod UV lampou. Na běžném světle na nich není vidět nic zvláštního. Určování papírů a odstínů barev (původních!) u použitých známek je značně nejisté.
Tak jsem svoji teorii o rozpoznávání podkladu asi potvrdil. Dnes jsem zkoumal pod UV červené husáky 1Kčs (Pof. 2825) a nalezl jsem nahoru posunutý hlubotiskový podtisk (krémově bílý). V místech, kde měl být a kvůli posunu nebyl, svítila kresba jako fl2, tzn. že podtisk opravdu "stíní" fluorescenci a tedy určit, zda husáci mají či nemají podtisk je pod UV velice jednoduché: známky, které celé svítí jako fl2 jsou bez podtisku a tedy katalogově zajímavé. Všichni husáci 1Kčs svítili jako fl2, tedy žádné "odchylky" jako u husáků 50h. Jedna otázka: katalogy u husáka 1Kčs udávají VV výrazný posun podtisku nahoru. Co však je "výrazný posun" nahoru? Já našel posun nahoru tak 2 - 3 mm. Je to ono? Frekvence posunů je tak 1/100.
Hjústne, máme problém
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.