Moderátoři: smith
Tak nám aspoň v téme Patina napíš odpoveď kde, v čom, ako a na koľko si to vystavil na slnku. Lebo je to veľmi nepresné, nech sa vieme od niečoho odpichnúť. ďakujem.
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
To je tá správna ušľachtilá pätina.
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Ten 30 krejcar 1807..moc pěkný stav.
Shodou okolností je tenhle"ševcovský tolar"druhou největší mincí jakou jsem kopl.
Ovšem polní nález,téměř šrotový stav😕
Největší byl tolar města Basilej 1624 v podobném stavu jako zde na ilustračním fotu.
Bůhví jací žoldáci u nás na poli v prvních letech 30 leté války měli ležení..
Obrázky:
Paul napsal/a:
barbar - znova, udělalo se to (hnus patina) JEN na těch, co jsem dal do skříně (fungl nová).
A všem mincím co byly na platě (kupovaný + kopaný). Jen na aversu. Revers v dotyku s platem bez patiny. Tři kusy v kapslích v platu taky bez patiny.😮
Pro zajímavost fotka jednoho mýho úlovku z Oeldberga, tenkrát za pěknejch 700 kč..Běžná věc, pěknej stav.
Obrázky:
Ano velmi pekny, takto sa podari jeden z mnohych. Raz mi v muzeu v hc ukazovali nalez, myslim ze to bolo v dvoch nadobach a asi 20 kilo a vvsetko to boli 15 a 30. Nejaku kopku uz mali aj vycistenu, ale vsetky mali tak jemne vyzraty povrch jak lezali vzajomne na sebe. Takto zachovale sa podaria vynimocne pri kopkach, ak lezia samostatne v ciernej zemi a zaroven za predpoklau, ze ten co ich stratil, tak ich stratil este neotrele, alebo mozno pri nalezoch v objektoch
Psal jsem že je kupovaná😃
Tenhle stav se teoreticky nedá kopnout nikdy...měď koroduje a v terénu nemá šanci..třicítek jsem taky našel dost, ale nejlepší stav viz foto č2...a ten rozdíl je diametrální.
Ale je pravdou, že jednou jsem naše lslepenec měďáku a v místě dotyku mezi sebou byly mince bez pórů ve slušnym stavu...
Obrázky:
Ale ja viem citat a aj rozumiem 😉 , raz som vsak videl kopnutu s takouto tmavou patinou z tej ciernej hliny, vrchol kopca, strmy svah a hlavne bola akoby ju vcera vyrazili. Chlap ju dal myslim do chelatonu, zostala mu cista med so vsetkymi detailami a povedal ze za par rokov bude akurat.... Obcas sa aj zazraky deju a pokial neuvidis, neuveris, ale ako som pisal, jedna z mnohych
Koukám kolik jste toho zase uvařili. Takova duhová nebo zlatá patina vznikne když se zvýší obsah síry nebo sirných sloučenin ve vzduchu docela rychle, dřevotříska, lepidla, laky, stačí i nevhodný papír podložních lístků, knihy, časopisy, vliv má i lokalita kde bydlite, někde v Chomutově nebo v Ostravě bude mít vzduch určitě větší obsah bordelu, dokonce jsem slyšel o madarovi který nosil mince do termálních lázní kde se mu během krátkého caso na vzduchu pěkně natonovali. Dá se taková patina docela dobře udělat řízeně, stačí k tomu něco surovin který máme každý doma a pár minut času. Ale kopanou mincí jsem s tím v životě neviděl. Nechci psát že to není možný ale zřejmě by museli být dost specifický podminky krátkou dobu a po vzniku takové patina dojít ke konzervaci. Nejsem odborník, možná Oliver by to mohl říct jasněji ale domnívám se že duhová patina je jen část korozního procesu který stejně skončí černou patinou.
Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.