Moderátoři: smith

Profilový obrázek
Lopez1506

Uživatel

Zaregistrován:
26. 8. 2012

#4331 26. 11. 2014, 11:11
Ano,snad je to poněkud nešťastně formulováno. Ovšem co mne zaráží více je tato položka Aurei: http://www.sixbid.com/browse.html?auction=1654&category=34411&lot=1482570 ...

Tak už je hotovo:

Dobrý den,
ještě jednou děkuji za upozornění, nejspíš je to padělek, hrana neodpovídá originálu. Je to opravdu dost nebezpečné falzum, v tom množství mi to propadlo. Samozřejmě jsem to z aukce vyřadil.
Hezký den
Roman Veselý

Profilový obrázek
Lukas105s

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2014

#4332 26. 11. 2014, 11:56

dobrá práce, já bych v tom třeba falsum vůbec nepoznal 😉

Profilový obrázek
Voloda16

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2012

#4333 26. 11. 2014, 12:49

taky ne, díky😞

Profilový obrázek
Lopez1506

Uživatel

Zaregistrován:
26. 8. 2012

#4334 26. 11. 2014, 13:07

Poděkování patří spíše numismatik-FJI,který originalitu v tomto případě zpochybnil myslím jako první,nebo alespoň mezi prvními...už před delším časem-tedy pokud mne paměť neklame..
Takže asi tak....

Profilový obrázek
numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován:
3. 2. 2011

#4335 26. 11. 2014, 14:16

Dovolím si provést menší opravu a to, první upozornění na výskyt padělků minci Leopolda I. (a i jiných panovníků) jsem obdržel od "paully", občas se zde také vyskytuje a v současné době "v pohledech" najdete jeho příspěvky.

Mimo jiné padělky je opravdu dobré si dát velký pozor na již zmiňovaný 2 tolar bez letopočtu mincovny Hall a také na tolary ročníku 1693, 1695 a 1698 vídeňské mincovny, které mají stejnou ražební chybu a protože se na rozdíly mezi orginální ražbou a padělkem nemá přímo upozorňovat, předkládám následující obrázky:

1/ orginál 2 tolaru bez letopočtu
2/ padělek 2 tolaru bez letopočtu
3/ padělek tolaru 1693
4/ padělek tolaru 1695
5/ padělek tolaru 1698

Rozdíly mezi orginální ražbou a padělkem jsou okem zřetelné, každý si je může najít sám.

A nakonec svého příspěvku zdravím kolegu "paully" a děkuji mu za všechny numismatiky, které zachránil od koupi padělku a to tím, že mě poskytl své informace, které i v současné době jsou stále aktuální, což dokládá svým příspěvkem i "Lopez1506".

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován:
3. 2. 2011

#4336 27. 11. 2014, 11:45

A máme zde další "orginál" s popisem u aukce
"Florin / Zlatník ročník 1857 mincovna B - VELMI VZÁCNÝ ROČNÍK I MINCOVNA...vyskytuje se minimálně !!! O R I G I N Á L"

Obrázky:

Profilový obrázek
Lukas105s

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2014

#4337 27. 11. 2014, 12:39

Velmi originální provedení toho zlatníku...

Profilový obrázek
patason

Uživatel

Zaregistrován:
9. 7. 2007

#4338 5. 12. 2014, 07:33

Malé zamyšlení nad etičností elektronických aukcí, resp. aukcí s elektronickým přihazováním a vlastně i těch "kamenných".
Když tak koukám, jak vysoko se šplhají ceny v elektronických podáních některých podzimních aukcí ještě před jejich započetím, nedá mi to, abych nepustil k diskusi pár spekulativních úvah...
Cílem prodejce materiálu v aukci i pořadatele aukce je realizovat co nejvyšší cenu. O tom asi nikdo nepochybuje. Není pak nic snazšího, než ve vzájemné spolupráci "zařídit", aby se ceny vyšplhaly dostatečně vysoko ještě před započetím aukce jednoduchou registrací v elektronickém systému a přihazováním na určené položky. Vše je prakticky neodhalitelné, přihazující osoba nemusí mít nic společného ani s prodejcem, ani s organizátorem aukce. Dohody mohou být jen ústní.
Že se tyhle nešvary spočívající ve zvedání cen samotnými pořadateli aukce dějí i na reálných (kamenných - neelektronických) aukcích, nenechává nikoho na pochybách - stačí se podívat na aukční katalogy a porovnat mince, které se v pravidelných intervalech (zpravidla ob aukci) vracejí do prodeje v té samé aukci. Stačí se rovněž podívat, kdo na "zajímavější" mince na těchto aukcích přihazuje, aby zvýšil prodejní cenu. Někteří pořadatelé se nestydí vyslat k přihazování vlastní reprezentanty, kteří materiál do aukce vykupují a sestavují katalog. Když náhodou tento dražitel minci vydraží (čili "včas nesundá ruku"), dá se tato položka o několik aukcí později znovu do aukce.
V elektronických podáních to samozřejmě jde daleko snáze a naprosto neodhalitelně a anonymně. Nikoho nezaráží, že se v Česku šplhají ceny mincí do astronomických výšin, že čeští překupníci skupují mince v zahraničních aukcích a na domácích se ziskem prodávají? Je to samozřejmě trh = setkání nabídky s poptávkou, ale uměle šroubované ceny v řadě aukcí, nyní ještě podpořené elektronickým (pro ostatní účastníky aukce anonymním) podáním jsou přinejmenším neetické. Hádám, že u zahraničních pořadatelů podobných aukcí je etika tak nějak zažitá, nikoliv však v Česku:-(
Uvědomují si kupci takto uměle přeceněných mincí, že až je jednou budou chtít oni, nebo jejich dědici prodat, mohou mít jen zlomkovou cenu, přesto, kolik peněz do nich bylo v době konjunktury investováno? Vím, že tímhle nikoho neodradím od nákupu mince, kterou prostě do sbírky chce - nebylo to ani záměrem, ale nechť se každý zamyslí, zda chce být součástí systému umělého navyšování cen a nechť se pořadatelé aukcí zamyslí nad tím, zda se chovají vždy zcela eticky. Čest těm, kdož mají čisté svědomí, hanba těm, kdo ceny uměle navyšují;-)

Profilový obrázek
hopkirk

Uživatel

Zaregistrován:
15. 11. 2013

#4339 5. 12. 2014, 13:50
Malé zamyšlení nad etičností elektronických aukcí, resp. aukcí s elektronickým přihazováním a vlastně i těch "kamenných". Když tak koukám, jak vysoko se šplhají ceny v elektronických podáních některých podzimních aukcí ještě před jejich započetím, nedá mi to, abych nepustil k diskusi pár spekulativních úvah... Cílem prodejce materiálu v aukci i pořadatele aukce je realizovat co nejvyšší cenu. O tom asi nikdo nepochybuje. Není pak nic snazšího, než ve vzájemné spolupráci "zařídit", aby se ceny vyšplhaly dostatečně vysoko ještě před započetím aukce jednoduchou registrací v elektronickém systému a přihazováním na určené položky. Vše je prakticky neodhalitelné, přihazující osoba nemusí mít nic společného ani s prodejcem, ani s organizátorem aukce. Dohody mohou být jen ústní. Že se tyhle nešvary spočívající ve zvedání cen samotnými pořadateli aukce dějí i na reálných (kamenných - neelektronických) aukcích, nenechává nikoho na pochybách - stačí se podívat na aukční katalogy a porovnat mince, které se v pravidelných intervalech (zpravidla ob aukci) vracejí do prodeje v té samé aukci. Stačí se rovněž podívat, kdo na "zajímavější" mince na těchto aukcích přihazuje, aby zvýšil prodejní cenu. Někteří pořadatelé se nestydí vyslat k přihazování vlastní reprezentanty, kteří materiál do aukce vykupují a sestavují katalog. Když náhodou tento dražitel minci vydraží (čili "včas nesundá ruku"), dá se tato položka o několik aukcí později znovu do aukce. V elektronických podáních to samozřejmě jde daleko snáze a naprosto neodhalitelně a anonymně. Nikoho nezaráží, že se v Česku šplhají ceny mincí do astronomických výšin, že čeští překupníci skupují mince v zahraničních aukcích a na domácích se ziskem prodávají? Je to samozřejmě trh = setkání nabídky s poptávkou, ale uměle šroubované ceny v řadě aukcí, nyní ještě podpořené elektronickým (pro ostatní účastníky aukce anonymním) podáním jsou přinejmenším neetické. Hádám, že u zahraničních pořadatelů podobných aukcí je etika tak nějak zažitá, nikoliv však v Česku:-( ...

Souhlasím s Vámi.
Internet opět o ,,něco,, zvětšil prostor pro nekalé praktiky a prodejci resp. soukromé aukční domy zavádějí nové systémy, aby se mohlo přihazovat co nejvíce.Je to pro ně prostě kšeft.
Jestli naši potomci budou muset prodávat mince námi teď zakoupené za ,,přemrštěné,, ceny, pod cenou, nevím.U mincí resp. u starožitností se mi zdá, že ceny neustále pomalu rostou s inflací, kupní silou, možná i sběratelským bumem atd.
Raději budu investovat do starožitnosti ( mincí-zamozřejmě mě hlavně baví) než do nějakého ,,dúchodového pilíře,,😉

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#4340 5. 12. 2014, 14:02

S nekalými praktikami se člověk setkává ve všech sférách lidské činnosti. Buď se s nimi musí naučit žít nebo s nimi může celý život neúspešně bojovat.

Kolega sice nastínil určitý problém, nenavrhl však žádné smysluplné řešení, které podle mě ani neexistuje. Jako sběratel sice můžu tuto aukci bojkotovat tím, že přihazovat nebudu, ale jestliže chci sbírat, musím se aukcí účastnit a tak se s tímto problémem budu setkávat i jinde. Je to boj s větrnými mlýny.

Jako sběratel si můžu tento problém uvědomovat a morálně se od takového jednání distancovat, to je ovšem tak vše, co s tím můžu udělat ...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.