Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, dejvy, smith
Zaregistrován
9. 2. 2008
Které známky ČSR a ČR od roku 1918 do r.2007 měly nejdelší platnost (název emise a doba platnosti) a nejkraší platnost.Popřípadě,kde seženu informace.Ještě by mě zajímaly průsvitky na zn. ČSR I. ČSR II.- emise u kterých se používaly.Děkuji Pavlína.
Zaregistrován
21. 7. 2007
Nejdelší platnost měly doplatní známky D67-75 - vyšly 1.5.1946 a bylo možno je používat až do 30.6.1988.
Nejkratší platnost měla známka 351 - pouze 1 den.
U ČSR II je průsvitka "tapeta" na známce č. 1205. U ČSR I se vyskytuje průsvitka "Lipové listy", celkem v osmi polohách. Používala se v letech 1923 - 1927 u emisí Jubilejní, Kongres, Slet, TGM, Hrady, krajiny, města a Praha, Tatry. Lze sem též zařadit průsvitky uherských známek, na které byl pořízen přetisk "Pošta československá 1919".
Všechny výše uvedené informace lze dohledat v katalozích Pofis ČSR I a ČSR II.
Zaregistrován
9. 2. 2008
Moc děkuji za odpověď. Měla bych založit asi nové vlákno , ale ještě se zeptám-používá se u zn. ČR ještě jiný způsob oddělování než zoubkování?(průsek , průpich atd.)
Zaregistrován
21. 7. 2007
Všechny známky ČR jsou zoubkované; můžeme polemizovat o známkách automatových, tedy jaký způsob oddělování je na nich vlastně použitý (dle mého názoru se jedná z principu o výsek).
Pokud jde o známky Československa: oficiálně byl u známek ČSR použitý průsek, a to u části první poválečné emise - Košických známek, číslo 353, 357, 358, 359. U známek, které byly tištěny v kombinaci s reliéfním tiskem, byl použitý výsek - jde o známky Sibiřské (PP5) a známky Skautské (SK1-2).
Pro usnadnění oddělování známek byla řada nezoubkovaných známek ČSR I opatřena neúředním zoubkováním, průsekem nebo průpichem. Šlo především o emisi Hradčany, novinové známky a doplatní známky.
Zaregistrován
14. 1. 2008
Z CSR I měla nejdelší platnost novinová známka 10 H sokol v letu od 18.12.1918 do 31.12.1939.Tedy platnost v období ČSR I a navíc platnost jako předběžná a soubězná známka protetorátu Čechy a Morava a Slovenského štátu.Její roblém byl pouze v tom,že novinové známky nebyly běžně v prodeji,
ale byly přidělovány až po registraci hromadnéh používání nvinových zásilek.
jinak co se týká platnosti některých známek,je velmi důležitý datum razítka,neboť některé i relativně běžné známky mají v různých tarifních obdobích značně rozdílnou cenu,lišící se v řádech až tisíců korun.Podrobný,i když ještě stále ne úplný seznam je v katalogu Merkur 2002 v položkách rann a pozdní použití známek.
😉 skrblík
Zaregistrován
21. 7. 2007
Platnost známek ČSR na území protektorátu Čechy a Morava skončila již 15.12.1939.
Zaregistrován
16. 2. 2009
Oficiálně.Přesto jsem měl ve sbírce doplatní od Vlčka ze zůčtovacích archů dokonce i z ledna 1940.Bohužel je to v trapu.Hledejte.Je to v páskách a nese to mou značku Skrblík.
Zaregistrován
6. 11. 2008
opět zcela zbytečná reakce po 13 měsících...chce to trochu myslet 😐
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
16. 2. 2009
K sakru nemám čas prohlížet všechno na internetu.Pokud by to šlo,prosím o veškeré zasílání novinek na můj email.Pokud k tomu budu moci něco říci,tak odpovím.Ale moderátor by mněl odpovědět na vše.Slušnost je odpovědět.Státní orgány na to mají měsíc.Přesto.Do kdy máte nejvíce posunuté použití známek ČSR I
v období Protektorátu,Slovenského štátu a obsazených území takzvaných Sudet?Zveřejněte fota.Bude to použito jako obrazová příloha Specializovaného katalogu na souběžné známky těchto území.
Zaregistrován
16. 2. 2009
Pokud jsem na pracáku,můžu odpovídat na Vaše dotazy.Když jsem v knihovně,tak většinou pracuju už na konkrétním ohodnocování věcí a nebo řeším podklady pro svou práci spisovatele sběratele..
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.