Prosím pěkně, nemá někdo na ukázku - fotku tuto známku v **? Zajímal by mě jestli je rozdíl na licu pod UV. Tropický lak bych poznal, ale u ražených to asi nejde.
Tady na jedné obálce registruji rozdíl, ale.. nad textem jen vložená jiná ražená pro porovnání.

Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.
Tak už mám pro svoje potřeby jasno, nakonec jsem i něco našel.
Známky v tomto roce není jednoduché rozeznávat, i katalogy se toho bojí. Ale pokud máte dostatečný materiál, tak pro Vaši spokojenost k bádání to stačí.
Jsou velké rozdíly v papírech, ale přesto OZ lze bezpečě rozeznat.
Takže pro srovnání, jeden originál známky 2029 II ,xb/ sice s nálepkami, ale slušný stav
a ta dopisnice je rovněž xb.
Na obrázku 1 známka předešlá serie 2027, celá serie je zcela jasná pod UV, bílá, mírně nažloutlá barva.
Pak 2029xa/
poslední známka v řadě je xb.

zde mix známek 1973 líc

bohužel fotografie pod UV nejsou takové, jak se jeví našim očím. I když si hraju s vyvážením bílé, filtry, tak to co vidím zrakem se mi prostě nedaří dát a obrázek.
Po prohrabání obálek tohoto roku z asi 30 je 26 xa I, jedna je xa II a 3 xb II. Všechny tři xb II jsou adresované mladíkovi Hlaváčovi, takže patrně jsou odeslané rodinou a ze stejného bloku známek.

Jednu hned používám.

.
nastavení fotoaparátu pro snímání fotek z UV
nedalo mi to a zkoušel jsem všechno možné. Až na poslední pokusy jsem nastavoval ruzné automatické přednastavení a ejhle, při nastavení režimu jemný detail /canon eos 6dII/
se mi fotí přesně to, co vidím.
Jnak jsem našel ještě jednu obálku s xb\
je to krásně vidět vlevo xa, vpravo xb

Pofis 2082 opticky zjasněný
V katalogu pofis 2015 je před rokem 1974 uvedeno, cituji:
"až po známku 2060 nebyl uváděn druh papíru......
...Počínaje rokem 1974 je použitý druh papíru uváděn /z hlediska jeho fluorescence/vždy...
No, není to pravda a to ani v začátcích roku 1974.
Známka Intersputnik , katalog uvádí pouze BP -ale vyskytuje se v obou druzích papíru, jak bílý bez přísad, tak OZ:

Nejde o to, že to třeba z hlediska hodnot známek v jednotlivých druzích papíru nemá význam. Je to o pečlivosti a snaze zvýšit poptávku po známkách Československa podrobnějším rozborem.
Desková vada 9/2 mi vždy vychází na bílý papír, ale nemám dostatečný vzorek.
A pěkná výrobní vada ve 4bloku:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.