Tady je další kousek 4Kl 000939
http://aukro.cz/slov-stat-5000-ks-1944-neperforovana-krasna-i3499675452.html
Tak po nějaké době zase přidávám aktualizovanou tabulku. Momentálně jsme na 113 kusech neperforovaných ve 39 "balíčcích"po 100 kusech (balíčky raději v uvozovkách, protože čert ví, jak se balilo). Červeně jsou označené ty, kde je souběžně perforovaná i neperforovaná - nově jsem zachytil 4Kl 0009xx. Číslo vpravo je počet neperforovaných dané série.
Už to přibývá velmi pomalu, Mojmír teď hodně rotuje (co je v jednom eshopu, se přesune na Aukro, pak to člověk vidí na stole v Trenčíně, pak zase v jiném eshopu). Když jsem toto vlákno začínal, bylo to nedostatkové zboží - dnes si člověk pomalu může vybrat sérii! 😋
Obrázky:
Já myslím, že se pomalu ukazuje, že prostě někdo náhodně z pár balíčků vytáhnul pár bankovek - a takto "zeštíhlený" balíček šel s ostatními "nedotčenými" balíčky "pod kudlu".
U takové 5000/1920 to podle všeho bylo jinak - tam zase někdo v bankovních zásobách evidentně "zapomněl" perforovat celý stokusový balíček série C 9753xx. (Nebo se tento balíček našel až posléze.) Neperforované 5000/1920 v UNC mají jiná čísla jen naprosto vyjímečně.
Samozřejmě, jak píše numpszi výše: čert ví, jakou kapacitu má perforační stroj a jak se vůbec postupovalo. V trezorech toho musely být tuny - vybralo se nějaké množství (viz sledování nejvyššího čísla) a pak se třeba ještě z toho zbytku něco probíralo.
V tom filmovém týdeníku z Protektorátu, co tu kdesi je, je vidět buchar na dělání velkých otvorů - týká se 1000/1932. Tam je kapacita skutečně celý balíček 100 kusů bez problémů.
To je právě to, co si začínám myslet. Akorát je už opravdu jenom akdemickou debatou, jestli se perforovaly balíčky (buď úplné nebo neúplné) celé nebo po částech.
Co se týká těch "perforovaných u neperforovaných" (červeně označené balíčky), tak u série 2Ah je to SPECIMEN 2x dole (tedy asi perforováno na Slovensku, jestli si správně pamatuju - když tak mně někdo opravte) a u všech ostatních sérií je to SPECIMEN 1x nahoře. U série 6Ni zatím nezachyceno, ale tam je neperforovaných tak strašně málo a navíc jen ve dvou balíčcích, že šance, že se "překryv" zachytí, je hodně malá.
Každopádně jsem ale rád, když vidím srovnání toho, co jsme věděli na začátku (že nějaké neperforované jsou) a toho, co víme teď. Bez tohoto fóra a pomoci všech přispěvatelů by tato "neužitečná blbina" uskutečnitelná rozhodně nebyla. Díky všem!
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.