Ďakujem. Sú v UNC, tak som ich dal bokom😉
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Skutečnost, že US bankovky jsou stále platné a ne, že po několika letech je stát prohlásí za neplatné, jako to mu je v ČR, tak toto má jeden velmi pozitivní dopad. Zvyšuje to totiž důvěryhodnost měny. Současné měny ve světě jsou totiž kryté leda tak sliby politiků a lidé akceptují měnu státu dokud jim věří. Je těžké věřit bankovkám státu, které stát může kdykoliv prohlásit za "neplatné". Viz například české bankovky z 90tých let.
www.finmaker.co.uk - diskuze o investičním sběratelství a podnikání vůbec
Důvěryhodnost měny je ale zásadním způsobem závislá na jiných okolnostech, než je občasné (ale s dostatečným předstihem) ohlášené zneplatnění některých platidel. Co se týká USD, já bych tak v klidu netvrdil, že je tato měna až tak důvěryhodná. Stačí se podívat na katastrofální měnové výsledky.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zatím US dolar berou všichni po celém světě, což se o české koruně říci nedá🙂 Přitom US dolar stejně jako česká koruna jsou kryté akorát sliby politiků v zářné a skvělé zítřky. Zlatý standard je bohužel nenávratně pryč.
Když vytahnu ze šuplete balíček 5-dolarovek z roku 1995, prostě jsou ty bankovky platné. Když vytahnu ze šuplete balíček 50-korun z roku 1995, můžu s nimi leda tak vytapetovat latrinu.
A propó, mám tu ještě v šupleti vkladní knížku z roku 1948, kde se tehdejší vláda ČSR zavázala, že ty zmrazené vklady vyplatí, až se republika vzpmatuje z válečných útrap. Zdá se, že se republika dosud nevzpamatovala, bo mi ty úspory stále nechtějí vyplatit. 🙂
Že jste je ale zapoměl vyměnit a přišel ke ztrátě, to je pouze vaše chyba. Mohl jste je vyměnit a zachovat tak jejich nominální hodnotu v jiných platidlech.
Samozřejmě USA měly výhodu v tom, že na jejich území nedocházelo k závažným historickým kotrmelcům. Pokud by zažilo jejich území dvě světové války, dvě totality atd., pak by měnové okolnosti vypadaly naprosto jinak.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
USD samozřejmě všichni berou, ale pokud se podíváme na některé měnové okolnosti, pak by byli Američani šťastní, pokud by jejich výsledky byly v souladu s těmi našimi.
Měny zlatého standardu jsou již dávno překonanou záležitostí.
quote=Evropa1]
Že jste je ale zapoměl vyměnit a přišel ke ztrátě, to je pouze vaše chyba. Mohl jste je vyměnit a zachovat tak jejich nominální hodnotu v jiných platidlech.
Samozřejmě USA měly výhodu v tom, že na jejich území nedocházelo k závažným historickým kotrmelcům. Pokud by zažilo jejich území dvě světové války, dvě totality atd., pak by měnové okolnosti vypadaly naprosto jinak.
Bohužel jsem v té době nebyl v ČR a neměl jsem možnost je vyměnit. Od roku 1990 v ČR těch kotrmelců moc nebylo, tedy, přesněji nebyl žádný významný kotrmelec, který by ospravedlňoval ke zneplatnění bankovek.
Ty naše české ekonomické výsledky jsou taková Potěmkinova vesnice, vytvořená uměle, účetními čachry pod taktovkou agenta Andrejka.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.